Veli ALTINKAYA

    Veli ALTINKAYA


    ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ: ERÜ

    03 Ocak 2021 - 22:15

    ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış geride bıraktığımız 2020 yılı faaliyetleri ile ilgili özet bir kitapçık göndermiş.

    Kitapçığa göz atınca üniversitemizle bir daha gurur duydum. O kitapçıktan birkaç rakam vereyim size.

    ERÜ uhdesinde 19 fakülte, 7 enstitü, 1 yüksekokul, iki meslek yüksekokulu ve 41 araştırma ve uygulama merkezi varmış. Bin 112’si öğretim üyesi (464’ü prof.) olmak üzere toplamda 2 bin 277 öğretim kadrosu ve 51 bin 413 de öğrencisi var ERÜ’nün.

    ERÜ, ARWU 2019 sıralamasında Türkiye’nin 5., dünyanın da 700-800 arasındaki üniversiteleri arasında yer almış. Aynı şekilde THE 2020 Genç Üniversiteler dünya sıralamasında ERÜ, yine ülkemizde 5., dünyada ise 250-300 aralığında yer bulmuş.

    ERÜ, çevre duyarlılığını ön planda tutan GreenMetric sıralamasında ise Türkiye’nin 3., dünyanın ise 142. üniversitesi olmuş.

    ERÜ, Mustafa Çalış’ın iki yılı geçen rektörlüğü döneminde bilim insanlarının ulusal ve uluslararası çapta yaptığı her yayını, araştırmayı destekledi. Rektör Çalış ile zaman zaman yaptığımız sohbette, “Hocalarımızın çalışmalarını teşvik için çoğu zaman genel bütçe imkânları ile yaptığımız mali destek yetmiyor. Bunun için farklı kanallardan yine tamamen resmi yollarla hocalarımızı teşvik etmek için maddi-manevi katkı sağlıyoruz.” demişti.

    Hepinizin malumu, ‘Yerli ve Milli Aşı’da ERÜ gururumuz oldu. Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin başında bulunduğu Aşı Merkezi’nin her çalışmasına katkı verdi Rektör Çalış. Aykut Hoca ve ekibi ise aşı çalışmasında adeta tarih yazdı. Bugünlerde Faz-2 uygulamalarının başladığı yerli aşımızın nisanda fabrikasyon üretimine başlanacağını aktarmış olalım. Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi’ nin yeni binasının hizmete girmesi ile inanıyorum ki Aykut Hoca çok daha önemli çalışmalara imza atacaktır.

    Rektör Çalış, gerek fakülte ve merkezlerde yapılan çalışmalar, gerekse Teknopark ve diğer iştirakler vasıtası ile sektörel işbirliğine de özel önem veriyor. Üniversite-sanayi işbirliğinin bu dönemde ve gelecekte daha somut sonuçlarla karşımıza çıkmasını arzu ettiğimi bu vesile ile aktarmak isterim.

    Özetle ERÜ’nün AR- GE, inovasyon, markalaşma, patent, lisanslama, dijital dönüşüm (farklı yazılım programları) gibi her türlü araştırma konusunda önümüzdeki yıllarda daha büyük başarılara imza atacağına inanıyorum.

    ERÜ’nün başarısında birçok hocamızın şüphesiz katkısı var. Hocalarımız bilimsel yayınları ve ulusal-uluslararası başarıları ile Araştırma Üniversitesi vasfının devam etmesine katkı sunuyorlar. Bu hocalarımızdan birkaçının başarılı çalışmalarını ‘marifetin iltifata tabi olduğu’ inancıyla aktaralım.

    Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Soylak, ERÜ’ nün ulusal ve uluslararası çapta başarılı çalışmalara imza atan, ödüle layık görülmüş gününü öğrencileri ile laboratuarda geçiren hocalarından biri.

    Prof. Dr. Soylak, geçtiğimiz yıl ‘TUBİTAK Bilim, Özel Hizmet ve Teşvik Ödülleri’ne layık görülmüş bir bilim insanı. Soylak Hocamız, ‘Analitik Kimya alanında önderiştirme ve ayırma yöntemlerinde özellikle katı faz ekstraksiyonu (özütlemesi) ve mikroekstraksiyon konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli’ çalışmaları nedeniyle ‘Bilim Ödülü’ almış.

    Soylak Hoca, sadece bununla da kalmayıp; Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Konsey Üyeliği’ne de seçildi.

    Prof. Dr. Mustafa Soylak’ın başarılı çalışmalarını bundan sonra da artırarak sürdüreceğine olan inancımı bu vesile ile ifade etmek isterim.

    TUBİTAK’ın geçtiğimiz yıl verilen ‘Teşvik Ödülü’nü alan isimlerden biri de ERÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Serdar Önses.  Bu Hocamız da ‘Nanoteknoloji ve Malzeme Bilimi’ alanında yaptığı başarılı çalışmalarla ödüle layık görülmüş.

    ERÜ’nün hocaları TÜBA’nın her yıl verdiği ‘Uluslararası Akademi Ödülleri’nden de paylarını almış.

    2019’da merhum hocamız Fuat Sezgin adına verilen bu ödülleri, Doç. Dr. Halil Tekiner ve Doç. Dr. Hacer Tokyürek almıştı. Geçtiğimiz yıl ise Prof. Dr. Mehmet Gökhan Halıcı ile Dr. Öğretim Üyesi Fatma Betül Altındaş ödüle layık görüldü. Böylece ERÜ’nün TÜBA Akademi Ödülleri araştırmacı sayısı 7’yi bulmuş.

    ERÜ’nün uluslararası indeksli bilimsel yayınları 2017-2018’e kıyasla 2019’da daha da artmış. Bu yayınların 2020 sıralaması da önümüzdeki günlerde açıklanacak.

    YÖK bu yıl ‘Araştırma Üniversiteleri’ni yeniden açıklayacak. Ege Üniversitesi ERÜ’nün önüne geçmek için uğraşıyor. Dilerim ERÜ bu vasfını korusun.

     

    KULİS BULVARI

    KAPANAN VE YENİ KURULAN ŞİRKET SAYISI

    Kayseri Ticaret Odası Meclisi’nin son toplantısını online olarak takip ettim. Toplantıda bir değerlendirme yapan KTO Başkanı Ömer Gülsoy, 2020 yılında Oda’ya yapılan yeni kayıt, değişiklik ve kapanan şirketlerin rakamlarını verdi. Geçtiğimiz yıl KTO’ya 2 bin 137 firma yeni kayıt yaptırmış. Kuruluş sözleşmelerinde değişiklik yapan firma sayısı 4 bin 490. Yani var olan şirketler mevcut faaliyet alanlarını değiştirmiş veya ek yapmış. Kapanan şirket sayısı ise 612’ymiş. Ekonomik olarak zor bir yılı geride bıraktık. KTO Başkanı Gülsoy Meclis konuşmasında ‘2020’nin insanlık ve ticari tarihimiz açısından zor’ bir yıl olarak anılacağını söylemişti. Doğru bir tespit. Buna rağmen 600 civarında şirketin kapanması ve 2 bin kadar da yeni şirketin kurulması anlamlı. Demek ki Kayserili, zor bir yılda bile ticari arayışlarını ve mücadelesini sürdürmeye devam ediyor.

     

    Mış… Miş… Muş…

    00- Kayseri, 3 günlük kısıtlama süresini sakin geçirmiş.

    00-Yılbaşında olası aile içi ziyaretler nedeniyle vaka sayısının bu hafta yeniden artmasından endişe ediliyormuş.

    00-Vali Günaydın ve Başkan Büyükkılıç yılbaşı geçesi nöbetçi birimleri ziyaret ederek moral-destek vermiş.

    00-Kısıtlama nedeniyle Erciyes, yılbaşını ‘boş’ geçirmiş.

    00- AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, CHP’li bazı belediyelerin 3 bin 100 liralık asgari ücret açıklamalarına ‘şov’ demiş.

    00-Anayurt raylı sistem inşaatı yapımına Kolin, YDA gibi büyük şirketler de teklif vermiş.

    00-Cumhurbaşkanı Erdoğan Kayserili Prof. Dr. Murat Tuncer ’i YÖK Yönetim Kurulu’na yeniden atamış.

    00-DEVA’nın Kayseri’den kimsenin ‘delege olarak’ katılamadığı 1. Olağan Kongresi’nde Candan Karlıtekin 50 kişilik GMYK’ya seçilmiş.

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum