• Reklam
Nuh Mehmet DENİZ

Nuh Mehmet DENİZ

Konuk Yazar

İNGİLİZ MATRUŞKASI  OSMANLI'DA SİTOKİN FIRTINASI

18 Haziran 2021 - 16:53

İNGİLİZ MATRUŞKASI  OSMANLI’DA SİTOKİN FIRTINASI

1514 yılında Yavuz Sultan Selim Han’ın Kürt aşiretlerini Osmanlı’ya bağlaması sonrasında bölge uzun bir süre huzur ve sükunet içerisinde yaşar.

1733 yılında İzmir’de ilk olarak Rumlar tarafından İngilizlerin desteği ile Amerikan koleji açılır. Bu bir başlangıçtır.

On yıl içerisinde onlarca okul, yetimhane ve kilise Osmanlı coğrafyasında pıtrak gibi çoğalır. Bir çoğu izinsiz inşaa edilmesine rağmen İngilizler bir çözüm bulmuşlardı. Binanın inşaası sırasında İngiliz yada ABD bayrağının asılması inşaatın devamını ve tamamlanmasını sağlıyordu.


Bir İngiliz Casusunun İtirafları Kitabında ise 1710 senesinde İngiltere Müstemleke Nezaretinde (İngiliz Sömürge Bakanlığında) Osmanlı imparatorluğunda görevlendirdikleri ajanların olduğu bilinmekte. 

Londra’da bu ajanlara Türkçe, Arapça, Farsça, Kürtçe, Kuranı Kerim ve temel İslam din bilgileri verilmekte. Bu ajanlar İstanbul, İzmir, Adana, Bağdat, Basra, İdlip, Musul, Kerkük, Van, Diyarbakır, Sason, Elazığ, Kayseri, Tarsus gibi yerleşim yerlerinde konuşlanmaktalar. Bölgede açılan bu okullar, yetimhaneler ve kiliseler bu ajanlar için lojistik merkezi olarak kullanılmakta.


1806 yılına gelindiğinde artık Osmanlı coğrafyasında Sitokin fırtınasını başlatmak üzere düğmeye basılır.

Güneyimizde Arap isyanları tüm hızı ile devam ederken Misakı milli sınırlarında Süleymaniye’de ilk olarak Abdurahman Paşa isyanı başlar. Kayıtlara geçen o kadar çok isyan varki.

Bu isyanların bazılarında Ermeniler kullanılır bazılarında Kürtler kullanılır, bazılarında daYezidiler kullanılır.

1806 ile 1925 yılları arasında irili ufaklı kırk kadar isyan organize edilir. Bu isyanların tek sebebi İngilizlerin yeni Türk devletinin deklere ettiği Misakı Milli sınırlarının içerisinde olan Musul Vilayetinin Misakı Milli sınırlarının dışında kalmasını sağlamaktır.


1918 yılı sonbaharında İstanbul Cağaloğluda Sihat ve İçtimai Muavement Umum Müdürü Dr. Abdullah Cevdet beyin apartmanında Seyit Abdülkadir ve arkadaşları tarafından Kürt Tealli Cemiyeti kuruluş çalışmaları yapılır.

Resmi olarak 30/12/1918 yılında Dahiliye Nezaretine verilen dilekçe ile Kürt Tealli Cemiyeti resmen kurulur.  Bu derneğin bir kaç üyesinin ismini vermekte fayda vardır. Eski Hicaz Valisi Mustafa Zihni, Muş Milletvekili İlyas Sami,Şeyhülislam Haydarizade, Emekli savcı Urfalı Tayfur, Kürdistan dergisi başyazarı Arvasizade Mehmet Şefik, Bediüzaman Molla Said.

Bu cemiyetin İngiliz devlet yetkilileri ile ilişkileri son derece ileri düzeydedir.

Temel amaçları İngilizler tarafından belirlenen bu cemiyet Peyamı Sabah gazetesinde çeşitli bildiriler yayınlarlar. 31 Mart 1920 yılında peyam-ı sabah gazetesinde yayınlanan bildiride “Kuva-yi Milliye’ye aldanmayınız. Bolşeviklerin kafasını taşıyan yurtsuz serserilerdir. Hilafet ve Saltanata bağlılıktan ayrılmayınız” derler.


Aynı tarihlerde İngiliz yüksek komseri Amiral John de Robbeck Kürdistan Tealli Cemiyeti için şunları söyler.

“Kürdistan Tealli Cemiyetinin gayesi bağımsız bir kürdistan kurmaktır. Ermeniler ile kürtlerin menfaatlerini birbirine bağdaştırabiliriz. İstanbul’daki Kürt kulübü başkanı Seyit Abdülkadir ve Paris’de yaşayan Kürt delegesi Şerif paşa hizmetimizdedir.”


İngiltere Müstemleke Nezareti Ortadoğu’yu şekillendirirken bölgede yaşayan hiç bir insanı düşünmediği gibi bölgede yaşayan ne Hristiyan ne Müslüman onlar için insan bile sayılmamaktadır.

İngiliz ajanlarının ve bölgedeki kurumsallaşmış yapılarının tek hedefi vardır o da İngilizlerin sömürgelerinin güvenliği ve İngiliz menfaatlerinin korunmasıdır. Güneş batmayan İmparatorluğun ve kraliçenin menfaatleri için tüm Ortadoğu'nun kana bulanması gerekiyorsa gereken yapılır.


Kaynaklar: Kürt Tealli Cemiyetini kim kurdu https://ekstirembilgi.com
İngiliz casusunun itirafları.Sıddık Gümüş hakikat yayınları
Atatürk’ün Doğu politikası ve Kürt isyanları Turan Bozkurt

Belgelerle Türk İngiliz İlişkilerinde Musul ve kürdistan sorunu Prof. Dr. Mim Kemal Öke
Kürt Tarihi Ahmet Tahir Can


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum