YEMEK PİŞİRİRKEN YAPILAN HATALAR

Yemek yapmayı ne kadar çok seviyor olsak da çoğumuz yemek pişirirken hata yapıyoruz. Diyetisyen Hikmet Nur Çınar sizler için yemek pişirirken yapılan hataların neler olduğunu anlattı.

 YEMEK PİŞİRİRKEN YAPILAN HATALAR
17 Temmuz 2022 - 22:32 - Güncelleme: 17 Temmuz 2022 - 22:34
Yemek pişirmek özen isteyen bir iştir. Yemek yerken oldukça zevkli olsa da yemeğin ne kadar sağlıklı olduğunu bilmiyoruz. Yemek pişirirken doğru bildiğimiz yanlışları ve dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

Diyetisyen Hikmet Nur Çınar: “Sebzelerin doğranmış bir şekilde beklenmesi vitamin kayıplarına neden olur. Neden diyecek olursanız vitaminler ışığa, ısıya, oksijenli ortam oldukça dayanıksız yapıya sahip olabiliyor, özellikle C vitamini dediğimiz Askorbik asit kıymetinde çok net anladık. Biz istiyoruz ki bu vitaminleri kaybetmeyelim.” diyerek konuşmasını söyle tamamladı: “Doğramadan önce yemek yapacağımız zaman yemeği pişirmeden hemen önce doğrayıp ondan sonra hemen pişirme kısmına geçmeliyiz. Yani sebzeyi doğrayıp bekletmek çok doğru davranış değil.”

Salatayı Yapmakta Önemli
Aynı şekilde hatayı salata yaparken de aynı hataya düşüyoruz. Diyetisyen Çınar:” Genel olarak toplumumuzda küçük küçük doğranmış salatalar çok hoşa gider. Özellikle çoban salatası gibi küçük salatalar becerinin göstergesi olarak algılanır. Fakat salatada yine sebzenin bütünlüğünü bozacak küçük parçalara ayırdığımız zaman oksijenle aslında temas edecek yüzeyi arttırmış oluyoruz.” şeklinde konuştu.

 Kesme Tahtası Ne Kadar Hijyenli 
Diyetisyen Çınar, sebzeleri doğradığımız tahtanın temiz olmadığını vurgulayarak şöyle dedi: “Diğer bir hata ise aynı tahtayı kullanıyoruz. Mesela ne demek bu işte et yemeği yapacağız eti de aynı tahtada doğruyoruz, sebzeyi de aynı tahtada doğruyoruz; işte süt ürünü olan peyniri de aynı tahtada doğruyoruz. Buradaki hataya şuradan ileri geliyor. Et, baktığımız zaman mikroorganizmaların çoğalması ve yaşaması için çok uygun bir ortam sağlıyor. Eti doğradığımız tahtanın üzerinde tekrar sebze doğradığımız da et de bulunan mikroorganizmalar sebzeye de geçebiliyor. Et de neden mikroorganizmalar olmadığını anlatarak şöyle tamamladı Ette mikroorganizma zaten yaşamıyor onu zaten yüksek ısı da pişiriyoruz ama sebze çiğ olarak tüketiyoruz. Onunla birlikte direk sindirim sistemimiz açık hale geliyor.”

Sağlıklı Pişirme Yöntemleri Nelerdir?
Diyetisyen Çınar:” Sağlıklı pişirme yöntemlerine baktığımız da haşlama, sıvı da pişirme dediğimiz   yöntemi var. Kısık ateşte pişirme var. Kendi suyunda pişirme var. Bu da kıymetli pişirme yöntemi neden çünkü bir sebze yemeği yapıyoruz. Sebze yemeğinde sebzede ki mineraller pişirme suyuna geçebilir ve bu su döküldüğünde mineral kaybına neden olabilir. O yüzden kendi suyunda pişirip o su da çektirip dökülmeden yemeğe lezzet verici olarak kalırsa gayet güzel olur. Yemeğin minerallerden faydalanmış oluruz.” Diyerek konuşmasını şöyle tamamladı :”Bunun dışında yiyeceğin çok yağ çekmesi isteyeceğimiz bir durum değil. Bunlara dikkat edilirse aslında pişirme yöntemlerinin hiçbiri kötü değil sadece işte yağ oranın arttırması dolayısla kızartma belki o şekilde değerlendirilebilir ama onun dışında genel olarak pişirme yöntemleri hangi yemeğe ne uygunsa onu faydalı olduğunu söyleyebilirim.” 

Haber: Merve Üstün

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum