MALİYE VE HAZİNE BAKAN YARDIMCISI GÜRCAN AYIN KONUĞU OLDU

    Maliye ve Hazine Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul'da faaliyet gösteren Develi ve Yöresi Kültür Dayanışma Derneği'nde ayın konuğu oldu.

    MALİYE VE HAZİNE BAKAN YARDIMCISI GÜRCAN AYIN KONUĞU OLDU
    11 Kasım 2022 - 08:25 - Güncelleme: 11 Kasım 2022 - 11:50
    Maliye ve Hazine Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul'da faaliyet gösteren Develi ve Yöresi Kültür Dayanışma Derneği'nde ayın konuğu oldu. 

    Program ile ilgili açıklamayı ise Orhan Cebeci yaptı. Cebeci, "05.11.2022 Tarihinde İstanbul Develi ve Yöresi Kültür Dayanışma Derneğimizde Maliye ve Hazine Bakan Yardımcısı hemşehrimiz Sayın Mahmut Gürcan’ı “Ayın Konuşmacısı” programında konuk ettik. Derneğimizde bursiyerlerimizle bu dönemin ilk burs toplantısı yapıldı. Konferansın Konusu “Ekonomik Görünüm” idi. Katılımlarından dolayı Bakanımıza ve konuklarımıza şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına teşekkür ederim." dedi.



    Orhan Cebeci şöyle devam etti:

    Toplantı derneğimizin basın ve medya sorumlusu Ahmet Keklik, İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile programı başlattı ve konukları, bursiyerleri selamlayarak “hoş geldiniz” dedi. Dernek Başkanı olarak  konuşmamda; “Derneğimiz Develi’de yapılan hayır eserlere lokomotif olduğunu. Develi Seyrani Kampüsündeki Fakülte ve Yüksek Okullar, Muammer Bakkaloğlu Öğretmen evi, Fahri Mor Teknik Lisesi, Fatma Turan Aksu öğrenci yurdu gibi birçok eserin yapılmasına öncelik ettiğini” anlatarak. İlk bursumuzun tamamını veren PAKSA firmasına teşekkür ettim Bursiyerlerimize önemli tavsiyelerde de bulunarak Develi’de ve Seyrani’ den şiirlerle konuşmama son verdim.
     Dernek gençlik komisyonu başkanı Esra Arslantürk anlamlı bir konuşma yaparak dernek başkanına ve Yönetim Kurulu’na teşekkür etti.. 26. Dönem Kayseri Milletvekilimiz Sami Dedeoğlu: gençlerin ufkunu açan konuşmasında, onlara önemli tavsiyelerde bulundu. Develi’ye ve Develilere hizmete devam edeceğini ifade etti. Gençlik Komisyonu Başkan Yardımcısı Sinem Şam bakanımızın hizmetlerle dolu özgeçmişini okudu. Sunucumuz Ahmet Keklik konuşmasını yapmak üzere Bakanımızı kürsüye davet etti.


    Ekonomik Görünüm Konferansından Notlar:
    Bakanımız konuşmasına önceki yıllarda dernek Yönetim Kurulu’nda bulunduğunu iş ve siyaset ağır bastığı için yeterince derneğe zaman ayıramadığını söyledi. Derneğin eğitime önem verdiğini ve Develi’ye önemli hizmetlerde bulunduğunu vurguladı. Develili gençlerle buluşturduğu için başkana ve yönetimine teşekkür etti. Konuşmasını özet olarak okuyucularımızla paylaşmak istiyorum:
    Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler:
    “Salgına rağmen ülke olarak 2020 yılında pozitif büyüme kaydeden nadir ülkelerden birisi olduk. 2021 yılında ise yüzde 11,4’lik büyüme kaydettik. 
    Küresel ekonomilerde resesyon endişelerinin baş gösterdiği 2022 yılının ikinci çeyreğinde ülkemiz benzer gelişmekte olan ülkelerden olumlu yönde ayrışarak yüzde 7,6 büyüme ile OECD ülkeleri içerisinde en yüksek oranda büyüyen ikinci ülke oldu.
    Salgın sonrası ekonomideki toparlanma işgücü piyasamıza da olumlu yansıdı. Aldığımız tedbirlerle toplam istihdam Ağustos ayı itibarıyla 31 milyon kişiye ulaşmış durumda. Bu, Cumhuriyet tarihimizde kaydedilmiş en yüksek seviye.
    Ekim ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ihracatımız 253,1 milyar dolara ulaşırken dünya ticaretinden aldığımız pay yüzde 1’i aştı.
    2022 yılında küresel enerji maliyetlerindeki sert artışlar kaynaklı cari işlemler dengesinde bozulma gördük. Bununla birlikte, ihracatta kırdığımız rekorlar, turizmdeki olumlu seyir ve yapısal adımlar ile önümüzdeki dönemde cari işlemler açığında gerileme göreceğiz.
    Türk Lirasını daha cazip hâle getirmek ve döviz kurlarındaki oynaklığı azaltmak amacıyla Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesabı (KKM) uygulamasını başlattık.
    Bu uygulama ile Rusya-Ukrayna Savaşının ve Fed faiz artışlarının ülkemiz ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisini sınırlandırdık.
    Geçmiş yönetimlerin hayal dahi edemediği mega projeler son 20 yılda milletimizle birlikte verdiğimiz mücadeleler sonucunda gerçek olmuştur. 
    Bunlara en güzel örneklerden biri de Cumhuriyetimizin 99. yılında üretim bandından indirdiğimiz TOGG otomobilimizdir.
    İş Dünyasına Verdiğimiz Destekler:
    Gerek yerli gerekse yabancı yatırımların önündeki engelleri kaldırarak oluşturduğumuz iş dostu liberal yatırım ortamını sunduğumuz rekabetçi teşviklerle destekliyoruz.
    Bu kapsamda imalat, ihracat, tarım, turizm ile toptan ve perakende sektörlerine öncelik veren selektif kredi politikamızla Hazine Destekli KGF paketini uygulamaya aldık. 
    İhracatçılara ve turizm sektöründe faaliyet gösteren girişimcilere uygun faizli ve uzun vadeli TL cinsinden kredi imkânı sunuyoruz. 
    Her dönemde olduğu gibi salgın ve savaş şartlarının önümüze çıkardığı zorlu süreçte de esnaf ve sanatkârlarımızın yanında olduk. 
    Esnaf ve sanatkârlarımız için Halkbank vasıtasıyla 60 ay vadeli ve yüzde 7,5 faiz oranlı 100 milyar TL’lik kredi paketini uygulamaya aldık. 
    Uyguladığımız tüm bu politikaların katkısıyla yurt içinde yatırım iştahı oldukça arttı. 13 Ülkemizin genç ve dinamik nüfusu, kalifiye işgücü, önemli pazarlara yakınlığı ve son 20 yılda tamamladığımız altyapı yatırımları sayesinde yatırımcılar için iyi bir yatırım ortamı sağladık.
    Genç İstihdamını Artırmak İçin Sağladığımız Destekler:
    Bu kapsamda geçtiğimiz yıl Ulusal Genç İstihdam Stratejisi (2021-2023) ve Eylem Planını yayımladık. Bu kapsamda, “Eğitim-İstihdam İlişkisinin Güçlendirilmesi”, “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlerin İstihdamının Artırılması” ve “Geleceğin İşleri” olmak üzere üç temel politika ekseninde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
    Genç girişimcilere kullandırılan Hazine destekli kredilerdeki sıfır faizli kredi limitini de 100 bin TL’den 300 bin TL’ye yükselttik ve bu kredilerde aranan yaş sınırını da 30’dan 35’e çıkardık. 
    Genç istihdamını teşvik etmek amacıyla 18 yaş ve üzeri kadınları işe alan işletmelere 24 ila 54 ay; 18-29 yaş arası erkekleri işe alan işletmelere ise 12 ila 54 ay süresince SGK desteği veriyoruz.
    Bilgi teknolojileri alanında nitelikli işgücünü yetiştirerek istihdama yönlendirme amacıyla “1 Milyon İstihdam Projesi”ni uygulamaya aldık. Proje kapsamında bugüne kadar 1 milyondan fazla kişiye eğitim verdik.
    Diğer yandan, katma değeri artırmanın yolunun Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinden geçtiği artık yadsınamaz bir gerçek. 
    Verdiğimiz destekler sayesinde, 2002 yılında yüzde 0,53 olan Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payı 2021 yılında 2 katına çıkarak yüzde 1,13’e yükseldi.
    Üniversite-sanayi işbirliğinin artırılması ve teknoloji odaklı fikirlerin desteklenmesi amacıyla Teknoparklarda yer alan girişimlere oldukça cömert teşvikler sunuyoruz.
    Üniversite Öğrencilerine Sağladığımız Destekler:
    Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla isteyen her gencimizin üniversiteye gitmesini sağlamak için üniversitelerimizin sayısı 200’ün üzerine çıktı ve artık her ilimizde en az bir üniversite var.
    2012 yılında üniversite harçları kaldırıldı. İlk kez iktidara geldiğimizde yalnızca 182 bin yatak kapasitesine sahip 190 yurt vardı. Bunların da hemen hemen hepsi kullanım ömrünü tamamlamıştı. Yaptığımız yatırımlarla bugün 850 bin kapasiteye sahip 800 yurt sayısına ulaştık. Bu modern yurtlarımız kalite açısından dünyada eşi benzeri olmayan bir şekilde siz değerli gençlerimize hizmet veriyor.
    Avrupa ülkelerindeki yurtların kapasitesi talebin en fazla yüzde 15’ini karşılayabiliyorken biz geçen sene başvuru taleplerinin yüzde 90’ından fazlasını karşıladık. Bu sene de üçüncü yerleştirmenin sonunda bu oranı yüzde 97’ye yükselttik. Yüksek maliyetlere rağmen bu yıl yurt ücretlerinde herhangi bir artış yapmadık. 
    Üniversite öğrencilerimize 2002 yılında aylık sadece 45 TL kredi veriliyorken bugün lisans öğrencilerimize 850 TL, yüksek lisans öğrencilerimize 1.700 TL, doktora öğrencilerimize de 2.550 TL kredi veya burs veriyoruz.
    Çok artışlar yaptığımız bu maddi desteklerin yanı sıra kredi geri ödemeleri konusunda da adımlar attık. Kredi geri ödemelerinin yalnızca anapara üzerinden ödenmesine ve geçmişten kalan endeksleme farkının silinmesine yönelik çalışmamızı tamamladık ve Meclisimizin onayından geçirdik. Düzenleme ile toplam 3 milyon 157 bin gencimizin üzerinden 26 milyar TL’den fazla bir yük kalkacak. 
    Ayrıca, yurtlarda kalan öğrencilerimize 2002 yılında aylık 11 lira olan beslenme yardımını 1.800 liraya çıkardık.”
    Bakanımız konuşmasının sonunda bursiyerlerimizin sorularına cevap verdi. Dernek onursal başkanımız Av. Osman Deveci ve Eski dönem başkanımız Mehmet Papak söz alarak konuşma yaptılar. Bende bu güzel konferanstan dolayı bakanımıza teşekkür ettim..
    Toplantı sonunda bakanımıza plaket ve yayınladığımız kitaplar takdim edildi. Günün anısına toplu fotoğraf çektirildi. Konuklara ve bursiyerlerimize kavurma, pilav, ayran ve baklava ikram edildi. Çağın vebası salgın hastalık nedeniyle 2 yıl toplantılar ve organizasyonlar düzenlenemedi ama burslar bursiyerlerimizin banka hesaplarına yatırıldı. İstanbul’da okuyan bursiyer öğrencilerimizin ilk bursları elden dağıtıldı. Burs veren hayırseverlerimize teşekkür ederiz.  



    Haber: AYAKLIGASTE.COM
     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum