• Reklam
Veli ALTINKAYA

Veli ALTINKAYA


DEVLET HASTANESİ, NNYÜ'YE VERİLİR Mİ?

10 Aralık 2020 - 10:03

NNYÜ’nün uhdesinde tıp fakültesi kurulması kanunu çıkmış, ancak ne fakülte binası, ne de hastanesi vardı. Fakülte binası yapmak çok zor değildi. Binayı yapsanız dahi öğrencilerin uygulama yapacağı hastane olmadan YÖK öğrenci alma izni vermiyordu.

NNYÜ Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Nevzat Özhamurkar adeta iğneyle kuyu kazarcasına oluşturduğu üniversitenin tıp fakültesi ve hastanesine de sahip olması için ahir ömründe yoğun bir çaba gösteriyor...

Tam da bu süreçte fakülteyle ilgili kanunun çıkmasından bir süre sonra Rektör Kerim Güney’in odasında 2 yıl kadar önce Özbıyık ailesinin tıp fakültesi binasını yapması ile ilgili bir protokol imza programı vardı. İmza programına çiçeği burnunda valimiz Şehmus Günaydın ile görevde son günlerini yaşayan dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de katılmıştı.

Çelik, fakülte binası yapımı ile ilgili imzaların atılmasından sonra hepimizi şaşırtan bir açıklama yaptı. Şehir Hastanesi yaklaşık 8 ay kadar önce hizmete girmişti. Çelik, eski Devlet Hastanesi’nin yerinin NNYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi olarak tahsisinin yerinde olacağını söyledi.

Kayseri, birkaç gün iktidar partisine mensup belediye başkanının bu açıklamasını tartıştı. Bu görüşe muhalif olanlar, ‘Çelik, giderayak bombanın pimini çekti ve karar vericilerin kucağına bıraktı’ yorumu yaptılar...

Sonra sağlık bürokrasisi devreye girdi ve Şehir Hastanesi’nin şehrin dışında olduğundan dert yanan halkın da isteği doğrultusunda, eski Devlet Hastanesi’nin kapatılmayacağını, burada yine poliklinik hizmetleri verileceğini (halen veriliyor) ve bu hastane alanı içerisinde 400 yataklı yeni bir hastane hizmete gireceğini söylediler.

Özhamurkar, Devlet Hastanesi’nin kendilerine verilmesi fikrinden vazgeçmiş gibiydi. Şehrin muhtelif yerlerinde büyük özel hastaneler dahil birkaç bina ve 3-4 arsa bulundu. Belediyeler ile defalarca görüşüldü buraların hastane yapılması için. Bulunan bazı binalar YÖK ve Sağlık Bakanlığı’nın istediği normlara uymuyordu. Özhamurkar ve kurmayları son olarak Başkan Büyükkılıç’ın makamında eski itfaiye yeri konusunu masaya yatırdılar. Ancak orası da küçük olduğu gerekçesi ile belediye cenahınca uygun görülmedi.

Refikimiz Kayseri Anadolu Haber’de dün sürmanşetten verilen bir haber dikkatimi çekti. NNYÜ’nün yeniden Devlet Hastanesi’ne talip olduğu belirtiliyordu haberde.

Sabah programdan çıkar çıkmaz Kayseri’nin ‘sağlıktan sorumlu vekili’ denilen AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer’i aradım ve eski Devlet Hastanesi’nin NNYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi olarak tahsisi konusunda ne düşündüğünü sordum.

İsmail Tamer, vekillikten önce uzun süre Devlet Hastanesi’nin başhekimliğini yaptı. Şimdiki acil binasını Recep Akdağ’ın bakanlığı döneminde hangi şartlarda yaptırdığını iyi hatırlıyorum.

İsmail Tamer, mevcut hastane yerinin NNYÜ Tıp Fakültesi’ne devrine sıcak bakıyor ve diyor ki:

“ Burada muhteşem bir acil binası var. Burası kampüs olarak tarihi bir hastane. Bu tarihi hastanenin yaşatılması ve Kayseri’nin sağlık sistemine katkı vermesi lazım. Ben şahsen o hastanede çok emeği bulunan bir hekim ve milletvekili olarak buna sıcak bakıyorum. Ama konuyu henüz Sağlık Bakanımızla görüşmedim. Cumartesi bütçe görüşmeleri vesilesi ile Bakan Bey’le konuşayım...”

İsmail Tamer’e, “İyi de Sayın Vekilim, buraya 400 yataklı bir devlet hastanesi olacağı söylendi. İkisi bir olabilir mi? Burayı NNYÜ’ye devredersek Şehir Hastanesi’nin yükü artmaz mı?” dedim.

“Hayır, ikisi bir arada olmaz. Burayı NNYÜ’ye devredersek, Şehir Hastanesi’nin yükü artmaz, bilakis bin 200 yataklı yeni bir hastane devreye girer ve yük azalır.” dedi AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer...

NNYÜ işin başından beri Devlet Hastanesi’nin kendilerine devrini istiyordu. Burası NNYÜ için ‘kaymaklı kadayıf’ olur. İsmail Tamer’in talebe sıcak baktığını öğrendik. Bildiğim kadarı ile konu ilk defa gündeme geldiğinden beri, Kayseri ve Bakanlık’taki sağlık bürokrasisi bu talebe olumsuz yaklaşıyor.

Bakalım gelinen noktada AK Parti büyükleri Mehmet Özhaseki, Mustafa Elitaş,Taner Yıldız ve diğer vekiller ile Başkan Büyükkılıç ve İl Başkanı Şaban Çopuroğlu bu talebe ne diyecek? Daha da önemlisi virüsle mücadelenin zirve yaptığı şu günlerde ‘işi başından aşkın olan’ Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bakalım konuya nasıl yaklaşacak?

Yeni bir tartışma konumuz daha çıktı, hayırlı olsun.

 

KULİS BULVARI

VAKA SAYISINDA İYİ DEĞİLİZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ nın paylaşımlarında Kayseri’ den bahsetmemesi sizi aldatmasın. Sanmayın ki vaka sayımız az. Hayır, öyle değil. Hala hastanelerimiz tıklım tıklım. Şehir Hastanesi virüs bulaşmış hastaları yatıracak yer bulmakta zorlanır. Sürekli B planı zorlanıyor hastanede. Yoğun bakım da tahmininizin ötesinde yoğun. Eğer böyle gidersek İl Hıfzıssıhha Kurulu rakamları önüne koyup kısıtlama kararlarını daha keskin hale getirebilir. Veya hafta sonu sokak kısıtlaması uzatılabilir. Şehirde maske kullanımı oranı yüksek. Ancak eş-dost oturmalarında çay ve yemek yenilmesi maskenin çıkartılması ile birlikte virüsün bulaşmasına davetiye çıkartıyor. Evlerde veya ofislerde ‘çekirdek aile’nin dışında yemek yenmemesi, çay vs içilmemesi gerek. Denetimlerin ve ceza uygulamasının daha katı uygulanacağını da bu vesile ile söyleyeyim.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Virüs nedeniyle Şehir Hastanesi salgın bölümünün yoğun bakım ve normal yatakları dolmak üzereymiş.

00-Kayseri’de maske ve diğer kurallara uyulup uyulmadığı havadan da kontrol ediliyormuş.

00-AK Partili Vekil İsmail Tamer, Devlet Hastanesi’nin NNYÜ Tıp Fakültesi’ne hastane olarak devrine sıcak bakıyormuş.

00-OSB’nin Dubai’ye kurduğu yurtdışındaki en büyük ticaret merkezinin resmi açılışı büyükelçinin de katılımıyla gerçekleşmiş.

00-Hafta sonu Erciyes’in kayak sezonunu açması beklenirken, sis, hava ve kara trafiğini olumsuz etkilemiş.

00-Pazartesi ERÜ aşısının Faz 1 testlerinin 2. aşaması da bitiyormuş.

00-Büyükşehir Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı yüksek kesimlerde köy (mahalle) yollarının açık tutulması için seferber olmuş.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum