Bir Tüfek Ustası

Merhum Avcı İsmet Atakan Ağabey

1932 yılında Yukarı Fenese Kuyulu Sokak’ta dünyaya geldi.  Asıl soyadı Dedemoğlu’ dur. Daha sonra Atakan soyadını aldı. Babasını çok küçük yaşta kaybetti. İlk mektebe Dumlupınar İlkokulunda başladı. Merkez İlkokulunda bitirdi.

 İlkokuldan mezun olduktan sonra çalışma hayatına atıldı. Dayısı Kunduracı Celal Yetimoğlu ve işinin erbabı yemeni (kundura-ayakkabı)  ustalarının yanında çalışarak yemeni yapımını küçük yaşta öğrendi.

Askerliğine Sarıkamış’ta başladı, Erzurum’da devam etti. Kayseri levazım birliğinden terhis oldu. Askerlik dönüşünde bir müddet daha Melekgirmez’de yemeni (ayakkabı)  imalatında çalışmaya devam etti. Av merakından gelen hevesle evinde usta olmadan tüfek yapmaya başlar. İşi evde ilerletince kunduracılığı bırakıp tüfekçiliği meslek edinir. Tamamen el işçiliği ile yaptığı tüfeklerin kaynak işçiliğini de Demirci Arif Demirezen Amca’ya yaptırır. Çalışkan kişiliğiyle çevresinde sevilen bir sanatkârdı.  Develi’de “Tüfekçi İsmet” namıyla kısa zamanda tanınır.

 Evlenme çağı gelince Tutumlar Sülalesi’nden Merhum Şükrü Tutum’un kızı Nadiye Hanım ile evlenir. Nihat ve Mustafa adında iki evladı olur.

 Çeşitli dönemlerde Develi Avcılar Kulübü Başkanlığı da yaptı. Ağabeyim Avukat Esat Cebeci, Singerci Alaattin Ağabey, Binbaşı-Bahri Karlı, Otomobil tamircisi Salih Çiftçi-usta,   Fotoğrafçı Osman Özden, Temel Sayılgan, Cudi Akay, Öğretmen Mehmet Yavrucu, Ayhan Yavrucu av arkadaşlarıymış. Avladıkları av hayvanlarıyla hep birlikte ziyafet çekerek ikram ederlermiş.

Dişçi İbrahim Amca, Şükrü Yavrucu, Mehmet Ganioğlu, Epçeli Almancı Şükrü Şahan, Cibik Köyü’nden Mahmut Gökşen, Topal (Törtör) Mevlüt Korkmaz,  Âşık Mahmut Nalbant, o zamanların avcılarıymış. İsmet Usta’nın dükkânı avcıların uğrak yeriymiş. Sanatkârlığının yanında attığını vuran bir avcıymış. Avcılar kulübünde birbirinden ilginç av hikâyeleri anlatılırmış. Kuş sesi, geyik sesi avcıları dağa çeker. Avcılık bir tutkudur yurdum Anadolu’da. Bu güzel insanların çoğu rahmetli oldu. Mekânları cennet olsun.

Çocukluğumda hatırladığım bayram kutlamaları ve resmi geçitler 1960’lı yıllarda Develi’de Cumhuriyet Meydanı’nda yapılırdı. Milli bayramlarında önce ilkokul, ortaokul, lise öğrencileri ve en son olarak sanatkârlar geçerlerdi. Terziler, berberler, kunduracılar, demirciler, fırıncılar, avcılar gibi meslek grupları halkı selamlarlardı.

Avcılar Kulübü’nün resmi geçitleri Develi’de Cumhuriyet Bayramı’nda sanatkârların resmi geçitlerine Avcılar Kulübünde yer alırdı. İsmet Ağabey çevresinde sevilen bir insan,  işinin ehli usta bir sanatkârdı. Tüfekçi Avcı İsmet namıyla bir isim bıraktı. Gençliğinden beri bir motosiklet tutkusu vardı. 2001 yılında kendi kullandığı motosiklet kazasında ebedi âleme göçtü. Allah rahmet eylesin. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.

Not: Bilgi ve fotoğraflar için değerli hemşehrim merhumun oğlu Nihat Atakan kardeşime teşekkür ederim.