PSİKOLOJİK DANIŞMA ESRA HAYKIR'DAN YİNE DİKKAT ÇEKECEK BİR PAYLAŞIM

Psikilojik Danışman Esra Haykır yine dikkat çekecek bir paylaşımda bulundu. Esra Haykır paylaşımında şu ifadelere yer verdi: 

PSİKOLOJİK DANIŞMA ESRA HAYKIR'DAN YİNE DİKKAT ÇEKECEK BİR PAYLAŞIM
14 Nisan 2023 - 13:50
Psikilojik Danışman Esra Haykır yine dikkat çekecek bir paylaşımda bulundu.

Esra Haykır paylaşımında şu ifadelere yer verdi:   

Etnosantrizm; Dünyada ki bütün ırkların  yeryüzündeki en iyi, en üstün ırka sahip olduklarını düşünmesidir. 
Öyledir de; insanlar hangi ırktan olursa olsun, mensubu oldukları ırkla gurur duyarlar. Bu olumlu duygu ırk mensuplarını bir arada tutar. Hayatta kalmak ve millet olabilmek için bu duygu gereklidir. 
Etnik merkezcilik olarak da  tanımlanan Etnosantrizm; bir aşirete, kabileye, boya ve benzeri etnik gruba bağlılık, bir kimsenin kendi kültürünü temel olarak alması ve diğer kültürleri kendi kültürü açısından değerlendirmesi ile de tarif edilir.  William G. Sumner 1800' lü yıllarda bu  terimi; insanların kendi grupları ile diğerlerini ötekileştirmeleri ve daha çok gurur, kibir, bir grubun inançlarını diğerlerininkine göre üstün görme çabası olarak tanımlamıştır.
1900 ve 2000 'li yıllara doğru  Etnosantrizmin tanımı sertleşmiş ve ırkçılık olarak adlandırılmıştır. Irkçılık; bazı ırkların, kendi ırklarını üstün görmenin çok ötesinde, diğer ırkların yaşam haklarının yok sayma ve sonlandırma ile sahnelenmektedir.
Başlangıçta ırkları bir arada tutan hiç bir zararı olmayan duygu, abartıldığında yıkıcı bir etkiye dönüşmüştür. 
Hangi ırktan olursa olsun, bütün insanların kendisi ve çocukları için hayalleri, gelecege dair umutları vardır. Hiç kimse vatanının bombalanmasını, sevdiklerini kaybetmeyi, vatanını terketmeyi, farklı bir ırka sahip olduğu için işkenceye maruz kalmayı, boğularak yada farklı şekillerde ölmeyi hayal etmemiştir. 
Eğer bir insan ırkı dolayısı ile öldürülüyorsa, öldürme eylemini yapan kişinin ırkı da dahil,  bütün ırkların  mensuplarının vahşete eleştirel ve çözüm odaklı bir bakış açısı ile tepkisini göstermesi gerekir ki; suçlu cezasını çeksin, ırkçı düşünce insanların zihninde köksalmasın. 
Irkçılık düşüncesi zihinlerde köksalarsa; ırkçılığı başlatan ırk da dahil tüm Dünya tehlike altında demektir.
Esra HAYKIR 
PSİKOLOJİK DANIŞMAN
01.06.2020 tarihli yazım.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum