• Reklam

Umut Çınarı Kadın ve Çocuk Koruma Derneği Başkanı Ümit Özer: 342 kadın katledildi!

Umut Çınarı Kadın ve Çocuk Koruma Derneği Başkanı Ümit Özer’in, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü açıklaması…

Umut Çınarı Kadın ve Çocuk Koruma Derneği Başkanı Ümit Özer: 342 kadın katledildi!
24 Kasım 2023 - 14:38


Değerli kamuoyu;

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararı ile ilan edilen önemli bir gündür. BM Genel Kurulu, 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etmiştir.  Ancak, ne yazık ki bugün ülkemizde ve dünyada yaşadığımız acı olaylar kadına, çocuğa, aileye yönelik şiddetin acımazsız şekilde her alanda sürdüğünü göstermektedir. Yaşadığımız olaylar hala ders alınmadığını, yapanın yanına kar kalınan bir düzeni de ortaya koymaktadır. Bugün İsrailin Filistin’de uyguladığı vahşette olduğu gibi anneler, çocuklar katlediliyor, emperyalizm en acımasız yüzünü ortaya koyuyor. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 5 bini çocuk, 3 bin 330'ü kadın olmak üzere toplam 12 bin 300 kişi hayatını kaybetti. Sömürüyü yaşam tarzları yapanlar insanlığı katlederken, vicdanları yaralamayı sürdürüyor. Neredeyse her gün savaşlarda ölen, sokakta, iş yerlerinde cinayete kurban giden, istismara uğrayan kadın ve çocuk haberleri görüyor ve okuyoruz.

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde yasalardaki eksiklilerden, uygulamalardaki adaletsizliklerden, söz de ‘iyi hal’ kötülüğünden ve de kadını koruyan, kollayan, yaşatmayı hedefleyen İstanbul Sözleşmesini keyfi olarak rafa kaldıranlardan güç alanlar, kadınlara, çocuklara yönelik şiddetin her türlüsünü giderek arttırıyor. Ekonomik krizle birlikte artan sıkıntılara çocuklar, anneler kurban ediliyor, aileler yok ediliyor.

Her yıl binlerce kadın, çocuk fiziki ve psikolojik şiddete maruz kalıyor. Yaşanan, göz göre göre yaşatılan, alınmayan önlemler nedeniyle de yüzlerce kadın hayatını kaybediyor, yaşamdan koparılıyor. Bunun yanında çocuk yaşta evlilikler, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı da tıpkı kadına yönelik şiddet gibi her geçen gün katbekat artarak, karşımıza çıkıyor.

Değerli kamuoyu,  geçtiğimiz Eylül ayında ülkemizde erkekler tarafından 52 kadın katledildi. Katledilen kadınların 16’sı ise şüpheli ölüm. Kadınların 25’i kontrolsüz şekilde kabus haline dönüşen bireysel silahlanmanın göstergesi ateşli silahlarla, 14’ü de kesici aletle öldürüldü. Ekim ayında da erkekler tarafından ülkemizde 19 kadın öldürüldü, 18 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. 1 Ocak – 30 Ekim tarihleri arasında ülkemizde 342 kadın katledildi.

Evet, bu kötü tablo yıllardır şiddet dilini körükleyenlerin, şiddete davetiye çıkaranların, sorumlu davranmayanların, yasaları etkin uygulayanların, kısacası görevlerini yapmayanların eseridir!

Bizler, Umut Çınarı Kadın ve Çocuk Koruma Derneği olarak, bu kötü tablonun sona ermesi için üzerimize düşeni yapmaya, mücadelemizi her yerde her platformda sürdürmeye devam edeceğiz.

Kadınların, çocukları, insanlığın şiddetten uzak, mutlu ve huzurlu bir yaşama kavuşması için çalışacağız. Yaşadığımız bütün olumsuzluklara, yaşanılan bütün acımasız olaylara rağmen bizler yüksek sesle yaşam hakkını haykırmaya, savaşa, şiddete karşı tek ses olmaya devam edeceğiz.

Bundan önce olduğu gibi Cumhuriyetimizin 100. yılında da çocukların, kadınların yüzünün güleceği bir gelecek için mücadelemizi her alanda her yerde sürdüreceğiz. Bu uğurda asla pes etmeyeceğiz. Çünkü bizler biliyoruz ki kadın gülerse çocuk güler, çocuk gülerse kadın güler. Çocukların ve kadınların güldüğü, güvende olduğu sağlıklı bir toplumda da herkes güler. Bu duygu ve düşüncelerle 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nün, gerçekten şiddetle mücadele edilen, kadınları, çocukları koruyan, iyiliğe, güzelliğe, huzura, yapanın yanına kar kalmayıp, ihmalleri ortaya çıkarıp sorumlulardan hesap soran, adaletin işlediği bir düzene, o güzel günlere vesile olmasını temenni ediyorum.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum