KAYSERİ'DE PUŞİDE PROJESİ

Kayseri Olgunlaşma Enstitüsünde Osmanlı hanedanına ait sanduka örtüleri gerçeğine uygun olarak işleniyor.

KAYSERİ'DE PUŞİDE PROJESİ
06 Ocak 2023 - 19:37 - Güncelleme: 06 Ocak 2023 - 19:38
2016 yılında Milli eğitim bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü , Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TÜRÇEK ve Türbeler Müze Müdürlüğünün işbirliği ile Sayın Emine Erdoğan hanımefendi himayelerinde başlatılan “Puşide Projesi” hayata geçiriliyor.
İlk aşaması 2017 yılında tamamlanan projenin İstanbul Türbeler Müze müdürlüğünden alınan listeler doğrultusunda, İstanbul’da bulunan Osmanlı hanedanına ait 23 türbedeki 158 puşideninTürkiye’deki 10 Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yenilenmesine başlanmış olup sayı sonradan 15 e tamamlanmıştır.
Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü El sanatları Teknolojisi El ve Makine  Nakışıatölyesinde işlenen puşideler;Dival işi, Sim –Sırma işi, Mukavva işi, Bastırma işi de denilen halk arasında yaygın ismi Maraş işi olarak bilinen teknikle aslına uygun olarak 1 öğretmen denetiminde 8 usta öğretici tarafından işlenmektedir. Paket kağıdı ve kartonların çiriş adı verilen özel bir madde ile kaplanması vekaplanan kartonların “möhlüke” adı verilen özel bir bıçak yardımıyla desen  oyulup kesilerek  kadife kumaşa yapıştırılması, alttan hazırlanan kartonların kabartılıp desteklenerek özel  tezgahta üstten 3 ya da 6 katlı sim ve  alt ipliğinde mumlanmış pamuklu iplik kullanılarak  işlenmesiyle hazırlanan puşidelerin yapım süreleri işlemelerin yoğunluğuna göre değişmektedir.  
Kültürel değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir köprü vazifesi gören 29 olgunlaşma enstitüsünden biri olan Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü gerek atölyelerindeki çalışmalarla gereksede ulusalve uluslararası projeleriyle olduğu gibi “PuşideProjesi”nde de üstlerine düşen misyonu layığıyla yerine getirmektedir.
Kayseri Olgunlaşma Enstitüsünün Yapmış Olduğu Puşideler
1)    II.Mahmut Türbesinde Saliha Sultan
2)    Sultan Ahmet Türbesi Osmanoğlu Mustafa
3)    Sultan Ahmet Türbesi Ahmetoğlu Mehmet
4)    Sultan Ahmet Türbesi Şehzade Mustafa
5)    Hatice Turhan Valide Sultan I.Mahmut

II.Mahmut Türbesinde Saliha Sultan
T.C. Cumhurbaşkanlığı Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendi’nin himayelerinde; İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğüne bağlı, Osmanlı Hanedanı’na ait türbelerdeki Maraş işi puşidelerin yenilenmesine dair yürütülen Puşide projesinin sergi ve tanıtım programı 16 Aralık 2017 Cumartesi günü Beykoz Mecidiye Kasrı’nda gerçekleştirildi. 

**

“Kütüphanesiz Okul Kalmasın!” kampanyası kapsamında yapılan çalışmalar meyvesini verdi. Son bir yıllık süreçte mevcut 243 kütüphaneye ilave edilen 538 kütüphaneyle toplam sayı 781’e ulaştı.

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz öncülüğünde başlatılan “Bir Kitap da Senden Olsun!” kampanyasıyla kütüphaneler içerik açısından da zenginleştirildi. 2021 yılının Kasım ayında 510.345 kitapla çıkılan yolculukta 2022 yılının Ekim ayında 1.676.079 sayısına ulaşıldı.
Tüm bu çalışmalar yürütülürken Z-Kütüphaneler ve Sıfır Atık Kütüphaneleri de unutulmadı. İlimizde hizmet veren Z-Kütüphane sayısı 35’e yükselirken 4 adet Sıfır Atık Kütüphanesi açıldı.
Öğrencilerimiz yıllardır ders kitaplarını ücretsiz olarak sıralarında hazır buluyorlardı. Bu sene ders kitaplarının yanı sıra çalışma kitapları ve kaynak kitaplar da yine ücretsiz olarak öğrencilerimizin istifadesine sunuldu.
1.873.879’u kaynak kitap, 371.539’u çalışma kitabı olmak üzere toplamda 2.245.418 kitabın dağıtımı gerçekleştirildi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum