MEHSETİ HUSEYNOVA: FAZLA YEMEK ZARARLI MI YOKSA FAYDALI MI?

Azerbaycan-Türkiye Gıda Güvenliği STK Başkanı, Sağlıklı Beslenme Uzamanı Mehseti Hüseynova açıkladı; Çok fazla yemek yemek zararlı mı yoksa tam tersi midir?

MEHSETİ HUSEYNOVA: FAZLA YEMEK ZARARLI MI YOKSA FAYDALI MI?
23 Şubat 2022 - 20:07
 “Çok çeşitli yiyecekler tüketmek daha iyidir.  Genel olarak çeşitli yiyeceklerle beslenerek, her şeyden önce sağlığımızı geri kazanmış, enerjik, neşeli ve yaşlanma sürecini yavaşlatmış oluruz.  Tüm bu faktörler çerçevesinde, diyetimiz ve yaşam tarzımız büyük ölçüde etkilenir. ”  

Açıklama, sağlıklı beslenme uzmanı Mehseti Hüseynova'dan geldi.

Kişinin kendi bedenine göre beslenmesi demek; vücut sağlığı için çok önemli rol oynayan proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller, lif ve selülozu gibi besin maddelerini eşit ölçüde alması demektir. 

Bunlardan herhangi birinin fazla alınması elbette ki vücuda zarar verir.  

Bu nedenle her insanın; bireysel özelliklerini, günlük rutinini, fiziksel aktivitesini, kilosunu, metabolizmasına göre bireysel bir diyete sahip olması ve yiyeceğin kendisini nasıl etkileyeceğini bilmesi gerekir.  

Birçok insan çok çabuk kilo alır ve bu miktarı ayarlayamazlar. Fazla yemek yemek hiç kimse için iyi sonuçlara yol açmaz"

Mehseti Hüseynova sözlerine şöyle devam etti: 

“Bazı insanların metabolizmaları oldukça hızlı, hareketli olabilir.  Bedenen çalışıp efor sarfeden bireyler, çok yemek tüketmeleri onları enerjik tutacağı için iyi gelebilir.  Özellikle Karbonhidratlar vücuda enerji sağlarlar.  Karbonhidratların ana faydalarını ve zararlarını bir kaç hususla belirtmek istiyorum. 


 “ Karbonhidratlar genellikle tahıl ürünleridir.  Faydalı karbonhidratlar olarak kabul edilen doğal buğday unundan yapılan beyaz ekmek, siyah ekmek, ev yapımı un ürünleri, meyveler, baklagiller, patatesler, vb sayılabilir.

Sosla yapılan kekler, hamur işleri veya unlu mamullerden elde edilen makarna zararlı, boş karbonhidratlar olarak adlandırabiliriz. Yani vücuda faydası olmayan Karbonhidratlardır."

 “Karbonatlı ve tatlı içecekler ise  faydasız ve boş karbonhidrat olarak kabul edilir.  Sağlığa da zararlıdır.  Ayrıca vücudunuza ve dişlerinize zarar verir.

 Bazen çok fazla yağ tüketiminin zararlı olduğu söylenir, ancak uygun kalitede yağın vücut için sağlıklı olduğu bilinir.  Özellikle kahvaltılarda alınan yağlar faydalıdır.  Tereyağı, nektar ve salatalara kullanılan zeytinyağını sayabilirim. Diğerleri ise bağışıklık sistemimizi güçlendiren başlıca etkenlerden biridir.  

Selülozlu lifli besinlerin tüketilmesi, vücuttaki bağırsakların hareketliliğini sağlayan midedeki tokluğun neredeyse ana kaynağıdır ve beslenmemizde mutlaka yer almalıdır.  Çoğu selülozlu gıda, lif açısından zengin meyve ve sebzeler, baklagiller ve kurabiyeleri içerir.  

Vitamin ve mineral değeri kesinlikle vücut için gereklidir.  Sağlıklı bir insanın vücuttaki tüm sürecin gerçekleşmesi için yaklaşık 40 vitamin ve minerale ihtiyacı vardır. Bu vitamin mineralini tek bir gıdadan alamayız.  Vücudumuzun ihtiyacı olan bu vitamin ve mineralleri mutlaka çeşitlendirmeliyiz.

 "Öyleyse asıl mesele fazla yemek yemek değil, her gün yediğimiz besinlerdeki kalori miktarına çok dikkat etmek, harcadığımız enerji miktarından fazlasını tüketmememiz gerekmektedir. 

Bunu gün içinde yediğimiz yiyecekleri bölerek planlayabiliriz.  Örneğin, kahvaltı günlük enerjimizin yüzde 30'u, öğle yemeği yüzde 50'si ve akşam yemeği yüzde 20'si olmalıdır.  Ancak 35 yaş üstü kişilerin günde iki öğün, iki ana öğün ve bir ara öğün şeklinde yemeleri daha iyidir.  Akşamları daha az ve hafif yiyecekler yemek daha iyidir.  Ayrıca bu durumu alışkanlık haline getirmemiz gereklidir.  Bedeninin uygun olduğu zamanda meyve ve sebzeleri yerse, vücudun vitamin dengesini sağlamış olur.

 "Su vücut için çok önemlidir ve her gün doğru miktarda suyu doğru zamanlarda içmeniz gerekir.  Böylece vücudun su ihtiyacı giderildiğinde çok yemek yemenin gerekli olmadığı zamanlar ortaya çıkacaktır. Böylelikle çeşitli besinleri vücut saatine ve ihtiyacına uygun zamanda almış olacaksınız.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum