YENİ GÖĞE BAKMA DURAĞI: VAN

    Astronomi, tarih ve bilimin buluştuğu Van Gökyüzü Gözlem Etkinliği başladı. Gökyüzü tutkunlarının 3-5 Temmuz tarihlerinde Fidanlık Parkı’nda bir araya geleceği etkinliğin açılışını, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptı. Bakan Varank, gökyüzü gözlem etkinliğinin iki gün daha süreceğini anımsatarak, Vanlılar ve çevre illerdeki vatandaşlara etkinliklere katılmaları çağrısında bulundu.

    YENİ GÖĞE BAKMA DURAĞI: VAN
    04 Temmuz 2022 - 07:11
    Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) destek ve katkılarıyla, TÜBİTAK koordinasyonunda gerçekleştirilecek Van Gökyüzü Gözlem Etkinliği başladı.

     7’DEN 77’YE

    Bakan Varank, buradaki konuşmasında, yıllardır Antalya'da düzenlenen gözlem etkinliklerini Anadolu'nun farklı şehirlerine yayma kararı aldıklarını hatırlattı. Bakan Varank, etkinliklerde 7'den 77'ye tüm gökyüzü meraklılarına hitap ettiklerini vurgulayarak, "Bizim en büyük amacımız çocuklarımızın içindeki bilim, teknoloji, uzay ve astronomi merakını harekete geçirebilmek. İnanıyoruz ki bugün burada bu deneyimi yaşayan, yıldızlara, Ay'a, gezegenlere bakan çocuklarımız yarının en önemli bilim insanları olacaklar." ifadelerine yer verdi.

     BÜYÜK İLGİ

    Vanlıların da etkinliğe büyük ilgi gösterdiğine dikkati çeken Varank, önceki yıllarda 300-400 katılımcının yer aldığı etkinliklerde artık binlerce misafirin ağırlandığını, 73 ilden yaklaşık 2 bin kişinin katılmak için başvuruda bulunduğunu anlattı. Varank, çadırlarda kalarak gökyüzünü keşfe çıkmanın özel bir tecrübe olduğunu vurgulayarak, etkinlik hakkında bilgi verdi.


    MİLLİ UZAY PROGRAMI

    Varank, uzay çalışmalarının AR-GE, bilimsel bilgi, inovasyon ve teknolojinin itici gücü konumunda olduğuna işaret ederek, "TÜBİTAK Uzay aracılığıyla önemli kazanımlar elde ettiğimiz uzay alanında koordinasyonu sağlamak üzere Türkiye Uzay Ajansını kurduk. Milli Uzay Programı ve hedeflerimizi ilan ederek çalışmalarımıza hız kazandırdık. İlk yerli ve milli gözlem uydumuz İMECE'yi ocakta yörüngesine fırlatacağız. Ay'a göndereceğimiz insansız uzay aracında kullanmayı planladığımız hibrit teknolojili roket sisteminin testlerini başarıyla tamamladık." ifadelerini kullandı.

    SIRADA ERZURUM VAR

    Milli Uzay Programı'ndaki bir diğer hedefin de Türkiye'yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konusunda yetkin ülkelerden biri konumuna taşımak olduğunu kaydeden Varank, "Erzurum'da Karakaya Tepeleri üzerinde, 3 bin 170 metre yükseklikte Doğu Anadolu Gözlem Evi'ni inşa ediyoruz. Erzurum'da Avrupa kıtasına kurulacak en büyük teleskopu inşa ediyoruz. Teleskobumuzla Hubble Uzay Teleskobundan çok daha yüksek çözünürlükte görüntü alabileceğiz. Doğu Anadolu Gözlemevi tamamlandığında, konumu ve optik özellikleriyle dünyanın en önemli gözlem merkezlerinden birisi Erzurum'da olacak. Bir sonraki gözlem etkinliğimizi de 22-24 Temmuz'da Doğu Anadolu Gözlemevimiz civarında gerçekleştireceğiz." dedi.

    TÜRK UZAY YOLCUSU VE BİLİM MİSYONU PROJESİ

    Varank, Milli Uzay Programı'nın önemli bir aşamasını oluşturan "Türk uzay yolcusu ve bilim misyonu projesi" için resmi süreci başlattıklarını belirterek, "Seçilecek bir Türk vatandaşını, 2023'te bilimsel faaliyetler gerçekleştirmek üzere 10 günlüğüne uluslararası uzay istasyonuna göndereceğiz. Bilim insanlarımıza ve araştırmacılarımıza yönelik Bilim Misyonu çağrımızı duyurmuştuk. Çağrı kapsamında seçilecek araştırma projelerinin test ve deneylerini uzay yolcumuz Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştirecek. Ben Van'dan, Türkiye’nin dört bir tarafındaki araştırmacılarımızı bilim insanlarımızı bu çağrıya başvurmaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

     ETKİNLİĞE DAVET

    Uzay alanında insan kaynağı yetiştirmenin de önemine değinen Varank, bu kapsamda yapılan Deneyap Teknoloji Atölyeleri, TEKNOFEST gibi çalışmalardan bahsetti. Varank, gençleri bu sene Samsun'da gerçekleştirilecek TEKNOFEST'e katılmaya davet etti. Gökyüzü gözlem etkinliğinin iki gün daha süreceğini anımsatan Varank, Vanlılar ve çevre illerdeki vatandaşlara etkinliklere katılmaları çağrısında bulundu.

     SUNUMLAR VE ATÖLYE ÇALIŞMALARI

    TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da geçmişte uzay ve astronomi alanında bilim insanlarının bu coğrafyalardan çıktığını anımsatarak, bu kapsamda farkındalık oluşturmak istediklerini dile getirdi. Mandal, Van Gökyüzü Gözlem Etkinliği'nde geceleri gözlemler gündüzleri de Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK, Kalkınma Ajansları gibi paydaşların stantlarında sunumlar ve atölye çalışmaları yapılacağını anlattı.

    Açılış töreninde, Van Valisi Ozan Balcı, AK Parti Van Milletvekili İrfan Kartal, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ve AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu'nun yanı sıra, Diyarbakır'ın tarihi Zerzevan Kalesi'nde gerçekleştirilen gözlem etkinliğine katılan 55 yaşındaki Kadriye Diken de hazır bulundu.

    Törende, Diyarbakır'da gerçekleştirilen gözlem etkinliğinin videosu ile Kadriye Diken'in uzaya merakını anlatan röportajın videosu da gösterildi.

    Açılış töreninin ardından, Pelin Çift'in moderatörlüğünde Doç. Dr. Selçuk Topal, "Geçmişten Geleceğe Uzay" başlıklı söyleşide tarih boyunca uzaya olan merakı anlattı.

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum