• Reklam
Reklam
Reklam
Dilara TANIRLI

Dilara TANIRLI

Hukukçu gözüyle

UNUTULMA HAKKI

22 Mart 2023 - 10:34

 Unutulma hakkı bir kişi hakkında internet arama motorlarında çıkan haber görsel veyahut içeriklerin arama motorlarından kaldırılmasını isteme hakkıdır.

Bu hak temelini anayasadan alsa da Türk Medeni Kanunu, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Adli Sicil Kanunu ve İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun uyarınca korunan bir haktır.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından unutulma hakkına ilişkin “Unutulma Hakkının Arama Motorları Özelinde Değerlendirilmesi” rehberi yayımlanmıştır. Yayımlanan bu rehberde unutulma hakkı “Bireyin geçmişte hukuka uygun olarak yayılmış ve doğru nitelikteki bilgilerinin zamanın geçmesine bağlı olarak erişimden kaldırılmasını ya da gündeme getirilmemesini talep edebilmesi” şeklinde tanımlanmıştır. 

Avrupa hukukunda “therightto be forgotten/therighttooblivion” olarak tanımlanan kavram temel olarak kişilerin özel hayatının gizliliğinin korunmasını amaçlamakta ve basın özgürlüğü kapsamında yapılan haberlerin artık kamu yararı niteliğinin kalmaması halinde internet ortamından silinmesini amaçlamaktadır.


Unutulma hakkının kullanılması için belirli başlı şartlar aranmaktadır bunlardan ilki konunun artık güncelliğini yitirmesidir. Teknik olarak bir kişinin geçmişte yaşadığı olumsuz olayların veya görüşlerinin internet ortamında sonsuza kadar saklanması isteyen herkes tarafından kolayca erişilmesi kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. İşte bu sebeple güncelliği yitirilmiş olan konularda kişilerin unutulma hakkını kullanmak istemesi olağandır. İkinci şart ise kamu yararının bulunmamasıdır. Her ne kadar kişilerin özel hayatına dair olumsuz olaylar erişime açık hale gelse de kamu yararı bulunduğu hallerde üstün nitelik şartı sağlandığından bahisle unutulma hakkı kullanılmamaktadır.

 Üçüncü şart ise haber bilimsel bilgi veyahut tarihsel veri içermemelidir.  Haber konu olayın öznesi ünlü veyahut sanatçı ise unutulma hakkının kullanılması zorlaşmaktadır. Yargıtay’ın yerleşik içtihadına göre siyasetçiler ve ünlü kişiler, normal vatandaşlara göre eleştiriye ve hakkında yapılan haber ve yorumlara daha fazla katlanmak zorundadır.

Unutulma hakkının kullanılması için olayın üzerinden makul bir süre geçmiş olmalıdır. Bu süre her olaya göre farklılık arz etmekte olup kesin bir sınırı yoktur. KVKK kapsamında unutulma hakkının kullanılması için öncelikle veri sorumlusuna yazılı başvuru yapma şartı getirilmiştir.

Veri sorumlusu 30 gün içinde  talebi olumlu veya olumsuz sonuçlandırmazsa ilgili kişi KVKK m.14 uyarınca Kurul’a şikayette bulunabilecektir. Kurula şikayet tazminat hakkını ortadan kaldırmaz kişi isterse genel hükümler uyarınca tazminat isteyebilir.


İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması hâlinde yer sağlayıcısına başvurarak içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan Sulh Ceza Hâkimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebilir.

Yetkili yer internet sitesinin Türkiye’de bilinen bir merkez adresindeki Sulh Ceza Hakimliği olabildiği gibi mağdurun yerleşim yeri ve oturduğu yer Sulh Ceza Hakimliği de olabilir.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum