Bakan Derya Yanık: "Çocuklarımız istedi biz yaptık, Dijital Okuryazarlık Ehliyeti Projesi uyguluyoruz"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, Kasım 2021’de düzenlenen Ulusal Çocuk Forumunda yayımlanan sonuç bildirgesindeki talepleri yerine getirdiklerini belirterek, “Çocuklarımız istedi biz yaptık. 12-18 yaş grubundaki çocuklarımıza yönelik dijital okuryazarlık, güvenli internet kullanımı konularında eğitim çalışmalarını içeren Dijital Okuryazarlık Ehliyeti Projesi uyguluyoruz. 350 çocuğumuza dijital okuryazarlık eğitimi vererek projenin birinci aşamasını tamamladık.” dedi.

    Bakan Derya Yanık: "Çocuklarımız istedi biz yaptık, Dijital Okuryazarlık Ehliyeti Projesi uyguluyoruz"
    08 Mayıs 2022 - 09:42 - Güncelleme: 08 Mayıs 2022 - 09:47
    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık çocukların taleplerini yerine getirerek, güvenli internet kullanımı ve dijital konularda bilinçlendirmeye yönelik eğitim çalışmalarını içeren Dijital Okuryazarlık Ehliyeti Projesi’ni uygulamaya koyduklarını bildirdi.

    Bakan Yanık, Türkiye’de 2000’den bu yana her yıl 20 Kasım’da tüm illerden İl Çocuk Hakları Komitesi üyelerinin Ankara’da Ulusal Çocuk Forumunda buluştuğunu hatırlattı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Ulusal Çocuk Forumunun son toplantısının “Dijitalleşen Dünyada Çocuk” temasıyla Kasım 2021’de düzenlendiğini belirten Bakan Yanık, forumda çocukların öneri ve taleplerinden oluşan sonuç bildirgesi yayımlandığına işaret etti.

    Bildirgede “İl Çocuk Hakları Komiteleri ve çeşitli kurum/kuruluşlar tarafından Dijital Okuryazarlık Ehliyeti konulu bir proje başlatılması, bu kapsamda dijital okuryazarlık ve güvenli internet konularında eğitim çalışmalarının yapılması” önerisinin yer aldığını dile getiren Bakan Yanık, bildirgenin ilgili kurum ve kuruluşlarla da paylaşıldığını ifade etti.

    “Çocuklarımızın farkındalık oluşturmalarını hedefliyoruz”
    Çocukların yayımladığı bildirge ve Cumhurbaşkanlığı VI. 180 Günlük İcraat Programı doğrultusunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Bakan Yanık, şunları kaydetti:

    “İl Çocuk Hakları Komitelerimiz ve çeşitli kurum/kuruluşlar tarafından dijital okuryazarlık, güvenli internet konularında eğitim çalışmaları planladık. Çocuklarımız istedi biz yaptık. 12-18 yaş grubundaki çocuklarımıza yönelik dijital okuryazarlık ve güvenli internet kullanımı konularında eğitim çalışmalarını içeren Dijital Okuryazarlık Ehliyeti Projesi uyguluyoruz. 350 çocuğumuza dijital okuryazarlık eğitimi vererek projenin birinci aşamasını tamamladık. Çocuklarımızın bilinçli bir ‘dijital okuryazar’ olmasının yanı sıra çevrelerinde de farkındalık oluşturmalarını hedefliyoruz. Bu eğitimlerle çocuklarımızın güvenli internet kullanımı, sosyal medyayı doğru kullanma, siber zorbalık, dijital dünyadaki sorumluluklar ve dijital mahremiyet konularında bilgi sahibi olmasını istiyoruz.”

    Dijital okuryazarlık “Akran öğretimi” yöntemiyle yaygınlaştırılacak
    Projenin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuyla iş birliğiyle yürütüldüğünü ifade eden Bakan Yanık, Çocuk Danışma Kurulu üyelerinin de aralarında yer aldığı çoğunluğu lise öğrencisi çocuklara “eğitici eğitimi” verildiğini anlattı.

    Eğitimin çevrim içi gerçekleştirildiğini dile getiren Bakan Yanık, eğitim konularının “dijital okuryazarlık, güvenli internet kullanımı, dijital mahremiyet, dijital oyunlar, sosyal medyanın doğru kullanımı, siber zorbalık ve dijital dünyada sorumluluklar” başlıklarından oluştuğunu belirtti.

    Projenin ilk aşamasının mart ayında tamamlandığını ifade eden Bakan Yanık ikinci aşamada, eğitim alan 350 çocuğun öğrendiklerini akranlarına aktaracağını ve böylece eğitimin yaygınlaştırılacağını kaydetti.

    Dijital Okuryazarlık Ehliyeti Projesi’nin ikinci aşamasının haziran sonunda tamamlanacağını dile getiren Bakan Yanık, ikinci aşama tamamlandığında 1000 çocuğun eğitim almış olacağını ve eğitimlerin yaygınlaştırılmaya devam edeceğini belirtti.

    Bakanımız Derya Yanık : “Ramazan ayı boyunca yaşlı, engelli, hasta ve evinde yemek yapamayacak durumda olan vatandaşlarımıza aşevi hizmeti sunduk”
    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, Ramazan ayı boyunca yaşlı, engelli, hasta ve evinde yemek yapamayacak durumda olan vatandaşlara aşevi hizmeti sunduklarını bildirdi.

    Ramazan ayının, birlik beraberlik ve yardımlaşma ayı olduğunun altını çizen Bakan Yanık, bu doğrultuda ihtiyaç sahibi vatandaşları yalnız bırakmadıklarını belirtti.

    Bugüne kadar 286 bin vatandaşın aşevi hizmeti aldığını kaydeden Bakan Yanık, “Hizmetimizi vatandaşlarımıza hızlı ve etkin bir şekilde ulaştırmak için vatandaşların konutuna teslim etme, aşevi binası ve dağıtım noktası olmak üzere 3 farklı seçeneğimiz bulunuyor. Yaklaşık yüzde 83 oranında ise vatandaşlarımızın adresine teslim ediyoruz” dedi.

    Bugüne kadar 413 milyon TL kaynak aktarıldı

    Bakan Yanık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) aracılığıyla bugüne kadar aşevlerine 413 milyon TL kaynak aktardıklarını belirtirken, 2022 yılı içerisinde 133 milyon TL tutarında kaynak tahsis ettiklerini ifade etti.

    Bakan Yanık, yemek hizmetini sunarken çeşitli kuruluşlarla da iş birliği yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

    “Hali hazırda STK’lar ile işbirliği yapan 8, belediyeler ile işbirliği yapan 22, Türk Kızılay’ı ile işbirliği yapan 7 ve hayırseverlerle işbirliği yapan 4 SYDV’miz bulunuyor. 97 aşevinde günde 1 öğün yemek verilirken, 21 aşevinde günde 2 öğün yemek hizmetinde bulunuyoruz. Böylece 118 SYDV’miz tarafından haftada ortalama 6 gün, yılda ortalama 321 gün aşevi hizmeti veriyoruz” dedi.

    Türkiye’nin dört bir yanında vatandaşlara aşevi hizmeti sunduklarını belirten Bakan Yanık, “Ramazan ayı boyunca yaşlı, engelli, hasta ve evinde yemek yapamayacak durumda olan vatandaşlarımıza aşevi hizmeti sunduk. Başta Edirne’de 9, Ordu’da 8, Şanlıurfa ve Van’da 6, Ankara ve Yozgat’ta 5’er aşevimiz olmak üzere toplamda 118 aşevimiz ile yemeklerimizi ihtiyaç sahiplerimiz ile buluşturuyoruz” dedi.

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı  Derya Yanık Darülaceze Sakinleriyle İftarda Bir Araya Geldi
    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı  Derya Yanık, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yıllardır, kendisinin bizzat yakından takip ederek, talimatlandırdığı bir büyük projeyi Allah nasip ederse önümüzdeki günlerde hep birlikte hayata geçirmek üzere ilk adımını atmış olacağız. Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri, gerçek bir sosyal hizmet şehri olacak. Darülaceze'nin geçmişten bugüne taşıdığı bu önemi, inşallah bir sosyal hizmet şehrine dönüştürerek geleceğe bir iyilik mirası bırakacağız " dedi.

    Darülaceze'de iftar programına katılan Bakan Yanık, konuşmasında, "Bugün Darülazece'mizde ramazanı birlikte bitirmek, bayramı beraber karşılamak istedim. O yüzden bu iftarı sizlerle birlikte yapmak benim için ayrıca çok önemli." ifadelerini kullandı. Bakan Yanık, Darülaceze’nin 127 yıldır aralıksız, kesintiye uğramadan vatandaşlarına hizmet verdiğini, bu topraklarda vakıf medeniyetinin çok örneklerinin görüldüğünü, Darülaceze'nin de bu örneklerden, en özellerinden birisi olduğunu söyledi.

    Sosyal hizmet şehri 150 dönüm üzerine kurulacak

    Osmanlı milletlerinden kim varsa bu çatının altında hizmet bulduğunu ve aynı hizmet mantığıyla, felsefesiyle, inancıyla ayakta tutarak geleceğe taşımayı gayret gösterdiklerini belirten Bakan Yanık, şunları kaydetti:

    "Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Gönüllükle ayakta duran bir kurum. Önümüzdeki günlerde Darülacezemizi daha büyük bir kimliğe, bir adım ileriye taşıyarak başka bir hizmet halkasına dönüştürme çabamız var. Sayın Cumhurbaşkanımızın yıllardır, kendisinin bizzat yakından takip ederek, talimatlandırdığı bir büyük projeyi Allah nasip ederse önümüzdeki günlerde hep birlikte hayata geçirmek üzere ilk adımını atmış olacağız, temel atma törenini yapacağız. Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri, Arnavutköy Yassıören bölgesinde yaklaşık 150 dönüm üzerine kurulacak gerçek bir sosyal hizmet şehri olacak. Bu proje, Sayın Cumhurbaşkanımızın adım adım her noktasını takip ettiği ve fikrinin de kendisine ait olduğu bir proje. Dolayısıyla Darülaceze'nin geçmişten bugüne taşıdığı bu önemi, inşallah bir sosyal hizmet şehrine dönüştürerek geleceğe bir iyilik mirası bırakacağız. Bizim toplumumuzun, bizim kültürümüzün, bizim inancımızın tarihin her döneminde bir iyilik mirası bırakma geleneği vardır. Bizim vakıf medeniyetimiz işte tam da aslında iyilik mirası bırakma medeniyetidir.”

    Bakan Yanık ile milletvekilleri, Darülaceze sakinlerine hediyeler verdi. Bakan Yanık, salondaki tüm masaları dolaşarak sohbet etti.

     

     

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum