Veli ALTINKAYA

    Veli ALTINKAYA


    AVANOS, BİZİ KARIŞTIRMASIN

    21 Aralık 2020 - 13:17

    2 Mayıs 1954’de yapılan genel seçimler sonrasında iktidarda olan Demokrat Parti, iki genel başkan nedeniyle Kayseri ile komşu iki ile ceza verir.

    CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’nün şehri Malatya ile Cumhuriyetçi Köylü Partisi Genel Başkanı Osman Bölükbaşı’nın seçim bölgesi Kırşehir cezalandırılır.

    Seçimlerden iki ay sonra Meclis’e sevkedilen bir kanun teklifiyle Adıyaman Malatya’ dan ayrılarak il yapılır. İl olan Kırşehir de Osman Bölükbaşı’nı seçtiği için ilçeye dönüştürülür. İlçeye dönüştürülen Kırşehir, Niğde’den koparılarak il yapılan Nevşehir’e bağlanır.

    Özellikle Kırşehir’in ilçe yapılması ile ilgili kanun teklifi komisyona geldiği zaman DP’li Komisyon Başkanı Muhlis Tümay tepki göstererek istifa eder. Komisyon başkanlığına da ilçesi il olan Nevşehirli Milletvekili Hasan Hayati Ülkü getirilir.

    Osman Bölükbaşı bunun üzerine, “İyi bari ipimizi hiç olmazsa Nevşehirli bir hemşerimiz çekecek” der. Gelen tepkilerden sonra Kırşehir 1957 seçimleri öncesinde yeniden il yapılır.

    AK Parti döneminde olmadı; (Cizre ve Yüksekova’nın il yapılması terör nedeniyle gündeme geldi, vazgeçildi) ama daha önce beldeleri ilçe, ilçeleri il yapma siyasetin seçim arefesinde sık sık başvurduğu metotlardan biriydi. Bizde Develi yıllardır ‘il olma’ hesabı yapar. İki örnek verip bitireyim; Alanya’nın il olma hakkı, ama Manavgat Alanya’ya bağlanmak istemiyor. Keza aynı şekilde Elbistan il olmak istiyor, hemen yanı başındaki Afşin karşı çıkıyor. Daha nice örnek var buna.

    Bizde de daha önce belde olan Akmescit Bünyan’dan ayrılarak Talas’a bağlanmak istedi. Her türlü referandum ve süreç tamamlandı, ama nihai kararı verecek Bakanlık tepki nedeniyle ‘olmaz’ dedi ve kaldı.

    Peki, durup dururken bunları niye yazdım?

    Geçtiğimiz hafta dekanlık yapan bir hocam arayarak şunları söyledi:

    “Veli duydun mu? AK Parti’nin Nevşehir vekillerinden biri Avanos’un iki belde 4 köyünü ayırarak Kalaba’yı ilçe yapmak istiyormuş. Avanos Belediye Başkanı da buna tepki göstermiş. ‘O zaman biz de Kayseri’ye mi bağlanalım’ demiş.”

    Dedim ki: “Aman hocam Avanos’un Kayseri’ye bağlanmasını karıştırma. Öyle bir şey hukuken de, ahlaken de doğru olmaz ve mümkün değil. Daha iki hafta önce turizm odaklı Nevşehir’de her iki ilin valileri ile kültür turizm müdürlerinin katıldığı toplantıya ‘Nevşehir belediye başkanı niye çağrılmadı?’ diye Kayseri ile hiç ilgisi olmayan bir krizi zor aştık. Nevşehirli kardeşlerimiz bizi karıştırmadan kendi sorunlarını çözsün. Biz onların gelişmesinden, birlik ve beraberliğinden mutlu oluruz”

    Sonra küçük bir araştırma yaptım. AK Parti’li vekillerden ‘açıkgöz’ birinin, Kalaba ve Çalış beldelerini birleştirip, 4 köyü de Avanos’ tan ayırıp yeni ilçeye bağlamak gibi bir niyeti varmış. Bu da ‘niyet’ . Fiili bir adım bildiğim kadarı ile yok.

    Türkiye’de onlarca belde ilçe, onlarca ilçe de il olmayı bekliyor. Bunu yapamazlar da durup dururken Nevşehir’le Kayseri’yi tartıştırmak istiyorlar. Burada Nevşehirli dostlarımıza söyleyelim, Kayseri’de böyle bir gündem yok. Bizim gündemimizde Ukrayna’dan kayak için gelen ‘uçak dolusu’ turistler var. Kayseri, Avanos’ta konuşulanı bu yazıyla öğrenecek. Avanos, Nevşehirimizin şirin, turistik, gelişen bir ilçesi. Dilerim Nevşehirimizle birlikte daha da gelişsin. Buradan kendisini tanımadığım CHP’li Avanos Belediye Başkanı’na sesleniyorum; rahat olsun, AK Partili vekil böyle bir şeyi istese de yapamaz. Yapsa da kendi ayağına sıkmış olur.

    Bu gelişmeler üzerine Avanos’un CHP’li Belediye Başkanı Celal Alper İbaş, ‘alternatifsiz değiliz’ diyerek Kayseri’yi ima ettiği açıklamasında şunları söylemiş:

    “... Daha önce de Kırşehir'den ayrılıp Nevşehir'e bağlanırken birçok köyü Kozaklı ve Hacıbektaş'a bağlanarak ilçemizin bugünkü sınırları belirlenmiştir. Şimdi ise sanki Avanos cezalandırılmak istenir gibi yeniden beldeleri ve köylerinden ayrılarak Nevşehir'in en küçük ilçesi haline getirilmek istenmektedir. Bu girişimin öncesi ve sonrası ilgililer tarafından iyice hesaplanmış mıdır? Avanos merkezde faaliyet gösteren esnafın, avukatın, muhasebecinin, küçük, büyük bütün işletmelerin ve benzeri birçok bileşenin bu karardan nasıl etkileneceği düşünülmüş müdür? Şu bilinmelidir ki, Avanos ilçesi alternatifsiz değildir. Hem tarihi hem doğası hem de turistik cazibesiyle ün yapmış güzel ilçemiz Avanos, her türlü siyasetin üzerindedir ve gerektiğinde tüm hassasiyetiyle birlikteliğini gösterecektir.”

     

    KULİS BULVARI

    MAHRUMLAR ‘MAMUR’ OLMUŞ

    Yılanlı Dağı’nın eteklerinde kurulup, yamaçlarına doğru yaslanan o mahallenin adı 70’li yıllarda ‘solcu gençler’in hakimiyetinden dolayı ‘Kurtuluş’ tu. Hizmetin gelmemesi nedeniyle ‘Kurtuluş’ zamanla ‘Mahrumlar’ diye anıldı. Sonra ‘Mahrumlar’ adı kaldırıldı ve Milli Mücadele’nin kahramanlarından Kazım Karabekir Paşa’nın adı verildi mahalleye... Önceki gün hayırsever Osman Ulubaş’ın yaptıracağı okul ve belediyelerimizin yaptıracağı spor kompleksi temel atma töreni nedeniyle mahalleye gittim. Mahrumlar artık ‘Mamur’ olmuş. Çok değişmiş mahalle. Yılanlı Dağı eteklerinde modern ve muhteşem bir kentsel dönüşüm yaşanmış. Belsin’e kadar uzanan Ahmet Gazi Ayhan Bulvarı üzerinde de güzel binalar yapılmış. Dönüşüme katkı veren dönemin cümle Melikgazi belediye başkanlarına teşekkür borcumuz olmalı; sağ olsunlar.

     

    Mış… Miş… Muş…

    00- Mustafa Kemal Paşa’nın ‘Heyet-i Temsiliye Reisi’ olarak Kayseri’ye gelişinin 101. yılında Başkan Büyükkılıç önemli mesajlar vermiş.

    00-Türkiye’de savunma sanayiine silah, mühimmat veya parça üreten bin 600 şirketin 70’i Kayseri’deymiş.

    00-Uludağ, Kartalkaya, Kartepe gibi kayak merkezleri henüz sezonu açamazken, Erciyes’e Ukrayna’dan ilk yabancı kafile gelmiş.

    00-Palancıoüğlu ve Büyükkılıç’la Vezir Hanı, Gön Han ve Dedeman okulunda incelemelerde bulunan Özhaseki, buraya yapılacak projeye destek vermiş.

    00-Bakan Kurum, Kayseri’de de dış kale içini dönüştüreceklerini söylemesine rağmen, şu ana kadar somut bir adım atılmamış.

    00-İYİ Parti Melikgazi İlçe Başkanı Erdal Dağ’ın Covid-19 nedeniyle vefatı herkesi üzmüş.

    00-Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay’ın kızının genç yaşta vefatı herkesi üzmüş.

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum