• Reklam
Reklam
Reklam
Betül MERT

Betül MERT

Sosyolog Gözüyle

MUTSUZ EVLİLİĞİ ÇOCUKLAR İÇİN SÜRDÜRMELİ MİYİZ ?

03 Ağustos 2021 - 07:06

Son zamanlarda sık karşılaştığım sorunlardan biri. Sadece dünyada değil ülkemizde de boşanma oranında oldukça hızlı bir artış olması nedeniyle bu soru daha fazla önem kazanmaktadır.

Bu nedenle, çocuğumuz için evliliğimizi sürdürmek mi yoksa boşanmak mı daha iyi olur sorusu, toplum tarafından önemli bir sorun haline gelmiştir.

Hiç kimse boşanmak için evlenmez, çekirdek aile yapısının bozulmamasını, çocukların anne ve babalarıyla bir arada, mutlu yaşamasını tercih eder.

Ancak tüm çabalara rağmen bir arada olmak mümkün olmuyorsa düşünmek gerekir.
Sadece boşanmanın tek başına etkisini ele almadan önce eşler arasındaki çatışmanın miktarı ve ebeveyn ilişkisinin kalitesine de bakmalıyız. 

Evliliğin bozulmaya başladığını işaret eden belirtiler ;

Duygusal soğukluk, Zihinsel olarak kısa ve geçiştirici cümlelerden oluşan diyaloglar,

Fizyolojik düzeyde bir arada paylaşılan zamanda azalmalar diye söyleyebiliriz.
Duygusal boyutta soğukluk yaşayan çift, zihinsel boyutta da ayrışmaya başlamıştır. Ve ‘'paylaşacak bir şeyimiz kalmadı'’, ‘'eskisi gibi heyecan hissetmiyorum, her şey çok rutinleşti'’ gibi söylemleri dile getirmeye başlamıştır. 

Yaşamın ilk yıllarında çocuğun anne-babayla olan ilişkinin önemi tartışılamaz. Özellikle psikolojik ve sosyal gelişimi açısından, ebeveyn-çocuk ilişkisi son derece önemlidir.
Boşanmak ise, kuşkusuz hem çocuklar hem de ebeveynler için oldukça zor ve stresli bir süreçtir.

Batık ve devamlı su alan bir gemide yaşama tutunmaya çalışmak ne kadar doğru değil ise, çocuk için sürdürülen evliliklerin faydadan çok zarar verdiğini yaptığım birçok görüşmelerden yola çıkarak ifade edebilirim.

Gözlemlerime dayanarak şunu belirtmeliyim ki kopuk bir evliliği sırf çocuklar için sürdürmek tarafları zorluyor ve yıpratıyor. Ebeveynin bir arada olması yetmiyor bunun için huzurda gerekli.

Aile işlevselliğini kaybettiğinde, çocuğun ruhsal gelişimi açısından faydadan çok zarar verici olabiliyor. Başta depresyon olmak üzere çeşitli hastalıklara zemin oluşturuyor.

Özellikle, birçok araştırmada çocuğun boşanma sonrasında, psikolojik uyum, sosyal ilişkiler, akademik başarı, gibi birçok alanda sorunlar yaşayabildiği bildirilmekte.

Boşanmaya ebeveynler açısından bakıldığında ise, boşanma ile birlikte yeni bir yaşam kurma, hem eski eşle hem de çocuklarla yeni ilişki biçimleri geliştirme, maddi zorluklar, sosyal ilişkilerde değişiklikler gibi aşılması gereken sorunlar gündeme geldiği, el alem ne der, kınanma korkusuyla insanlar evliliklerini yaralı bir şekilde hatta ileri gidersek kangren olmuş şekilde devam ettirmeye çalışıyor.

Ama eşler arasındaki ilişkide sevgi, saygı, güven, bağlılık kalmadıysa fiziksel ve hukuki olarak ayrılmasalar da zaten duygusal olarak ayrılma gerçekleşmiş demektir.

Çocuğun boşanmaya uyumunu etkileyen en önemli faktörlerden birisinin, boşanma süreci ve sonrasında eşlerin birbirlerine karşı olan tutumları olduğu düşünüyorum.

Boşanma sonrasındaki en iyi durum, anne-babanın birbirlerine düşmanlık göstermedikleri, birbirlerinin arkasından olumsuz konuşmadıkları, çocuk için birbirleriyle ilişki kurabildikleri; ayrıca, çocukla ilişkilerini güçlü ve olumlu bir şekilde sürdürebildikleri bir durumdur.

Unutulmaması gereken en önemli nokta, boşanma sonrasında, çocuğun her iki ebeveyniyle de ilişkisi eskisine göre farklılaşacak olması, gerek birlikte yaşadığı, gerekse evden ayrılan ebeveyniyle ilişki sıklığı, çocukla ilgili sorumlulukların ve işlerin yerine getirilmesi gibi birçok alanda büyük değişikliklere neden olacağı için bu duruma ebeveyn olarak hoşgörüyle yaklaşılmalı.

Ancak, bu dönemde ebeveynler de kendi açılarından zor ve oldukça stresli bir dönem yaşamakta; ayrıca, kendi sorunlarıyla başa çıkmaya çalışmaktadırlar.

Bu problemlerle başa çıkamayan ebeveynlere önerim; eğer aralarındaki iletişim, ya da bireysel olarak psikolojik durumları bunu kaldırabilecek durumda değilse bir uzman yardımı almakta fayda olacaktır.

Danışmanına başvurmaları hem kendileri, hem çocukların psikolojik durumu için destek sağlar, boşanma sırasındaki güçlükleri daha kolay çözerler ve sonrasında yeni yaşam biçimine uyum süreci daha kolay olur.

SAĞLICAKLA KALIN
Betül MERT
SOSYOLOG / AİLE DANIŞMANI

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum