• Reklam
Dilara TANIRLI

Dilara TANIRLI

Hukukçu gözüyle

NİŞANLILIĞIN SONA ERMESİ, MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT HAKKI

13 Aralık 2022 - 10:55

 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu madde 118 gereği nişanlanma, evlenme vaadiyle olur. Tarafların karşılıklı olarak evlenme hususunda olumlu karara varmaları nişanlanma için gerekli ve yeterlidir.

Ergin olmayan küçük ve kısıtlılar yasal temsilcilerinin izni olmadıkça nişanlanamaz, ancak bu izne gerek duymadan nişanı bozabilir. Nişanlılık evlenmeye zorlama hakkı vermemekle birlikte taraflar cezai şart öngörebilirler.

Madde 119 gereği evlenmeden kaçınma hali için öngörülen cayma tazminatı veya ceza şartı dava edilemese de bu kapsamda yapmış olunan ödemelerin iadesi istenemez.


Nişanlılardan biri haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozduğu takdirde kusuru olan taraf diğerine dürüstlük kuralları çerçevesinde evlenme amacıyla yaptığı harcamalar ve katlandığı maddi fedakarlıklar çerçevesinde uygun bir tazminat ödemekle yükümlüdür.

Burada önemli olan nokta kişinin haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozması ve diğer tarafın bu sebeple maddi manevi zarara uğramış olmasıdır.

Nişan bozma bir kere kullanıldıktan sonra geriye dönüşü mümkün değildir, taraflar arasında tekrar yeni bir nişanlılık ilişkisi tesis edilmesi gerekecektir.


Nişan bozulmasında bozma sebebinin haksız olup olmadığı hakimin takdirine bırakılmıştır.

Somut olayın şartlarına göre hakim nişanın bozulmasının haklı bir sebebe dayanmadığına kanaat getirirse tarafın tazminat yükümlülüğü ortaya çıkacaktır.

Nişanlılığın devamını ve evlenmeyi dürüstlük kuralı çerçevesinde bir taraftan beklenemez kılan sebepler nişanı bozmada haklı sebep sayılır. 

Bu sebepler kişilerin sosyal, fiziksel durumuna, yaşadığı çevreye göre değişiklik gösterebilmektedir. Yargıtay bir kararında küçük yerde yaşayan davacının nişanın bozulması sebebiyle uğradığı manevi zararın büyük yerde yaşayan birine göre daha fazla olacağına kanaat getirmiş, nişanın haksız yere bozulması sonucu uğranılan sosyal ve psikolojik yıkımın değişkenlik göstereceğine kanaat getirmiştir.  

Nişanı haksız yere bozan ya da kusuru ile nişanın bozulmasına yol açan kişi TMK 120 gereği maddi tazminat öder. Özellikle nişan giderleri ve evlilik maksadıyla yapılan harcamalar tazmin edilir.

Aynı madde kapsamında tazminat istemeye hakkı olan tarafın ana ve babası veya onlar gibi davranan kimselerin de, aynı koşullar altında yaptıkları harcamalar için uygun bir tazminat isteyebileceklerini belirtmiştir.

Ayrıca nişanın bozulması neticesinde tarafların birbirlerine vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyelerin de iadesi istenebilir.

Hediyeler aynen veya mislen geri verilemiyorsa sebepsiz zenginleşmeye göre istenir. 4721 Sayılı TMK Md. 123 nişanlanmanın sona ermesinden doğan talep haklarının 1 yıl geçmekle zamanaşımına uğrayacağını öngörmüştür.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum