Selda AVCI

    Selda AVCI

    TUZLU KAHVE..

    KULA VEFASI OLMAYANIN!

    15 Ocak 2021 - 10:44

    KULA VEFASI OLMAYANIN!

    Vefa, insanlık adına yüce bir erdem olarak tanımlanan bu kelime, manevi duyguları temsil eder.

    Vefalı davranan kişilere ise vefakâr denir.
    Vefa kelimesinin diğer anlamları ise ‘’sevgide bağlılık, minnettarlık, sözünde durmak, dostluğu sürdürmek, sadâkat’’ olarak sıralanabilir.

    Vefa kavramı günümüzde anlamını yitirmiş, manevi değerlere ve duygulara sahip çıkan insanların sayısı azalmış, yapılan iyilikler bir çırpıda unutulur hale gelmiş olsa da benim için önemini korumaya devam ediyor. Lakin, çoğu insan için vefa artık semt adına dönüştü.
    Benim hayatımın temel yapı taşlarından birisini şu sözlerle ifade edebilirim: ‘’Kula vefası olmayanın, hakka vefası olmaz!’’ 

    Vefa ile ilgili geçmişimde yer edinen önemli bir anımı sizlerle paylaşmak isterim. Bundan tam 8 yıl önce başımdan geçen bir olayın hatırası hala kalbimi ısıtmaya devam ediyor. Biri radyocu diğeri gazeteci olan ve mutlu bir evliliği sürdüren iki arkadaşımın manevi desteğini görmüştüm o dönemde. Her insanın hayatında zorlu dönemeçler bulunmaktadır. Benim de hayatımın en zor döneminde yanımda bulunan, manevi desteğini, dost sıcaklığını esirgemeyen arkadaşlarım oldu. Onların desteği sayesinde yaşadığım olayları daha kolay geride bırakabildim. Aradan 8 yıl geçmesine rağmen; yaptıkları iyiliği unutmam mümkün değil. Şu anda elimden geldiğince, dilim döndüğünce vefamı esirgememeye gayret ediyorum. Onlar gösterdiğim vefanın farkında ya da değiller bilmiyorum. Kaldı ki, farkında olsunlar diye bir çabamda bulunmuyor. Çünkü vefa insanın içinden gelen duyguların yansıması olmalıdır. Karşılık beklentisiyle kimse kimseye vefa göstermemelidir. İnsanların içlerinden geldiği gibi davranması, lakin iyilikleri de unutmaması gerekiyor. Aksi takdir de bütün ilişkiler çıkar odaklı şekillenir. Bana zor günümde destek olan arkadaşlarım kalbimde öyle güzel bir yere oturdu ki; ömrüm boyunca bana ihtiyaç duyacakları her an yanlarında olacağım.


    Gerek şahsıma, gerek etrafımdakilere karşı yapılan haksızlığa hiçbir şekilde göz yummam ve sessiz kalmam. Hani derler ya tersim o mana da biraz pistir diye...
    Hemen hemen hepimiz haksızlıklar karşısında  deliye döneriz. Hatta gözümüz döner değil mi?
    Böyle bir olayla karşılaştığımızda etrafımızda derdimizi dinleyecek, bize yol gösterecek birileri olsun isteriz. Ben böyle bir sorun ile işyerinde karşılaşırsam hemen görüşmem gereken, beni dinleyecek, sorunuma çözüm üretecek kişi kimse onunla irtibata geçerim ve derdimi anlatırım. Özel hayatımda da benzer bir durum söz konusudur. Sorunun muhatabı kimse birebir iletişim kurmak isterim. 

    Yaşar Kemal’in de söylediği gibi ‘’Konuşan insan, öyle kolay kolay dertten ölmez. Bir insan konuşmadı da içine gömüldü müydü, sonu felakettir.’’ İçime atıp dert sahibi olacağıma konuşur rahatlarım. Benim tercihim bu yönde olur.

    Bu vesileyle de değer verdiğim bir ismin hayatımdaki yerinden bahsetmek isterim. Ona olan minnet ve sevgimi köşe yazıma taşıma isteği içerisindeyim. Ne zaman sinirden kan beynime çıksa, deliye dönsem; hemen derdimi dinleyip, çözüm üretecek kişiye görüşme talebimi iletirim. Onun bana yardımcı olacağını, derdimi dinleyip benimle birlikte çözüm arayacağı inancını taşırım. Görüşme için ortam sağlandıktan sonra güler yüzle karşılanır, nezaket kurallarına göre buyur edilirim. Karşımdaki kişi hali tavrı ile bana değer verdiğini kapıdan girdiğim anda hissettirir. Hoş beş faslının ardından esas mevzuya geçilir. Sorunumu anlatırken beni sabırla dinler, lakin tek taraflı infaz yapmaz. Sorun yaşadığım kişiye karşı da adaletli davranma ihtiyacı hisseder. Olayı onun bakış açısıyla değerlendirmeye çalışır, yargısız infaz da bulunmaz. Bu sayede benim de yeni bir bakış açısı kazanmamı sağlar. Çözüm odaklı önerilerde bulunur. Lakin, en önemlisi beni dinlemesi ve derdimi dert edinmesidir. Bu sayede hem sakinleşirim hem de içim huzurla dolar. Stresle yüklü halde girdiğim kapıdan maksimum huzurla çıkarım. Allah’a emanet ol temennisi ile kapıda yolcu edilirim.

    Yukarıda kısaca özetlemeye çalıştığım kişi bana böyle iyi niyet gösterip, her zaman destek oldu. Bu yüzden bende ömrüm boyunca onun yanında bulunmaya, desteğimi ve sevgimi esirgememeye çalışacağım. Onun hakkında kimsenin kötü konuşmasına müsade etmem mümkün değil. Sevgi ve saygı insan ilişkilerinin temelinde yer almaktadır. Karşılıklı sevgi ve saygı çerçevesinde kurulan ilişkiler vefa ile taçlandırılır. Bu nedenle hayatımıza aldığımız insanlara karşı her zaman hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Vefa sadece semt adı olarak kalmasın, hayatımızın merkezinde yer alsın. Hepinizin vefalı arkadaşlık ilişkileri kurmanızı temenni ediyorum.

    Sevgi ve selamlar...

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum