• Reklam
Dilara TANIRLI

Dilara TANIRLI

Hukukçu gözüyle

İCRA TAKİBİ MESAJLARI VE 0850 ALAN KODLU ISRARLI ARAMALARA DİKKAT!

22 Şubat 2022 - 11:17

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte firmalar gerek sosyal medya üzerinden gerekse akıllı telefonlar ile ürünlerinin tanıtımını yapmakta, bu tanıtımlar çoğu zaman taciz boyutuna ulaşmaktadır.

Özellikle 0850 alan kodlu numaralar üzerinden ısrarlı aramalar yapılmakta, SMS aracılığı ile vatandaşlara link gönderilmektedir. Bu ve benzeri uygulamaların önüne geçilebilmesi için E-Devlet üzerinde İleri Yönetim Sistemi adı altında
www.iys.org sitesi vatandaşların hizmetine sunulmuştur.


E-Devlet aracılığıyla giriş yapacağınız sitede, bağlı bulunduğunuz GSM operatörünüze izin verdiğiniz firmaların listesi yer almaktadır.

İys->iletişim adreslerim -> izinleri yönet sekmesi altında vermiş olduğunuz arama ve SMS izinlerini yöneterek ısrarla gelen reklam aramalarının ve mesajların önüne geçebilirsiniz.

Bir başka husus ise son dönemlerde ortaya çıkan hukuk bürosu adı altında veyahut sahte avukat isimleri ile vatandaşlara gönderilen hakkınızda icra takibi başlatıldı, ödeme için son gün gibi mesajlardır.

Öncelikle belirtmek isteriz ki hiçbir hukuk bürosu ve hiçbir avukat icra takibini SMS üzerinden yapmaz. Tebligat kanununa göre aslolan görevli posta memuru aracılığı ile takibin muhatabına tebliğ yapmaktır.

Bu anlamda size gönderilen icra takibi mesajlarının hukuki geçerliliği yoktur. Ayrıca Türkiye Barolar Birliği, 31.01.2015 tarihli Disiplin Kurulu Kararı'nda, 'Barolar Birliği, borçlu yararına olduğu düşünülse dahi takip sonrasında yapılacak bütün yazışmaların İcra Müdürlüğü aracılığı ve karşı taraf vekili ile yapılması, uyarının taciz boyutlarına varmaması gerekir' düşüncesiyle taciz mesajı gönderen avukatlara disiplin cezası vermiştir.

Ek olarak önemle belirtmek isteriz ki bu mesajlar genellikle hukuki kimliği olmayan, mesleğin adını kullanarak vatandaşları mağdur etmeye çalışan şahıslar aracılığıyla gönderilmektedir.

Bu anlamda hakkınızda icra takibi olup olmadığını öğrenmek için evvela E-Devlet sistemi üzerinden kontrol etmenizi akabinde tarafınıza gönderilen mesajların taciz boyutuna ulaşması halinde muhakkak hukuki yardım almanızı tavsiye ederiz.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum