TÜRKİYE VE HOLLANDA İŞ BİRLİĞİNDE TARIM SEKTÖRÜNDE AR-GE MERKEZİ KURULMASI KONUSU ELE ALINDI

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Hollanda Mesleki Eğitim Kurulu (MBO Raad) Başkanı Adnan Tekin ile bir araya geldi.

TÜRKİYE VE HOLLANDA İŞ BİRLİĞİNDE TARIM SEKTÖRÜNDE AR-GE MERKEZİ KURULMASI KONUSU ELE ALINDI
22 Ekim 2022 - 11:58 - Güncelleme: 22 Ekim 2022 - 12:07
Bakan Özer, Hollanda'daki temasları kapsamında Hollanda Mesleki Eğitim Kurulu (MBO Raad) Başkanı Adnan Tekin ile bir araya geldi. Türkiye Cumhuriyeti Hollanda Büyükelçisi Şaban Dişli'nin de hazır bulunduğu görüşmede, Türkiye ve Hollanda iş birliğinde tarım sektörü temsilcileri ile eğitim kurumlarının bir arada bulunacağı bir AR-GE merkezinin kurulması konusu ele alındı.
 
Bakan Özer yaptığı açıklamada, Türkiye'deki mesleki eğitimde paradigma değişikliği ile beraber sektör ve öğrencileri buluşturduklarını belirterek bu konuda sürekli yeni çalışmalar yaptıklarını söyledi. Mesleki eğitimde dünyadaki birçok ülkeden övgü aldıklarını anımsatan Bakan Özer, "Türkiye'nin eğitimde daha da iyi bir konuma gelmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tarım alanında açacağımız AR-GE merkeziyle de yeni bir atılım gerçekleştireceğiz." diye konuştu.
 
MBO Raad Başkanı Tekin ise mesleki eğitim konusunda Millî Eğitim Bakanlığının son dönemde attığı adımlarla oldukça önemli bir mesafe kaydettiğini söyledi. Türkiye'nin eğitimdeki ilerlemelerini yakından takip ettiklerini belirten Tekin, tarım liseleri konusundaki atılımları destekleyeceklerini ifade etti.

BAKAN YARDIMCISI ŞENSOY, WAGENINGEN ÜNİVERSİTESİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI HEIMOVAARA İLE GÖRÜŞTÜ
Hollanda temaslarında Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e eşlik eden Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Sjoukje Heimovaara ile bir araya geldi.    
Görüşmede Şensoy'a Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal, Lahey Eğitim Müşaviri Miyase Kaya, Amsterdam Eğitim Ataşesi Anıl Yılmaz da eşlik etti. 
 
Şensoy, Hollanda'nın mesleki eğitime yaklaşımını, tarım ve hayvancılık alanındaki başarılı çalışmalarını yerinde görmek amacıyla gerçekleştirdikleri ziyaret kapsamında Wageningen Üniversitesinde bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığının son yıllarda mesleki eğitimde niteliği artırmak için birçok iyileştirme gerçekleştirdiğini ifade etti. Yapılan en önemli atılımın iş gücü piyasası ile mesleki eğitim arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi olduğunu kaydeden Şensoy, piyasanın öncü kurumları ile iş birlikleri gerçekleştirildiğinin altını çizdi. 
 
Öğrencilerin uygulama becerilerinin geliştirilmesine de özel önem verdiklerini vurgulayan Şensoy, "Bir yandan mesleki eğitim kurumlarımızın altyapılarını güçlendirirken diğer yandan öğrencilerimizin gerçek iş ortamlarında uygulama becerisi kazanmalarını sağlıyoruz. Açılan AR-GE merkezleri, yenilikçi üretimlere odaklanırken diğer eğitim kurumlarımıza da örnek teşkil etmektedir. Yaklaşık bir yıl gibi kısa bir sürede AR-GE merkezlerimizin sayısı 55'e yükselmiştir." dedi.
 
Mesleki eğitim kurumlarının fikrî mülkiyet başvurusu ve tescilinde rekor düzeye ulaştığının altını çizen Şensoy, ürünlerin ihraç edilmeye ve ticari hâle gelmeye başladığını da belirtti. 
 
Tarım ve hayvancılık alanındaki mesleki eğitime ilişkin de bilgiler paylaşan Şensoy, Türkiye'de tarım ve ilişkili alanlarda 146 okulda, 9 bin 309 öğrenci ve 264 öğretmenle eğitim öğretime devam edildiğini söyledi. 
 
Şensoy, mesleki eğitimde son yıllarda gerçekleştirilen dönüşümün tarım alanında da artarak devam etmesi için tarım alanı öğrencilerine burs sağlanması, öğretmen eğitimlerinin yoğunlaştırılması, AR-GE çalışmalarının artırılması gibi alanlarda önemli adımlar atılacağını kaydetti. 
 
Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakan Yardımcısı ve heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Heimovaara ise Türkiye'nin mesleki eğitimde yarattığı dönüşümü ve bu alana yapılan yatırımları çok etkileyici bulduğunu ifade ederek yapılacak her türlü iş birliğine açık olduklarını söyledi.
 
Yuverta Ziyareti
Bakan Yardımcısı Şensoy ve beraberindeki heyet, Hollanda genelinde tarım ve hayvancılık alanlarını bünyesinde barındıran en geniş ağa sahip okul gruplarından Yuverta'ya da bir ziyaret gerçekleştirdi.
 
Hollanda'nın pek çok farklı bölgesinde mesleki ortaöğretim birinci kademe okulları ve toplam 20 meslek  lisesi bulunan Yuverta'da, Şensoy'u Yuverta Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Annemarie Moons karşıladı. 
 
Sektörler ile iş birliğine odaklanan Sürdürülebilir Şehirler projesi hakkında kısa sunumum gerçekleştirildiği programda, veteriner kliniği, süt ürünleri üretim eğitim alanı ve hayvan bakımına yardımcı ekipmanın olduğu alanda tur gerçekleştirildi. Ayrıca uluslararasılaşma ve hayat boyu öğrenme konusunda iş birlikleri ele alındı.



BAKAN ÖZER, HOLLANDALI MEVKİDAŞI DİJKGRAAF İLE BİR ARAYA GELDİ
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Hollanda'daki programı kapsamında Hollanda Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanı Robbert Dijkgraaf ile görüştü.      
Nitelikli insan kaynağı yetiştirmek amacıyla tarım eğitimi alanındaki uygulamaları yerinde görmek ve iki ülke arasındaki iş birliklerini geliştirmek üzere Hollanda'da bulunan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mevkidaşı Robbert Dijkgraaf ile bir araya geldi.

Görüşmede Hollanda ile Türkiye arasında üst düzey ziyaretlerin son yıllarda artmasını memnuniyetle karşıladığını belirten Özer, sayısı 420 bini aşan Türk nüfusunun Hollanda'da yaşadığını, yaklaşık 100 bin Türk asıllı öğrencinin ise burada eğitim aldığını belirterek bunun iki ülke arasında organik bir bağ oluşturduğunu ifade etti. 

Hollanda'nın Türk öğrencilerin yükseköğretimde sık tercih ettiği ülkeler arasında yer aldığını dile getiren Özer, "Türkiye'den Hollanda'ya yükseköğretim düzeyinde eğitim almak üzere gelen yaklaşık 1.850 öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilerden yaklaşık 100'ü Bakanlığımızca uygulanan burs programı kapsamında eğitim almaktadır. Türkiye olarak iş birliği çerçevesinde bu burs kapsamında desteklenen öğrenci sayısını artırmayı planlıyoruz ama iki Bakanlık arasında bir koordinasyon birimi kurarak öğrencilerimizin buradaki süreçlerini de koordineli bir şekilde yürütmek istiyoruz. Yaklaşık 5 bin öğrencimiz dünyanın farklı ülkelerinde bu kapsamda eğitim alıyor ama Hollanda, önümüzdeki yıllarda tercih etmek istediğimiz ülkelerin başında geliyor." dedi.

Tarımın ülkeler açısından stratejik bir konumda ve yaşanan sorunların küresel ölçekte hissedildiği önemli bir alan olduğuna işaret eden Özer, son yıllarda bu alanda yaşanan sorunların getirdiği sonuçların tarım eğitiminin önemini bir kez daha gösterdiğini kaydetti.  

Özer, konuşmasına şöyle devam etti: "Hollanda, özellikle tarım eğitimi alanındaki başarısıyla örnek teşkil eden ülkelerin başında gelmektedir. Bizler de çalışma arkadaşlarımla birlikte tarım eğitimi uygulamalarınız hakkında detaylı bilgi almak ve mevcut iş birliklerimizi daha ileri taşımak için bu ziyareti gerçekleştiriyoruz."

Türkiye'nin yaklaşık 19 milyon öğrenci ve 1.2 milyon öğretmenin olduğu geniş bir eğitim sistemine sahip olduğunu vurgulayan Özer,  "3 milyon öğrenci, ortaöğretim seviyesinde mesleki eğitim almakta. Özellikle son zamanlarda mesleki eğitimi yeniden yapılandırarak iş gücü piyasasıyla çok daha iyi biçimde entegrasyonunu sağlamış bulunuyoruz. Bu kapsamda en fazla ağırlık verdiğimiz alanlardan birini tarım konusu oluşturuyor. Tarım alanındaki tüm mesleki eğitim kurumlarımızı bir AR-GE merkezine dönüştürmek istiyoruz." diye konuştu. 

Bu hususta Hollanda ile mevcut ilişkileri geliştirmekten memnun olacaklarını ifade eden Özer, "Bu kapsamda, 2016 yılında taslağı ülkeniz birimlerine iletilen ancak henüz sonuçlandırılamayan 'Yükseköğretim ve Mesleki Eğitim Alanında Mutabakat Zaptı'nın tekrar gündeme alınması, iş birliğimize katkı sağlayacaktır. Hollanda'da 2004 yılı itibarıyla ilköğretim resmî müfredatından kaldırılan Türkçe ana dil derslerinin yeniden müfredata dâhil edilmesi, Türk nüfusunun desteklenmesi açısından büyük yarar sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye eğitim alanında iyi noktada

Hollandalı Bakan Dikgraaf ise Bakan Özer ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Türkiye'nin eğitim alanında çok iyi konumda olduğunu söyledi. 

Türkiye'de çok iyi üniversiteler olduğunu belirten Dikgraaf "Eğitim ve üniversite faaliyetleri için Türkiye'ye gidip gelen çok sayıda arkadaşım var." dedi.

Hollandalı Bakan Dikgraaf, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye, eğitim alanında çok gelişti, biz sadece tecrübelerimizi aktarmaktan değil, aynı zamanda Türkiye'yle iş birliğimizi artırmaktan mutlu oluruz." 

Görüşmeye katılan Hollanda Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanı yetkilisi, Türkçenin seçmeli ders olarak okul müfredatına eklenmesine ve hangi sosyal alanların destekleneceğine ilişkin farklı bakanlıklar düzeyinde çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Görüşmede Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, MEB Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal, Lahey Eğitim Müşaviri Miyase Kaya da hazır bulundu.



 BAKAN ÖZER, YLSY BURSUYLA HOLLANDA'DA EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELDİ
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Hollanda'daki programı kapsamında YLSY bursuyla lisansüstü öğrenim gören öğrencilerle bir araya geldi.    
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Lahey Büyükelçiliğinde gerçekleşen görüşmede Bakanlık tarafından yurt dışına öğrenci gönderilmesini çok önemsediklerini belirterek 1416 Sayılı Yasa ile ilgili iyileştirme çalışmaları yaptıklarını belirtti.
 
"Hangi alanlarda, hangi ülke ön plana çıkıyorsa o alanlarda söz konusu ülkelere öğrenci göndermek istiyoruz." diyen Bakan Özer, öğrencilerin talep ve önerilerini dinledi. 
 
Yurt dışında öğrenim gören MEB burslusu öğrencilerin ulaşım imkânlarını kolaylaştıracak bir çalışma içinde olduklarını belirten Özer,  "Sizlerin ve eşlerinizin Türk Hava Yolları ile indirimli olarak Türkiye'ye geliş gidişinizle ilgili bir protokol imzalayacağız." dedi.
 
Görüşmede Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal,  Lahey Eğitim Müşaviri Miyase Kaya ile Amsterdam Eğitim Ataşesi Anıl Yılmaz da hazır bulundu.

BAKAN ÖZER, HOLLANDA'DA YENİLİKÇİ TARIM UYGULAMALARININ YAPILDIĞI WORLD HORTI CENTER'I ZİYARET ETTİ
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Hollanda ziyareti kapsamında Naaldwijk'te tarım, sanayi ve eğitim sektörünün birlikte çalışmalar yürüttüğü, aynı zamanda bir meslek okulu olan World Horti Center'ı ziyaret etti.     
Bakan Özer, Hollanda ziyareti kapsamında ilk olarak Naaldwijk'te bulunan araştırmacı, girişimci ve çeşitli eğitim kurumlarının inovasyon odaklı ortaklaşa çalışmalar yürüttüğü, yenilikçi tarım uygulamaların yapıldığı ve aynı zamanda öğrencilerin eğitim aldığı bir araştırma merkezi olan World Horti Center ziyaret etti. 
 
Bakan Özer, ziyarette ziraat ve su teknolojilerine dair yeni gelişmeler ile merkezdeki 38 çeşit araştırma, ziraat ve sera ağırlıklı teknolojiler hakkında bilgi aldı. 
 
Araştırma merkezi hakkında bilgi veren Lentiz Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Rick Van Dam, ülke genelinde 60 okulları bulunduğunu belirterek buradaki merkezde sektör temsilcileri ile iş birliği hâlinde çalıştıklarını söyledi. Hollanda nüfusunun yüzde 40'ının mesleki eğitime devam ettiğini aktaran Dam, mesleki eğitim ve sektörün ülke ekonomisinin bel kemiği olduğunu söyledi. Dam, sektörle beraber AR-GE çalışmaları yaptıklarını da dile getirdi. 
 
Türkiye'de mesleki eğitim verilerine ilişkin bilgi paylaşan Bakan Özer,  tüm eğitim sisteminde 1,2 milyon öğretmen ve 19 milyon öğrencinin bulunduğu belirtti. Öğrencilerin yaklaşık 3 milyonunun mesleki eğitim aldığını ve mesleki eğitimin yeniden yapılandırıldığını anlatan Bakan Özer, şunları söyledi: 
 
"Mesleki eğitimde iş gücü piyasasının talep ettiği nitelikli elamanları yetiştiriyoruz. Son bir yıldır mesleki eğitimde yasal düzenlemeler yaparak çok önemli açılımlar elde ettik. Türkiye aynı zamanda bir tarım ve hayvancılık ülkesi. Bu alanda kapasiteyi geliştirmek için özel bir çaba sarf ediyoruz. Tarımda mesleki eğitim veren okul sayımız 146. Bu okullarda 30 bin öğrenci eğitim alıyor. Tarım meslek liselerini Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte yönetmek için iki ay önce bir iş birliğine imza attık. Mesleki eğitimdeki yeni yönelimde AR-GE çalışmaları merkezî bir konumda. Türkiye'de tarım alanında yeni AR-GE merkezleri açma niyetindeyiz. Beraber kuracağımız AR-GE merkezinde ortak çalışmalar yapabiliriz."
 
Bakan Özer, daha sonra Ar-Ge merkezi laboratuvarları ile derslikleri gezerek öğrencilerle sohbet etti.
 
Ziyaretinde Bakan Özer'e, MEB Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal, Lahey Eğitim Müşaviri Miyase Kaya, Amsterdam Eğitim Ataşesi Anıl Yılmaz ile Lentiz Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Rick Van Dam ile diğer ilgililer eşlik etti.
 
38 seraya sahip bir mesleki eğitim merkezi olarak üniversitelerle de iş birliği yapan World Horti Center, yılda 25 bin uluslararası profesyonel tarafından ziyaret ediliyor. Merkez, sürdürülebilir gıda tedarikine katkıda bulunmayı ve dünyayı yeşillendirmek isteyen tarafları bir araya getirmeyi amaçlıyor.
 
 

Haber: AYAKLIGASTE.COM

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum