TÜRKİYE'NİN İLİM YAYMA ÖDÜLLERİ İKİNCİ KEZ SAHİPLERİNİ BULDU

    Türkiye’deki ilmi çalışmaları ve araştırmaları desteklemeyi, başarının ülke ve insanlık hizmetine sunulmasını hedefleyen ve Türkiye’nin en büyük akademik ödülleri olarak nitelendirilen İlim Yayma Ödülleri sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştirilen ödül töreninde iki yıllık bir hazırlık, başvuru ve değerlendirme süreci sonrasında 3 kategoride belirlenen isimler açıklandı.

    TÜRKİYE'NİN İLİM YAYMA ÖDÜLLERİ İKİNCİ KEZ SAHİPLERİNİ BULDU
    20 Aralık 2021 - 17:08

    İlim Yayma Ödülleri 2021’de “Büyük ödül”, bilim dünyasında “Suyun Profesörü” olarak bilinen “Nobel Ödül Beraatı” sahibi ve “Dünyadaki 500 Bilim Öncüsü”nden biri olarak seçilen Prof. Dr. Zekai Şen’e verildi. Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri Ödülü’nü ise kimya alanındaki araştırma ve çalışmalarıyla akademik dünyada öne çıkan Prof. Dr. Mustafa Soylak aldı. Sosyal Bilimler Ödülü’ne de Doç. Dr. Hümeyra Özturan “Ethostan Ahlaka: Antik Yunan Ahlak Literatürünün İslam Dünyasına İntikali ve Alımlanışı” adlı temel eseri ile layık görüldü. İlim Yayma Ödülleri’nde Büyük Ödül 600 bin lira, Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri ile Sosyal Bilimler Ödülleri ise 200'er bin lira ile mükâfatlandırıldı.

    Türkiye’nin ve özellikle bilim dünyasının aylardır merakla beklediği İlim Yayma Ödülleri’ni kazananlar açıklandı. İlim Yayma Vakfı ve ilim Yayma Cemiyeti tarafından düzenlenen İlim Yayma Ödülleri, Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştirilen görkemli bir törenle sahiplerine verildi.  İlk olarak 2017 yılında gündeme gelen ve 2 yılda bir düzenlenen İlim Yayma Ödülleri’ni kazanan isimler ödülleri Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop ve Ak Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım’ın ödül takdimleriyle sahiplerini bulmuş oldu.  aldılar. Akademi, bilim, sanat, iş dünyası, siyaset ve medya camiasından çok sayıda isim İlim Yayma Ödülleri gecesi için Dolmabahçe Sarayı’nda buluştu. 

    Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri’nde Ödül Prof. Dr. Mustafa Soylak’a Verildi
    İlim Yayma Ödülleri’nde Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri dalındaki ödüle kimya alanındaki çalışma ve araştırmalarıyla bilim dünyasında ismi öne çıkan Prof. Dr. Mustafa Soylak layık görüldü.  Kayseri doğumlu ve Kayseri Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya lisans bölümünden 1988 yılında mezun olan Mustafa Soylak, Prof. Ünvanını aldığı 2001-2005 yılları arasında yürüttüğü Erciyes Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevini, 2019 yılından itibaren tekrardan sürdürmeye başladı. 
    2007-2013 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölüm Başkanlığı görevini de yürüten Soylak, çalışmalarında insan sağlığını yakından ilgilendiren ve toksik eser veya ultraeser ağır metallerin, organik kalıntı ve kirliliklerin tayini öncesi kimyasal analizin en önemli basamağı olan örnek hazırlama ile onu izleyen tayin basamağında aletten alete değişen problemlerin giderilmesi amacıyla farklı mekanizmalara dayanan ayırma/önderiştirme yöntemleri üzerine yoğunlaştırdı.. 2014’den 2019’a kadar her yıl üst üste Clarivate Analytics (Thomson Reuters) tarafından hazırlanan “Dünyanın En Nüfuzlu Bilim İnsanları” listesinde yer aldı. Analitik Kimya alanında önderiştirme ve ayırma yöntemlerinde özellikle katı faz ekstraksiyonu (özütlemesi) ve mikroekstraksiyon konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları bulunan Soylak, 2001 TUBİTAK Teşvik ve 2020 TUBİTAK Bilim Ödüllerine layık görüldü. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asli üyesi olan Mustafa Soylak, uzmanı olduğu çalışmalarının, insanlığın hizmetine sunulmasına, yaşanan bir sorunu çözmeye yönelik olmasına özellikle özen gösteriyor. 
    Çevre dostu proseslerle kombine ettiği örnek hazırlama yöntemleri ile minimum atık ile ağır metal ve organik kirlilik düzeylerinin belirlenmesi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu bağlamda İlim Yayma Ödülleri’ne başvurmuş olduğu temel eseri, son 25 yıldır dünya ve ülkemiz için büyük önem taşıyan yeşil ve çevre dostu proseslerin önemli bir uygulama alanı olan ayırma ve zenginleştirme yöntemlerinin bir uygulaması olarak geliştirilen çok duvarlı karbon nanotüplerin ağır metal iyonlarının katı faz kullanıldığı çalışma, bu konuda dünyadaki ilk çalışmalardan birisidir. Geliştirdiği basit ve ekonomik ayırma yöntemleri dünya literatürüne önemli kazanımlar sağlamıştır.
    Soylak’ın Web of Science’daki h-indeksi sayısı 102, ulusal ve uluslararası düzeyde kaleme aldığı makale sayısı 660 ve toplam atıf sayısı 30350’dir. Ayrıca, 5’si uluslararası toplam 7 kitabı bulunan Mustafa Soylak, ulusal düzeyde 10 proje yürütmüştür.  
     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum