• Reklam
Veli ALTINKAYA

Veli ALTINKAYA


EN UZUN SÜRE GÖREV YAPAN VALİMİZ

16 Aralık 2020 - 21:46

Kayseri’de bürokratlık zordur. Hele hele uzun süre valilik yapmak çok daha zor...

Kayseri’de 3 Şubat 1984-2 Ağustos 1991 tarihleri arasında görev yapan Valimiz Yüksel Çavuşoğlu tam 7,5 yıl koltuğunu korumuş. İlk Vali Ali Vefa Bey de 1920-1927 yılları arasında yaklaşık 7 yıl görevde kalmış. Üçüncü sırada Kayserililerin sevdiği bir isim var; Vali Nihat Canpolat. Canpolat 1999-2005 yıllarında şehrimizde bulundu ve sonra Bursa Valiliği’ne atandı. Canpolat’ tan sonra yaklaşık 5 yıl görevde bulunmuş iki valimiz daha var. Biri Ali Vefa Bey’den hemen sonra 1927-1932 yılları arasında valilik yapan Fuat Bey, diğeri mütevazi ve çalışkanlığı ile şehrimizin takdirini kazanan 2007-2012 arasında görevde bulunan Mevlüt Bilici...

Bu şehre hizmet etmiş ve eden tüm valilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Bu yazı nereden çıktı?

Geçtiğimiz günlerde eski Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Çayırdağ aradı. Bizim gazeteciliğe başladığımız 1980’li yılların başında Mehmet Abi müze müdürümüzdü. Mehmet Abi, müze müdürü ve vakıflar bölge müdürü olarak Kayseri’nin kültür ve sanat hayatına çok büyük katkılar vermiş, bu şehrin önemli tarihi hafızalarından biridir.

Mehmet Abi, “Veli üzerimde kalmasın, eski valilerimizden Yüksel Çavuşoğlu’nun selamı var” dedi. Çavuşoğlu valimizle son olarak 2003 yılında Bodrum’da görüşmüştük. Bende telefonu da yoktu; olsa bayramda-seyranda arardım.

Nitekim bu şehirde son 25 yılda görev yapmış eski Valilerimiz Saffet Arıkan Bedük, Mevlüt Çetinkaya, Mustafa Yıldırım, Nihat Canpolat, Osman Güneş, Mevlüt Bilici, Şerif Yılmaz, Orhan Düzgün ve Süleyman Kamçı ile ara ara görüşüyorum. Nihat Bey ’in sesini 7-8 yıldır duymam. Süleyman Kamçı valimizle son bir ayda, Orhan Düzgün, Şerif Yılmaz, Mevlüt Bilici, Mevlüt Çetinkaya, Saffet Arıkan Bedük ve Mustafa Yıldırım valilerimizle de bu yıl içerisinde görüştüm.

Biz bu şehre hizmet etmiş herkese ister görevde bulunsun, isterse ayrılmış olsun saygıda kusur etmeyiz.

Yüksel Çavuşoğlu valimizle hafta sonu telefonda görüştüm. Çok memnun oldu aradığıma. Bazı rahatsızlıklar geçirmiş; ama maşallah sağlığı iyi, sesi de iyi geliyordu. Kış aylarında Urla’nın Karaböğürtlen köyündeki evinde kalıyormuş.

Yüksel Çavuşoğlu bizim gazeteciliğe başladığımız ilk yılların valisiydi. Kayseri Olay Gazetesi’ nde haber ve yazı işleri müdürlüğü yaptığım yıl göreve başlamıştı. 1985’de Kayseri Belediyesi’ne Basın-Yayın Müdürü olmuş, 1987’de de TRT’nin muhabirliğini üstlenmiştim. Bu süreçte de Valimizle yakın çalıştık.

Tam bir halk adamıydı. Sürekli halkın içindeydi. Haftanın birkaç gününü genellikle köylerde geçirirdi. O tarihte köy ve kasabaların nüfusu çok daha fazlaydı. Valimizin göreve başlamasından kısa süre sonra, Kayseri’nin elektriği bulunmayan son köyleri olan Kapuzbaşı ve Ulupınar’a elektrik vermeye gitmiştik.

Yüksel Çavuşoğlu vali olarak Kayseri’de devlet-millet kaynaşmasına öncülük etti. Uzun süredir görevde bulunması nedeniyle şehrin her sorununu adeta ezbere biliyordu. ANAP’ın tek başına iktidarı döneminde birçok hizmetin gelmesine vesile oldu.

Telefonda, “Sayın Valim Kayseri’den bir emriniz, bir mesajınız var mı?” dedim. Duygulandı, “Kayseri’yi Kayserilileri çok seviyorum. Meslektaşların Oktay’a, Ali’ye selam söyle” dedi. Üzülmesin diye “Ali (Ceran) sizlere ömür Sayın Valim” diyemedim.

Yüksel Çavuşoğlu bu şehre hizmet etmiş değerli valilerimizden biriydi. Daha 79 yaşında. Günümüzde 79 çok yaş değil. Kendisine hanımefendi ile birlikte hayırlı, sağlıklı nice ömürler diliyorum.

 

10 Temmuz 1986. Kayseri Anadolu Fuarı’nın açılış töreni. Kürsüde konuşan dönemin Valisi Yüksel Çavuşoğlu. Arkasındaki ise programın sunuculuğunu yapan bendenizim.

 

KULİS BULVARI

ERÜ YERLİ AŞIDA ALKIŞ ALDI

ERÜ, Covid-19 aşısında yüzakımız oldu. Daha önce de KKKA aşısını bulan Aykut Özdarendeli ve ekibi bu kez de Covid-19 aşısında göğsümüzü kabarttı. Aykut Hoca ve ekibinin bulduğu aşı ERÜ İyi Klinik Merkezi’nde Faz-1 testlerinden geçti. Önümüzdeki hafta 200 gönüllü üzerinde Faz-2 testleri başlayacak. İlk testlerde görünen sıkıntılı bir yan etki yok. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, “Ekibimizle gurur duyuyorum. Ülkemizin ilk yerli ve milli aşısını bulmada çok büyük fedakârlıklar yaptılar. Biz de Rektörlük olarak maddi manevi her türlü desteği verdik” diyor. Paramızla aşı bulmakta-almakta zorlanıyoruz. Çin’den alacağımız 50 milyon aşı için 30 milyar lira ödeyeceğiz. Bu rakamlara ve daha da önemlisi insan sağlığına bakınca ERÜ’nün yerli ve milli aşı çalışmasının ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılıyor. Çalış ve Özdarendeli’yi kutluyorum.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Kayseri otoyol bekleyedursun, Ankara Niğde Otoyolu’nun 2. etabı da bugün resmen açılacakmış.

00-KTO, salgından kaynaklanan sıkıntıların giderilmesi için ‘yeni paket’ bekliyormuş.

00-ERÜ Rektörü Mustafa Çalış annesini gözyaşları ile toprağa vermiş.

00-Çetin Arık’ın açıklamalarından sonra belediyelerin ‘vidalarını sıkılayan’ AK Parti İl Teşkilatı Ankara’ya ‘Tomarza raporu’ gönderecekmiş.

00-Hacı Boydak cezaevinden mektup gönderme geleneğini sürdürüyormuş.

00- Kayseri polisi ‘organize suç örgütüne’ yönelik 10 kişilik bir operasyon yapmış.

00-DEVA’nın büyük kongresinde Kayserililerin GİK’e girip girmeyeceği merak ediliyormuş.

00-Millet İttifakı belediye başkan adayı olarak 3 yıl önceden dillendirilen isimler Cumhur İttifakı’nın canını sıkacak gibiymiş.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum