KAÇAMAK YAPMAKTA ALDATMAKTIR!

Betül MERT

Kadın ya da erkek... Hiç kimse aldatılmaktan hoşlanmaz. Ama ne oluyorsa toplumun bir kesimi Aldatmadığını sadece kaçamak yaptığını söylüyor.

Oysaki; kaçamak yaparken eğer evliysen ya da düzenli ve kendini adadığın bir ilişkin varsa o, aldatmaktır.

Aldatma; mevcut eşin / partnerin bilgisi veya izni veya rızası olmadan üçüncü bir kişi veya kişilerle bir veya birden fazla yaşanan duygusal ve/veya cinsel ilişkidir.

Bireylere sorduğumuzda evlenmeye sadakat, güven, asla aldatmayacağım sözüyle başlıyorlar. Ne oluyor da eşler birbirini aldata biliyor, ilişkilerde aldatma bu kadar ön plana geçiyor.

İnsanlara sorduğumuzda asla aldatılmayı kabul etmeyeceklerini bu durumda o ilişkiden ve evlilikten hemen çekip gideceklerini söylemektedirler.

Ama söylenildiği oranda da evlilikten ya da ilişkiden gitme gerçekleşmiyor. Birçok insan aldatılmasına rağmen evliliğine ve ilişkisine devam etmektedir. Dolayısıyla olayı incelerken hem aldatanın hem de aldatılanın psikolojisi açısından bakmak gerekir.

Kişiler bağlanma sorunu yaşıyor ise aldatmayı doğal bir süreç olarak kabul edip sık sık tekkarlayabiliyor

Diğer aldatan kişiler ilişkilerindeki sorunları çözmek yerine başka ilişkileri adeta bir destek gibi kullanarak sorunlarından kaçmaya çalışabilir.

Eşiyle iletişimleri iyi gitmiyorsa iletişiminin daha iyi olduğu daha çok konuşabildiği biriyle ilişki kurarak bir yandan da evliliğini sürdürmeye çalışıyor olabilir.

Eksiğini kapadığını düşünen kişi bunun bir aldatma değil adeta evliliğinin destek programı gibi algılar.


Evli olup aldatanların sevgilisine söylediği yalanlar; Karımla / kocamla zaten birlikte uyumuyoruz.

Anlaşamıyoruz, sevmiyorum,  zorunlu olarak devam ediyorum. Boşanacağım, zamana ihtiyacım var (senelerce boşanmaz). Aramızda sözlü ya da fiziki bir paylaşım yok. Başka yerde kalıyorum. İletişim kurmuyorum.

Evli biriyle birlikteyseniz:

Evli insan eğer aldatma girişiminde bulunuyorsa, evliliğinde duyduğu eksikliği dışarıdan tamamlamaya çalışıyordur.

Dışarıdan ilgi, sevgi aldığı veya cinsel tatmin sağladığı zaman beslenmeye başlar ve evliliğini bozmasına gerek kalmaz. Yani evli kişinin, sevgilisi olduktan sonra boşanması daha zordur.

Hayat arkadaşı olarak seçtiği yuva kurduğu belki de çocuk sahibi olduğu kişiye ihanet eden, dürüst yaklaşmayan ve onu aldatan insan sevgilisine ne kadar dürüst olabilir?

O evliliğin içinde yaşananları şeffaf ve doğru bir biçimde bilme şansınız yok, muhtemelen kandırıyorsunuz. Vakit kaybı yaşıyor, hayatınızı erteliyorsunuz.

İhtimal dahilinde, aldattığı eşi ile boşanıp sevgilisi ile evlenen bir insan, bir süre sonra sevgilisini de aldatır.

Ya da eşiyle boşandıktan sonra uzun bir süre evlenmek istemediğini, evlenmekten korktuğunu söyleyerek sevgilisini oyalamaya devam eder.

Şunu unutmayın ki evli insan, zaten gerçek ve doğru bir birliktelik istiyor olsa eşini aldatmaz. Ya da eşiyle boşandıktan ayrılığın acısı geçtikten sonra ilişki kurar.

Sonuç olarak Evli biriyle duygusal bağ kurmanın mantıklı hiçbir açıklaması yoktur.

Hiçbir bahane aldatmayı kabul edilebilir kılmaz;

Fakat arkasındaki motivasyona göre bazıları affedilebiliyor. Yine bir başka aldatma türü ise kişinin bir başkasına aşık olması bir başkasıyla ilişki kurmak istemesidir.

Bu tam olarak aldatma olarak adlandırılma ya bilir çünkü insan kime aşık olacağına kimi tekrar sevebileceğini seçemez ancak sorun karşıdaki kişiye bu durumu açıklamadı ise halen diğer birlikteliğini sürdürüyor ise o zaman aldatma söz konusudur.

Aşık olmak bu aldatmanın özrü haline asla gelemez. Aldatmalarda karşı tarafa ilettikleri özürler gerçekçi değildir. Çünkü bir evlilik güzel gitmiyorsa bunun yolu aldatma olmamalı sorunlu giden bir evlilik ya da ilişkide bunu sorun nedeniyle aldatmak ve bu aldatmadan da evdeki eşi suçlamak doğru bir yol değildir.

SEVGİYLE KALIN
Betül MERT
SOSYOLOG/AİLE DANIŞMANI