Kocasinan'ın kader değiştiren projeleri

Tüm dünyayı kasıp kavuran Kovid-19  pandemisi tüm insanların hayatına dokundu.

Zengini-fakiri, siyahı-beyazı tüm insanlık istisnasız salgından etkilendi.

Bu süreçte bir kez daha farkına vardığımız en önemli bilgi şüphesiz, sağlığın ne kadar kıymetli olduğu bilgisi oldu.

Anadolu tabiri ile ;  duluğumuzu şişirip, kaburgalarımızı çatırdatan ciğerimize çektiğimiz nefesin aslında dünyanın en büyük serveti olduğunu artık farkındayız sanıyorum.

Çok yorduk dünyayı, dağını, taşını, kurdunu, kuşunu, deresini, denizini miras yedi hayırsız evlat gibi har vurup harman savurduk.

Allah-u Âlem artık aklımızı başımıza aldık.  Topraktan geldik, toprağa döneceğiz. Kıymetini biraz sonuçları ağır olsa da anladık diye tahmin ediyorum.

Tüm olumsuzluklara rağmen, güzel gelişmelere şahitlik ediyoruz. Geçtiğimiz haftalarda bir haber dikkatimi çekti. İstemsiz olarak yüzümdeki gülümsemeyi yakaladım.

Kocasinan Belediye Meclisi’nde bir karar alınmış; Kayseri Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışmalar başlamış.

Tam da burada, Kayseri'de en fazla tarım yapılacak alana sahip olan Kocasinan'da, Belediye çatısı altında bir Tarım ve Hayvancılık Komisyonu olduğunu hatırlatmam gerekir.

İşte bu Sera İhtisas Bölgesi 1 milyon metrekare bir alan üzerinde, Kayseri Valiliği önderliğinde; Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kocasinan Belediyesi, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası ve müteşebbis heyetin katılımlarıyla yapılacak.

Burası için Kocasinan’ın Elmalı Mahallesi’nde bulunan sıcak su kaynakları  değerlendirilecek.

Yapılacak çalışma nihayete erdiğinde hem şehrimize, hem de Kocasinan bölgemize can suyu olacak.

İşi bilenlerin, değerlendirmelerine göre, Kocasinan bölgesinde yeni bir kapı açılıyor.

Bu projede ilk etapta 25 bin insanımıza yeni iş kapısı açılacağı hesaplanıyor.  Ama en önemlisi, yıllardır oralarda duran öz  kaynaklarımız insanımızın hizmetine sunuluyor.

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, konuyla ilgili olarak mecliste yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Yıllardır ısrarla savunduğumuz  ve uyguladığımız tarımsal üretimler, Türkiye’ye model olmuştur. İnşallah bu noktada Kocasinan’ımıza ve Kayseri’mize bir OSB kazandırmış olacağız. Başlangıç olacak olan bu uygulama, çok daha büyük alanlarda çok daha büyük tarımsal üretimin kapısını açacaktır.”

Hepimiz, heyecanla ilk kazmanın vurulmasın bekliyoruz. Şimdiden şehrimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyor, projenin paydaşlarını  milletimiz adına ayakta alkışlıyorum…

***

Gerçi başlı başına bir konu ama ben kısaca bir konuya daha değinmek isterim. Bizim bozkırdan ne zaman uzaklaşmaya kalksam, o arabanın camından hep uzaklara dalarım bir hüzün kaplar beni…

Aklıma, başları sıfıra vurulmuş, elleri çatlak, güneşin kulaklarını yaktığı, elleri kirli ama yürekleri pırıl pırıl çocukluk arkadaşlarım gelir. Bozkırın toprakları beni çocukluğuma götürür.

Ama yine Kocasinan Belediyesi’nin 'aspir' tohumları toprakla buluşuyor haberini görünce “Hadi bakalım, değişiyor, başı kabak, yalın ayak çocukların kaderi.” dedim.

Peki nedir aspir?

Kısaca anlatmak gerekirse, bizim kaderine terk edilmiş, hiç ekilip biçilmeyen kıraç topraklarımıza ekilen bitki.  Ülkemizin bitkisel yağ ihtiyacına büyük katkı sağlayacak. Ülkemizde yıllık 3 milyon ton olan bitkisel yağ ihtiyacının ancak 1,5 milyon tonu üretilebilmekte, ortaya çıkan yağ açığı ise ithalat yoluyla giderilmektedir. Aspir tohumlarından elde edilen yağ oldukça kaliteli olup, yemeklik olarak tüketilebilmekte. Ülkemizdeki nadasa bırakılan işlenebilir tarım arazilerinin değerlendirilmesi ve bitkisel yağ açığının kapatılmasında önemli bir adım atılmış olacak.

Kocasinan Belediyesi, İlk etapta 60 dönüm arazide aspir tohumlarını toprakla buluşturmuş. İlk fitili ateşlemiş. Bunun devamı elbette gelecektir.

Bence Kocasinan hem yaptıklarıyla hem de başka belediyelere örnek olarak ilimizin adını yukarılara taşıma sayesinde bir teşekkürü hak ediyor...