• Reklam
Veli ALTINKAYA

Veli ALTINKAYA


ESK, KAYSERİ'YE OFİS KURUYOR

08 Aralık 2020 - 09:11

Et Balık Kurumu (EBK) 1952 ’de kurulmuş. EBK, 90’lı yıllarda başlayan ‘Özelleştirme furyası’ ile bu kapsama alınmış. Kurumun 120 kombina ve deposu 1995-2004 arasında özelleştirilmiş. Bu süreçte 5 et kombinası da devredilmiş. Devredilenlerden biri de Kayseri Kombinası. Kayseri Kombinası, Kasım 2004’te Büyükşehir Belediyesi’ne bırakılmış.

Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ‘kamudan’ aldığı EBK arsasını bir süre sonra tekrar bir kamu kuruluşu olan TOKİ’ye devrederek karşılığında Tavlusun’un yamaçlarında binlerce metrekare arsa aldı. Bugünkü Gülkent ve çevresindeki arsalar o takasın sonucunda alınıp planlandı ve ihale ile satıldı. Belediye o satıştan iyi para kazandı...

Neyse konumuz bu değil...

AK Parti’nin ilk iktidar yıllarında 2005’te EBK özelleştirme kapsamı dışına çıkartıldı. 2006’da Yüksek Planlama Kurulu kararı ile Kurum’un ‘hayvancılığı teşvik için’ yeniden dizaynı karara bağlandı.

EBK’nın adı kalmış, içi boşaltılmıştı. YPK kararı ile kurumun yeniden ayağa kaldırılması planlandı ve 2013’ten itibaren Et Süt Kurumu olarak hizmet vermesi kararlaştırıldı.

EBK oldu ESK...

Bugün Et Süt Kurumu’nun 13 kombina ve işyeri var. Bunlar Adana, Ağrı, Bingöl, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Sakarya, Ankara, Sivas, Yozgat, Van kombinaları ile İstanbul Et İşleme Merkezi.

Yani ESK’nın Kayseri’de ne kombinası; ne de irtibat ofisi bulunuyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 4 yardımcısı var. Malum bunlardan biri de hemşehrimiz Mustafa Aksu. Et Süt Kurumu da Bakan Yardımcısı Aksu’ya bağlı.

Kayseri, sadece pastırma ve sucuk üretimi değil, her alanda önemli bir hayvancılık merkezi. Bu şehirde Et ve Süt Kurumu’ nun bir kombinasının ya da irtibat ofisinin olmaması üzücü.

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren birliklerin isteği üzerine Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun talimatı ile ESK Genel Müdürü Osman Uzun Kayseri’ ye ‘şimdilik’ bir irtibat ofisi açılması için talimat vermiş.

Kıymetli hemşehrimiz Mustafa Aksu’yu tebrik ediyorum. Salgının başladığı ilk aylarda benim de katıldığım online bir toplantıda verdiği sözü yerine getirdi. Bu manada ESK Genel Müdürü Osman Uzun da Kayseri için gayretli bir çalışma ortaya koydu.

Tabi süreci Kayseri’de yürüten bir isim daha var. İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin. Şahin Müdürümüzün de ESK’ nın Kayseri’de ofis açmasında emeği büyük.

Genel Müdür Osman Uzun bir yardımcısı ile  Yozgat Kombina Müdürü’nü yarın Kayseri’ye gönderecekmiş. Şimdilik İl Tarım Müdürlüğü binası içerisinde ESK’nın bir irtibat ofisi açılacak.

Peki, bunun şehre ne faydası olacak?

Et Süt Kurumu’na hayvanlarını kestiren yüzlerce besici bundan sonra evraklarını vermek için Yozgat’a gitmeyecek. Kayseri’de ESK’nın işaret etiği bir kombinada hayvanını kestirip evraklarını buraya teslim edecek ve parasını alacak.

Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu özverili çalışan bir hemşehrimiz. Tarım ve Orman Bakanlığı sorumluluk alanında olan birçok konuda Kayseri’nin beklentilerini karşıladı. ESK irtibat ofisi nedeniyle Aksu’yu tebrik ediyorum; inşallah zamanla bu bir kombinaya dönüşür.

Aksu’ya da; Kayseri’ ye de yakışan bu.

 

İNŞAATÇILARIN ÇALIŞMA SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Hafta sonu kısıtlama vardı. Kısıtlama genelgesinde inşaatta yatıp-kalkan işçilerin çalışmalarında bir mani yoktu.

Ancak, mevsim şartlarının uygun olması nedeniyle hala birçok inşaatta çalışma devam ediyor. İşçilerin sokağa çıkmasında kısıtlama olduğu için müteahhitlerin çalışma beklentileri Kayseri’de yapılan görüşmelerle çözülemedi. Genelge yerel yöneticilere takdir hakkı bırakmayacak netlikteydi.

Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy müteahhitlerden kendisine intikal eden talebi yerelde çözemeyince, konuyu TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na iletti. Hisarcıklıoğlu da bakanla görüştü ve belgelerini yanlarına almak kaydıyla hafta sonlarında inşaat işçilerinin çalışmalarına ek bir genelge ile izin çıktı.

KTO Başkanı Gülsoy, daha önceki kısıtlama sürecinde de sebze-meyve hallerinin açık tutulması yolundaki bir talebi Rifat Hisarcıklıoğlu’na iletmiş ve sorun ülke genelinde çözülmüştü.

İnşaat çalışanları konusunda da Kayseri, Türkiye genelinde bir sorunun çözülmesine öncülük etmiş oldu. Müteahhitler ve inşaat çalışanları KTO Başkanı Ömer Gülsoy ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na dua ediyorlar.

 

KULİS BULVARI

BÜYÜKKILIÇ’TAN DOĞRU BİR ADIM

Geçtiğimiz hafta salgın nedeniyle şehrimizde her türlü açılış ve temel atma etkinliklerinin bir ay süreyle ertelenmesi kararlaştırıldı. Öncesinde belediyelerimiz haftada birkaç açılış-temel atma töreni düzenliyordu. Başkan Büyükkılıç bu programlarda konuşmacılar için yeni ve doğru bir karar almış. Büyükşehir’in gerçekleştirdiği ister temel atma, ister açılış olsun fark etmez, hangi ilçe sınırlarında yapılıyorsa, Memduh Başkan’dan önce ilgili ilçe belediye başkanı kürsüye çıkıyor ve ilk konuşmayı yapıyor. Son 4-5 açılışta böyle oldu. Bu, belediye başkanları arasında birlik-bütünlük açısından doğru bir uygulama. Bu, Başkan Büyükkılıç’ın ‘herkesi ve her kesimi kucaklayıcı’ anlayışının gereği. Belediye başkanları arasındaki dayanışmanın da güzel bir örneği. Başkan Büyükkılıç bu kararı ile ‘Abi’ lik ve şehr-i eminlik adına güzel bir adım atmış. Kutluyorum.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Covid-19 nedeniyle Kayseri’ deki hastanelerin yoğun bakımları da dolmak üzereymiş.

00-SGK, yapılandırma başvuruları nedeniyle 08:30-17:00 saatleri arası çalışacakmış.

00-Özhaseki, Covid-19 tedavisinin tamamlanması ile AK Parti Genel Merkezi’nde görevine başlamış.

00-İl Başkanının atanmasının üzerinden 2,5 ay geçen DEVA Partisi, il yönetimini ay sonuna kadar açıklayacakmış.

00-Dedikodu Üretim Merkezi (DÜM) bugünlerde ERÜ Hastaneleri’ne karargâh kurmuş.

00-OSB’de onlarca fabrika, binlerce işçi arıyormuş.

00-Kayseri’de sigortalı çalışan sayısı yılbaşına kıyasla yüzde 10 artarak 263 bine ulaşmış.

00-Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, ESK ’nın Kayseri’ye irtibat ofisi açması talimatını vermiş.

00-Memduh Başkan Mostar’ daki kardeşlerimize maske ve dezenfektan göndermiş.

  •  

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum