Sanat Dünyasının Acı Kaybı Sanatçı Baha Boduroğlu hayatını kaybetti

Türk müziğine önemli katkılar sağlayan değerli sanatçı Baha Boduroğlu, 20 Temmuz 2023 Perşembe günü kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 76 yaşında aramızdan ayrıldı.

Sanat Dünyasının Acı Kaybı Sanatçı Baha Boduroğlu hayatını kaybetti
21 Temmuz 2023 - 09:42
Baha Boduroğlu’un vefatı; başta ailesi, C-Majör İş’ten Sesler Korosu ve yöneticileri olmak üzere tüm sevenlerini üzdü. Boduroğlu, tiyatro sanatçısı; müzik yapımcısı; ses sanatçısı, radyo programcısı ve Popsav genel sekreteri olarak çalıştığı yıllarda ülkemize sunduğu değerli katkılarıyla tanınıyor. Değerli sanatçı Baha Boduroğlu’nun cenazesi, 23 Temmuz 2023 Pazar günü, Zincirlikuyu Camii’nde, öğle namazını müteakiben Edirnekapı mezarlığına defnedilecek.

Türk müziğine değerli eserler kazandıran Baha Boduroğlu, 1947 İstanbul Laleli’de doğdu. İ.B.B. Konservatuarı Tiyatro bölümü ve Yüksek Gazetecilik Okulu mezunu Boduroğlu, gençlik yıllarında Münir Özkul Tiyatrosu, Taşdelenler Tiyatrosu,
Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Tiyatrosu’nda oyunculuk yaptı ve çeşitli oyunları yönetti. Aynı tiyatroda uzun yıllar çalıştığı Güzin Sokullu ile ikili olarak müzik hayatına başlayan Boduroğlu, plaklarıyla farklı müzik türlerine imza atarak çok sayıda konser, turne ve gazino çalışmaları düzenledi.

Baha Boduroğlu "Gençlik Başımda Duman" ve "Eski Çamlar Bardak Oldu " adlı besteleriyle müzik sektörüne damga vurduktan sonra, 1977’de "ARI yapım" adlı prodüksyon şirketini kurdu. Sezen Aksu'nun "Kaybolan Yıllar- Neye Yarar"adlı 45’liği şirketin ilk prodüksiyonu oldu. Aralarında; Ersen Dinleten, Semiha Yankı, Erkut Taçkın, Işıl German, Pakize Suda, Füsun Önal prodüksiyonlarının da yer aldığı birçok başarılı çalışmaya imza atan yapım şirketiyle, Birçok TV programlarına da imza attı, Karınca Yapım stüdyosunu kurarak birçok dizinin müziklerine hayat verdi.
Baha Boduroğlu, radyo televizyon sektöründe, müzik direktörü ve yayın yönetmeni olarak çeşitli kuruluşlarda görev aldı. Sanatçı, 2000 yılında “Hurşit Yenigün”ün kuruculuğunu yaptığı Eski Dostlar grubuyla, iki albüm hazırladı. 2013 yılına kadar bu grupla çalışmalarına devam etti. 2010 yılında 40 yıl önce plaklaşan şarkılarından derlediği “Baha’nın 40 Yılık Şarkıları” adlı projeyi hazırlayan Boduroğlu; 2013 yılında,  Popsav yönetim kurulu başkanı seçildi. Son olarak Türkiye’nin önde gelen CEO‘larından oluşan, sosyal yardım amaçlı kurulan C-Majör İş’ten Sesler Korosu’nda müzik direktörü olarak değerli katkılar sunan Baha Boduroğlu, 20 Temmuz 2023’te hayata veda etti.

BAHA BODUROĞLU

03-02-1947 İstanbul Laleli’de doğdu. Subay olan babasının tayinlerinden dolayı, Bingöl, Erzurum Dumlu İstanbul Kocaragıppaşa, Kocaeli Sümer İlkokulları,İzmit Ortaokulu, Gedikpaşa Ortaokulu Pertevniyal Lisesi, Kültür Koleji, İstanbul İstiklal Lisesi, okuduğu Okullardır.
İ.B.B. Konservatuarı Tiyatro bölümünde okudu.Yüksek Gazetecilik Okulunu bitirdi...
19 Yaşında evlendi ve bu evlilikten  “Elif” adlı kızı dünyaya geldi..
Kent Oyuncuları "Üç Kuruşluk Opera"da figüran  olarak tiyatro yaşamına başladı.Sırasıile Minür Özkul Tiyatrosu’nda "Aşk AşkAşk" ,Taşdelenler Tiyatrosunda "Şıpsevdi ve "Kırmızı Fenerler" Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Tiyatrosunda "Deli", "Üsküdar’ın karşısında Galata", "Kız Kuruları" oyunlarında oynadı,"Sülüman Bacanak " adlı oyunu yönetti. "Kadıköy İl Tiyatrosu Sezer Sezin Üner İlsever Topluluğunda "Papaz Kaçtı" adlı Vodvilde ( 1971 de) son oyununu oynadı..1971 de Televizyon yayınlarının tiyatro ve sinemaya yaptığı etkiden dolayı işsiz kalınca, zaten profesyonel ikinci mesleği, olan müzik sektörüne geçti.Yine uzun yıllar aynı tiyatroda çalıştığı arkadaşı "Güzin Sokullu" ile ikili olarak, müzikli yerlerde sahne almaya başladılar.

İkili yine 1971’de ilk plakları "Sivastopol Önünde"yiyaptı.Dahasonra "Altın Kafes" Ve "Kırmızı" adlı plaktan sonra "Neyleyim" "Ay Gız Adın Adamdır" adlı 45’likler Pop Folk türünde yaptıkları plaklardır.1972-1973 yıllarında  "NidemNidem" ve "Deli Balım" adlı 45’likle pop müziğine daha çok yaklaştılar. 1973-1975 vatani görevini asteğmen olarak yapan Baha askerlik dönüşü "Gençlik Başımda Duman" adlı besteyi yaptı. "Eski Çamlar Bardak Oldu " adlı beste ile 45’lik olarak piyasaya çıktı, ilk TVprogramıyla birlikte müzik severlerin beğenisini kazandı.Tiyatroya tamamen ara verdiler. Güzin ile Baha,konserler , turnelerve 
gazino çalışmalarıyla birlikte Baha, tonmayster olarak ŞAT yapımda (prodüksiyon şirketi) ,Güzin ise bir müddet, "Hafif Müzik Derneği"nde görev aldılar. Şanar Yurdatapan ve Attilla Özdemiroğlu'nun kurduğu Şat yapımda 1977 de çalışmalarına ara verince," Şat yapım kadrosu'ndan Ercan Turgut, Serpil Eroymak, Recep Aktuğ'u da alarak "ARI yapım" adlı prodüksyon şirketini kurdular. Şirketin ayrıca "BİP plak" adlı bir markası vardı. "Arı Yapım'"a sonradan Tuğrul Karataş, Hayrettin Çalkılıç ve "Yonca Plak" etiketinin sahibi Ergin Bener’de ortak olarak katıldılar. "Arı Yapım'ın ilk prodüksiyonu Sezen Aksu'nun "Kaybolan Yıllar-Neye Yarar"adlı 45’liğidir. ‘’Bip plak" Disko Fasıl" serisi, "Küçük Kız " 45’liği ile Küçük kız Ayça, "Sadık Gürbüz", Ercan Turgut "Dönemezsin ve Arabesk 2","Turgay'ın Tavernası " Ersen Dinleten, Semiha Yankı, Erkut Taçkın, Işıl German, Pakize Suda, Füsun Önal prodüksiyonlarıyla müzik dünyasının belli başlı yapımcıları arasına girdi. Bu süreç içinde bir çokTV programlarına ("Bizim show" 1977-1978 yılbaşı programları" "Sümbül sokağı" ) da imza attılar. 1979 yılında Güzin ile Baha evliliklerine son verdiler. Şirket el değiştirdi.

1980’ler Baha'nın alkolle yoğun olarak cebelleştiği yıllardır.1982 yılında ikili yaşamlarını tekrar birleştirdi."Baha" pancar motor şirketinde pazarlama bölümünde çalışmaya başladı.1989 tekrar ayrıldılar. Baha "Karınca Yapım" diye küçük bir stüdyo kurmuştu. Bu stüdyoda Turgay Noyan ile birlikte Necef ve Ahmet Uğurlu'nun "Hüseyin Rahmi" Hikayeleri ,"Karşı Show" Eskidostlar" Bizim Çocuklar " Ali Poyrazoğlu"nun"Kim Bunlar" ve "İnsanlık Hali","Murat Gürüz"ünportatif  Hüseyin "Refik Erduran'ın "Gençler " ve yineTRT için Nuray Baydar'ın "Hayal Gemisi " adlı dizilerin müzikleri,yapıldı. Bu prodüksiyonlarda aranjörolarak Ergüder Yoldaş'la birlikte çalıştılar. 1990 yılında Baha'nın yaşamında 2. Bölüm başlar.

1990 yılında baha 2.evliliğini yaptı. Karınca Yapım varlığını iki yıl sürdürebildi. Stüdyosunu kapatan Baha,1993 yılında,yeni başlayan.”Radyo televizyon” sektöründe çalışmaya başladı.
 “Müzik direktörü” ve “Yayın yönetmeni” olarak,”Metropol Fm’de sonraları “Karacan” gurubunda “Klas Fm”de çalıştı. Gene Karacan grubunda “Genç TV” nin kuruluşunda bulundu.
Sonraları aynıTV’nin de müzik direktörlüğünü yaptı.1993’de ikinci kızı “Beste” dünyaya geldi.1995’de kısa bir süre Radyo D sonrasında tekrar Karacan gurupta çalışmalarını sürdürdü. 1996’da “Balıklı Rum Hastanesi Anatolia” kliniğinde alkol tedavisi gördü. Tedaviden sonra gelen teklif üzerineFransız “MatraHachet” grubuyla kurulan “Radyo Merkezine” geçti.”Genç Radyo, radyo Yedi Tepe, Radyo Mega’nın müzik formatlarını hazırladı. Bu görevi 1999 yılına kadar sürdürdü. Bu arada “Popsav” da (Popüler müzik sanatı vakfı) genel sekreter seçildi. 1999 yılında yeni kurulan “BRTRadyo ve Televizyonu”nda müzik direktörü olarak çalışmaya başladı. 

1999 yılı Baha’nın yorumcu olarak müziğe döndüğü yıldır. “Popsav” ın düzenlediği “Müziğin Altın Çağları” adlı konserle, Güzin ile birlikte sahne aldı. 2000 yılında “Hurşit Yenigün”ün kuruculuğunu yaptığı “Eski Dostlar grubu”yla, iki albüm yaptılar. “Eski Dostlar grubu” çeşitli formatlarda çalışmalarına 2013 yılına kadar devam etti.2013 yılında, Popsav yönetim kurulu başkanı seçildi. Halen başkanlığını sürdüren Baha,2010 yılında 40 yıl önce plak olmuş şarkılarından oluşan  “Baha’nın 40 Yılık Şarkıları” adlı projeyi hazırladı.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum