• Reklam
Veli ALTINKAYA

Veli ALTINKAYA


BAŞKANLARA KÖTÜ HABER VE BİR DEDİKODU

23 Aralık 2020 - 12:35

Muhalefet ve bazı çevreler tarafından neredeyse 6 aydır ‘erken seçim türküsü’ çağrılıyor. Ben ise, ‘2022’nin sonbaharından önce bir seçim olmaz’ diyenlerdenim.

2021’de Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılacak. Özhaseki’nin son aşamaya getirdiği Yerel Yönetimler Yasası başta, yargı reformunun 7. paketi dahil çok sayıda temel ve önemli yasal düzenlemeler de önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek.

Cumhur İttifakı’nın iki ortağı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Lideri Bahçeli, merhum Demirel’in ‘Tencerenin yıkamayacağı hükümet yoktur’ sözünü iyi bilir. Salgın nedeniyle bazı ekonomik göstergeler ‘iyi gibi’ lanse edilse de üretim; yani sanayi tarafından işler iyi olmakla birlikte, perakende ticaret ve salgından doğrudan etkilenen esnaf kesiminin durumunun çok kötü olduğu malum.

Hükümet muhtemel ki, aşının hayata geçmesi ile özellikle önümüzdeki yıl yaz ortalarından itibaren ‘tencerenin sıkıntısını’ gidermek için adım atacak. Aslında salgın nedeniyle neredeyse son 10 ayda şu veya bu şekilde piyasalara aktarılan kaynak 500 milyar lirayı geçti. Ama yetmiyor; Ankara bütçe imkânları ile daha fazlasını karşılamakta zorlanıyor.

Hükümet önümüzdeki yıl bir yandan dış politika odaklı milli menfaatlerimize yönelik mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürürken, diğer yandan da ekonomik dengeleri toparlamak için adımlar atacak, atmalı...

Bu adımlarla bir miktar ekonomik toparlanmanın görülmesi ile birlikte 2022’nin sonbaharında erken seçime gitme ihtimalimiz yüksek. Bu da aslında seçimin normal süresinden 6-8 ay önce yapılması anlamına gelir ki, pek de ‘erken seçim’ sayılmaz.

Bir süre önce Külliye’ye yakın kaynaklarla temasta olan bir dostum, “Bizim buralarda genel seçimle yerel seçimlerin birleştirileceği konuşuluyor. Hatta Reis’in, “Yerel seçimlerde benim resmim çok ön plana çıkmadığı için bazı vilayetleri kaybettik. Genel seçimlerle yerel seçimleri birlikte yapmalıyız” dediğini iddia etti.

Niye olmasın? 2022 sonbaharında yerel seçimlerin yapılmasına yaklaşık 1,5 yıl kalmış olacak. Yok, eğer seçimler süresinde, yani 2023’ün haziranında yapılırsa yerel seçimlere zaten 7-8 ay ya kalacak, ya kalmayacak. Yerel seçimlerde aday tespitinin 4-5 ay önce başladığını hesaba katarsanız, süresinde yapılacak bir genel seçimden çıkar çıkmaz yerel seçim çalışmaları başlar.

Yerel seçimler anayasaya göre 5 yılda bir yapılıyor. Cumhur İttifakı’ nın yerel seçimleri tek başına erkene alması mümkün değil. Muhalefetin de destek vermesi lazım. Böyle bir teklifin gelmesi halinde muhalefet de ‘seçimden kaçtılar’ dedirtmemek veya ‘genel seçimin hatırına’ yerel seçimlerin erkene alınmasına razı olabilir.

Yerel seçimler 1984’den bu yana martta yapılıyor. Ocaktan itibaren aday tespiti ve seçim çalışmalarının başlaması, mevsim itibariyle herkesi sıkıntıya sokuyor. Aslında 2014’de yerel seçimlerin sonbahara alınması teklif edilmiş, ancak muhalefet AK Parti’den gelen bu teklife sıcak bakmamıştı. Muhtemel ki bu kez muhalefet de bu sürece destek vermek zorunda kalacak.

Yani demem o ki, görevdeki belediye başkanları, ‘Daha önümüzde üç yıl var’ gibi düşünmesinler. Genel seçimlerin 2022 sonbaharı veya süresinde yapılması halinde belediye başkanlarının öyle veya böyle kabaca iki yılları ancak kaldı. Herkes projesini, hesabını, kulisini ona göre yapsın.

Bu yazımı okuyan ‘hesap içindeki’ belediye başkanları ‘olmaz’ diyebilirler. Türkiye’de ‘olmaz’ denilen nice olayların olduğunu gördük. 2018 genel seçimlerinde ittifak yapılmasına rağmen 8 ay sonraki yerel seçimlerde ‘ittifak yapılacağını’ kim biliyordu? Her şey üç ay içinde olmadı mı?

Gelelim kafa karıştıracak, Kayseri’de siyaset kulislerini hareketlendirecek ‘son dedikodu’ya...

Adı üzerinde ‘dedikodu’ bu. Aslında siyasi kulislerde ara ara ‘doğmamış çocuğa don biçilir.’

Büyükşehir eski Belediye Başkanı Mustafa Çelik daha önce defalarca “Artık ben siyaset defterini kapattım. Sadece seçimden seçime oyumu kullanacağım” demişti. Çelik, zaman zaman ‘parti büyüklerinin canını sıkan’ bazı açıklamalar yapsa da hala AK Parti’nin üyesi. Özellikle Milli Savunma Bakanı’nın daveti üzerine O’nun olduğu bazı etkinliklerde de ara ara boy gösteriyor. Çelik’in bu saatten sonra AK Parti’de aktif siyaset şansı yok gibi.

Talas eski Belediye Başkanı Rifat Yıldırım son olarak MHP’ye üye olmuştu. İttifak olmasaydı MHP’nin Talas adayı olabilirdi. O da bir süredir köşesine çekilmiş durumda...

Peki sorarım size, yaklaşık 2-2,5 yıl sonra erkene alınarak veya süresinde yapılacak yerel seçimlerde Millet İttifakı’nın (Bu ittifakın DEVA kanadının) Büyükşehir adayı Mustafa Çelik, Kocasinan adayı İYİ Partili Kazım Yücel, Talas adayı Rifat Yıldırım ve CHP’den bir isim de Melikgazi adayı olursa, sen seyreyle cümbüşü.

Siyaset bu... Köprülerin altından kim bilir daha ne sular akar...

 

KULİS BULVARI

BAKAN ÖYLE DİYOR AMA...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün Kayseri ile ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Bakan Koca Kayseri’de vaka oranının alınan tedbirler nedeniyle % 35 azaldığını söylüyor. Ayrıca hastanelerde doluluk oranının % 58, yoğun bakım doluluk oranının ise % 67 olduğunu paylaştı. Emin olun vaka sayısı daha çok yüksek. ‘Canım Bakanlıktan daha iyi mi bileceksin’ diyebilirsiniz; ama hepimizin sağında-solunda PCR testi yaptırmadan tomografi veya röntgen gibi tahliller sonucunda hekimlerimizin Covid diyerek ilaçlarını yazıp evlerine gönderdiği ve izole olmasını istediği onlarca hasta var. Bunlar sistemde Covid olarak gözükmüyor. Elbette bir ay öncesine göre şehrimiz daha iyi. Ama hala aşı yapılıncaya kadar tedbirli olmamız lazım. Bu arada hastanelerde yatanların durumlarının daha ağır olduğunu da aktaralım.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Bakan Koca, Kayseri’de vakaların 1/3 oranında azaldığını, ancak yoğun bakımın hala yoğun olduğunu söylemiş.

00-Erciyes, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramış.

00-Başkan Büyükkılıç, ORC ’nin 30 büyükşehir belediyesi arasında yaptığı ‘en başarılı başkan’ anketinde 5. olmuş.

00- Meclis’in tatil olduğu dönemi Kayseri’de geçirecek olan Başkan Özhaseki, belediye başkanlarından brifing alacakmış.

00-Testi pozitif çıkan İYİ Partili Vekil Dursun Ataş’ın sağlık durumu iyiymiş.

00- KASKİ, suda kayıp kaçağı önleyerek 5 milyon lira tasarruf etmiş.

00-AK Parti, 11 bin yeni üye yazmış.

00- MHP İl Başkanı Serkan Tok, OSB’de işyeri ziyaretlerini sürdürüyormuş.

00- CHP’liler, Tomarza’da buluşarak belediye yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunacakmış.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum