• Reklam
M. Orhan Cebeci

M. Orhan Cebeci

Konuk Kalem

Gün; Tek Bilek ve  Tek Yürek Olma Günüdür.

16 Şubat 2023 - 17:36

“Millet olarak tarih boyunca aşılmaz denilen nice engeli hep beraber nasıl aştıysak bu imtihandan da alnımızın akıyla birlikte çıkacağız.”
Kahramanmaraş merkezli depremler ülkemizin hafızasındaki en büyük felaket olan 1999 depremlerinden 3 kat daha fazla büyük,3 kat daha fazla yıkıcıdır.Yine 1939 Erzincan depreminden çok daha geniş bir alanda,çok daha yıkıcı bir afet olarak hesaplanmakta.Büyüklükleri 7’nin üzerinde olan 1943 Çankırı,1953 Çanakkale,1944 Gerede,1966 Varto,1967 Mudurnu,1970 Gediz,1976 Muradiye depremlerini de bu depremin yıkıcılığı ile mukayese etmek mümkün değildir.Art arda meydana gelen iki depremin artçıları dahi ülkemiz deprem hafızasında oldukça üst sırlarda yer alacak seviyededir.



Deprem 1000 Kilometrelik Bir Alanda Hissedildi

Asrın felaketi olarak nitelenen bu deprem neredeyse 1000 kilometrelik bir alanda hissedilmesine rağmen asıl 500 kilometrelik bir alanda yıkıma yol açmıştır.

Depremin yıkıma yol açtığı şehirlerimiz 13,5 milyon insanımıza ev sahipliği yapıyor. Sarsıntının hissedildiği şehirlerle beraber bu rakam 20 milyona yaklaşıyor.

Asrın Felaketi

Türkiye Asrın felaketini yaşıyor. Bu felaket dünyada şahit olunan hiçbir depreme benzemiyor. Ne Japonya’daki kilometrelerce yer altında ve uzakta, nede şahit olduğumuz diğer depremler gibi tek merkezde.

Cumhuriyet Tarihi’nde meydana gelen tüm büyük depremlerin aynı gün, aynı saatve onlarca kat şiddetiyle yaşandığını düşünün.7,7’lik depremden sonra gelen7,6’lık irkitilmişdeprem (inducedearthquakes) olağandışı“kaynaklı deprem” olarak adlandırılır. Uzmanlara göre olağan dışı ve ender bir durum olarak tanımlanır.

Öyle bir deprem ki hissedildiği alan yaklaşık 1,2 milyon kilometreye ulaşmış Lübnan’ da evler hasar görmüş,Mısır’da halk paniklekendini sokaklara atmış,İran’da ve Irakta evler sallanmıştır. Öyle bir yıkım ki, yıkıcı etkiye maruz bıraktığı alan Avrupa’da bulunan 32 ülkenin tek tek yüzölçümündendaha büyüktür.

Öylebir felaket bir ülkenin aynı gün ve aynı saatte Dünya’nın en güçlü nükleer bombasına 50 defa maruz kaldığını düşünün.

On ili kapsayan devasa bölgenin engebeli coğrafyası,yoğun kar yağışı ve eksi onlara varan sıcaklık değerleri yıkımın yaşandığı bölgeleremüdahaleyi daha da zorlaştırıyor.
Uluslararası afet yönetimi otoriteleri bu felaketin boyutunun her ülkenin kapasitesini aşacağını ifade ediyor.



Bu sadece bir deprem değil, dünya tarihinin en büyük felaketlerinden biridir.
141 Bin Personel Deprem Bölgesinde

Depremden etkilenen, İllerde AFADkoordinasyonunda polis, jandarma, asker, arama kurtarma, sağlık ekipleri, gönüllüler ve destek ekiplerinindi aralarında yer aldığı 14 bin personel görev yapıyor.Afet bölgesine başta ekskavatör,çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz,treyler, greyder, vidanjör, iş makineleri olmak üzere 12 Bin 241 araç sevk edilmiştir. TSK (Hava,Kara,Sahil Güvenlik, Jandarma Genel Komutanlığı ) 150 hava aracı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 20,Sahil Güvenlik Komutanlığı 2, toplam 22 gemi görevlendirildi.
Türkiye’nin hayata geçirdiği dev yatırımlar depremzedelerin imdadına yetişti. Kara, deniz, demir ve hava yollarıyla binlerce depremzedelerin tahliyesi sağlandı.

Dünya, Türkiye’ye yardım için yarışıyor.61 ülkeden ekipler. “Halkın gösterdiği dayanışma inanılmaz. Ellerinde kalan son şeyleri bize veriyorlar“ Diyerek takdirlerini dile getirdiler.
Deprem ve Çocuklar

Depremde enkazdan sağ çıkarılan çocuk ambulansa alınıyor. Hemşire müdahale ediyor. Ağlayarak çocuğa soruyor. Sana su mu vereyim? Çikolata mı vereyim? Çocuk ise “Ben hiç acıkmadım ki. Bir abla geldi. Bana yemek verdi, su içirdi. Benimle hep oyun oynadı. Merak etme, kurtulacaksın dedi ve sizler gelince o gitti.”



*147 saat sonra 10 yaşındaki Eylül enkaz altından çıkarıldı. Ekiplerin  “ Aç mısın?” sorusuna “ Hayır tokum, yemek yedim” diye cevap verdi.

*Antakya’da 93 saat sonra annesi ile kurtarılan 10 yaşındaki Fehim kendisini kucakta taşıyan ekibe. ”Abi ellerinize sağlık. Sizden Allah razı olsun amca” demesi yürekleri ferahlattı.

*Enkazın içerisine giren bir itfaiyeci, ağlayan bir bebeğin sesini duydu. 7 aylık Hamza bebek, ekiplerin çalışması sonucu, depremden 140 saat sonra sağ olarak çıkarıldı. Dünyaya hoş geldin Hamza bebek.



*1,5 yaşındaki kızı kurtaran Macar Kurtarma Ekibinden görevli: “Elliden fazla felaket gördüm. İlk kez ağladım.” Dedi

*Ukrayna deprem ekibini yolda çeviren Türkler. ”Ülkeniz savaşta, siz buradasınız.  Sizi unutmayacağız!” Dediler. Bu sözler Ukrayna kurtarma Ekibini çok duygulandırdı.
Asrın felaketi depremde vefat edenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim. Devletimiz var olsun. Milletimizin başı sağ olsun.Gün; 85 milyon tek bilek ve tek yürek olma günüdür.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum