KAYSERİ PROTOKOLÜ 12 MART İSTİKLAL MARŞININ KABULU NEDENİYLE MESAJ YAYINLADI

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulünün 102. Yıldönümü dolayısıyla Kayseri'de siyasi partiler, belediye başkanları STK temsilcileri ve bir çok kesimden mesaj yayımlandı.

KAYSERİ PROTOKOLÜ 12 MART İSTİKLAL MARŞININ KABULU NEDENİYLE MESAJ YAYINLADI
12 Mart 2023 - 12:54 - Güncelleme: 12 Mart 2023 - 13:00
12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulünün 102. Yıldönümü dolayısıyla Kayseri'de siyasi partiler, belediye başkanları STK temsilcileri ve bir çok kesimden mesaj yayımlandı. 

İşte yayınlanan 12 Mart mesajları: 

BÜYÜKKILIÇ, "İSTİKLAL MARŞI RUHU İLELEBET DİRİ KALACAK"

Başkan Büyükkılıç, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulünün 102. Yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Aziz milletimizin ortaya koyduğu milli birlik şuurunun ilelebet sürmesi duamız, temennimiz ve gayemizdir” dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nün 102. Yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Mesajında İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle yâd eden Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, “İstiklal Marşı’mızın kabulünün üzerinden geçen 102 yıl boyunca aziz milletimizin ortaya koyduğu milli birlik şuurunun ilelebet sürmesi duamız, temennimiz ve gayemizdir. İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet, minnet, saygı ve özlemle yâd ediyorum” dedi.

Başkan Büyükkılıç, İstiklal Marşı’nda, Türk milletinin tarihten bugüne değin en kıymetli hazinesi olan bağımsızlık ve egemenlik mücadelesinin destansı bir şekilde anlatıldığını belirterek, “Vatan ve millet aşkını ruhumuza ilmek ilmek işleyen İstiklal Marşı’mız her vatandaşımızın daha çocukluk yıllarında ezber ettiği aklına ve kalbine kazıdığı eşsiz bir destandır. O destansı mısraları, döneme bizzat şahit olarak, milletimizin kahramanlığının merkezinde bulunarak ve bizzat yaşayarak kaleme alan büyük şair ve mütefekkirimiz Mehmet Akif Ersoy iman dolu yüreği ve silahtan güçlü kalemiyle bağımsızlık mücadelemizin neferi olmuştur” ifadelerini kullandı.

Mehmet Akif Ersoy’un bağımsızlık mücadelesinde kalemiyle ve Anadolu’yu gezerek önemli bir rol oynadığını hatırlatan Büyükkılıç, “Yedi düvel Anadolu’ya göz dikmişken aziz milletimizin her bir ferdi Mehmet Akif Ersoy’da canla başla gayret göstermiş, bu mücadelede en ön safta yer almış yazıları, şiirleri ve konuşmalarıyla bağımsızlık ateşini diri tutmuştur. Ayrıca, Mehmed Âkif, Millî Mücadele’yi desteklemek üzere çıkardığı Sebilürreşâd'ın bir nüshasını Kayseri'de çıkarmıştır. Nihayetinde kazanılan bağımsızlık mücadelemizi insanı derinden etkileyen mısralarla taçlandıran Akif, ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ diyerek kahraman milletimize hediye etmiştir” ifadelerine yer verdi.

Başkan Büyükkılıç, mesajında gençlere de tavsiyelerde bulunarak, şunları kaydetti:

“Mehmet Akif Ersoy o günlere dair şöyle diyor; ‘O günler ne samimi ne heyecanlı günlerdi. Fakat bir gün bile ümidimizi kaybetmedik. Zaten başka türlü çalışabilir miydik? Ne topumuz vardı ne tüfeğimi fakat imanımız çok büyüktü.’ Böyle bir ecdadın mirasına sahip bir millet olarak hiçbir durum ve şartta ümidimizi kaybedemeyiz, tam aksine daha da gayretli ve özverili bir şekilde ülkemizin menfaatleri doğrultusunda canla başla çalışırız. Özellikle sevgili gençlerimiz, İstiklal Marşı ruhunu yaşamak, yaşatmak ve geleceğe taşımak sizlerin elinde. Sizler sayesinde İstiklal Marşı ruhu ilelebet diri kalacak, Anadolu daima bu milletin vatanı olacak. Bizler size inanıyor, güveniyor ve daima yanınızda olarak desteğimizi eksik etmemeye özen gösteriyoruz. İstiklal Marşı’mızın kabulünün üzerinden geçen 102 yıl boyunca aziz milletimizin ortaya koyduğu milli birlik şuurunun ilelebet sürmesi duamız, temennimiz ve gayemizdir.”

İstiklal Şairini rahmetle yâd eden Büyükkılıç, “Mehmet Akif Ersoy’u ve tüm şehitlerimizi İstiklal Marşı’mızın kabulü yıl dönümü vesilesi ile rahmet, minnet, saygı ve özlemle yâd ediyorum” dedi.

BAŞKAN PALANCIOĞLU'NDAN 12 MART İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA MESAJI 

Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. 

Başkan Palancıoğlu mesajında şunları söyledi: 
"Merhum Mehmet Akif’in, vatan toprakları işgal altındayken kaleme aldığı İstiklal Marşı; milli mücadele ruhunu, Türk Milleti’nin vatan sevgisini, bağımsızlığa olan tutkusunu en güzel biçimde yansıtmaktadır. Vatanı için gerektiğinde canını feda etmekten kaçınmayan büyük Türk milletinin kahramanlık destanı olan İstiklal Marşı bugün de bizlere vatanın ne kadar kutsal bir emanet olduğunu göstermektedir. Geçmişten bugüne tarihinin her döneminde bağımsızlığına ve vatanına yönelen tehditlere birlik ve beraberliğinden ödün vermeden karşı koyan aziz milletimiz, ölümsüz şairimizin milletimize armağanı İstiklal Marşı ile gözler önüne serilen değerlerimize her zaman sahip çıkacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, İstiklal Marşı’mızın Şairi Mehmet Akif Ersoy’u ve İstiklal Savaşı’nın tüm kahramanlarını rahmet, minnet ve duayla anıyorum."


 

BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR’DAN İSTİKLAL MARŞI’NIN 102.YIL MESAJI

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Çolakbayrakdar mesajında; “İstiklal Marşı’nın Kabulü ’nün 102.yıldönümünde ‘Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı’nı yazdırmasın’ diye dua ediyoruz. Bu vesile ile Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyoruz.” dedi.
İstiklal Marşı’nın Türk milletinin yeniden dirilişinin sembolü olduğunu vurgulayan Başkan Çolakbayrakdar, mesajında şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle İstiklal Harbi’nde şehit düşen tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Huzur içinde yaşamış olduğumuz; Anadolu topraklarında, kıyamete kadar hür ve özgür bir şekilde yaşamayı Mevla'm, bizlere nasip eylesin. Şu bilinsin ki; bin yıldır bu topraklarda özgür yaşadığımız gibi bundan sonra da bayrağımızın gölgesi altında, ezan sesiyle yaşamaya devam edeceğiz. Bütün amacımız; milli ve manevi değerlerimize bağlı bir nesil yetiştirmektir. Bu noktada yavrularımız için elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Gayretimiz; Güçlü Türkiye’nin yarınları olan evlatlarımızın daha iyi bir şekilde yetişebilmesi içindir. İnşallah hizmetlerimizle yarınlarımız daha iyi olacak. Bu vesile ile Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşlarını, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’u ve bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.”

KORKMADIK VE KORKMUYORUZ
İYİ PARTİLİ KAZIM YÜCEL'DEN İSTİKLAL MARŞI MESAJI


İyi Partili Kazım Yücel, İstiklal Marşının kabul edilişinin 102. yıldönümünde bir mesaj yayınladı. Türk Milletinin özgürlüğü için mücadele eden herkesi şükranla andığını belirten Yücel, "İstiklal Marşımızın merhum şairi Mehmet Akif Ersoy, 'Korkma' diyerek dizelerine başladı ve Türk Milletine cesareti aşıladı. Biz de onun dizelerine sadık kaldık, korkmadık ve korkmuyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyetini de korkmadan ilelebet yaşatmaya bir kez daha söz veriyoruz" ifadelerini kullandı.
"Bugün kabul edilişinin 102. yıl dönümünü andığımız İstiklal Marşımız ile Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Kurtuluş Savaşımızda kahramanca çarpışan milletimizin duygu ve düşüncelerine en kalbi biçimde tercüman olmuştur" diyen Yücel, "12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşımız, milletimizin tarihinde yaşadığı kahramanlıkları, manevi değerleri ve vatan sevgisini en anlamlı şekilde ifade etmektedir" dedi.
Yücel, "Türk Milletinin beka mücadelesi olan Kurtuluş Savaşı, her türlü zorlu şartlara rağmen milletimizin düşmana karşı göğsünü korkusuzca siper ettiği bir kahramanlık destanı olarak tarihe geçmiştir. Ülkemizi emperyalist düşlerle boyunduruk altına almak isteyen dış güçlere karşı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz milletimizin tek vücut halinde kenetlenerek verdiği mücadeleler destanlara, şiirlere konu olarak günümüze kadar taşınmıştır ve bu yeni nesillere bir ibret belgesi olarak kalmaya devam edecektir. Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşımızı yazarken duygu, düşünce, bilgi ve deneyimlerinden elde ettiği birikimi yansıtırken, milletimizin verdiği mücadeleyi destansı sözlerle dizelere dökmüştür. Mehmet Akif Ersoy yalnızca büyük bir şair değil, aynı zamanda başta İstiklal Marşımız olmak üzere kaleme aldığı eserlerle milletimiz için bir moral ve cesaret kaynağı olmuştur" dedi.
Yücel, "Bu moral ve cesaret marşımızdan yola çıkan Türk Milleti, atamız Gazi Mustafa Kemal öncülüğünde canını ortaya koyarak sömürgecilere ve karanlık güçlere karşı mücadelesini ortaya koydu ve bu mücadelesini düşmanları vatan toprağından kovarak taçlandırdı. Bizler de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyetini sonsuza kadar yaşatacağız.  Milli Şairimiz Akif'in söylediği gibi 
Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl;
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl. 
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl: 
Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet; 
Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklâl!
Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulünün 102. yıl dönümünü kutluyor, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, İstiklal Marşımızın Şairi Mehmet Akif Ersoy’u ve tüm şehitlerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Dr. Sema Karaoğlu'ndan İstiklal Marşı Mesajı
Aynı Ruh Ve Heyecana Sahibiz


Her Şart Altında Vatanımıza Sahip Çıktık, Çıkmaya Devam Ediyoruz
Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e Şükran Borçluyuz
CHP'li Dr. Sema Karaoğlu, İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin 102'nci yıldönümünde bir mesaj yayınladı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri ulu önder  Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e şükranlarını ileten Dr. Karaoğlu, , Milli şair Mehmet Akif Ersoy'u da rahmetle andı.  Dr. Karaoğlu,  "Aynı ruh ve heyecana sahibiz. Her şart altında vatanımıza sahip çıktık, çıkmaya devam ediyoruz" dedi
 “İstiklal Marşı’nın her dizesi egemenliği eline alan ve kendi kaderini kendi tayin eden milletimizin sesidir" diyen Karaoğlu, "Dört bir yandan  işgal edilip, hak ve özgürlüklerimiz talan edildiği yurdumuzda , dönemin iktidar sahipleri kendi ikballeri için bu işgallere göz yumarken, bir çift mavi göz bu durum karşısında bağımsızlık vurgusu yapıyordu. İşgal girişimine ve toprakların bölüşülmesine asla rıza göstermeyen o mavi gözlü vizyoner lider, Samsun'dan hürriyet ateşini yaktı. Hürriyet ateşini alevlendirmek, Türk Milletinin  düşmana karşı mücadele ruhunu güçlendirmek  için de bir marş yazılması gerektiğine inanıyordu. Bu kapsamda 721 şiir yazıldı. Ödüllü olan bu şiir yarışmasına işin içinde para olduğu için  dönemin en ünlü şairlerinden Mehmet Akif katılmamıştı. Dönemin Maarif Vekili olan Hamdullah Suphi Bey'in devreye girmesinin ardından Mehmet Akif Ersoy marş için bir şiir yazdı ve birinci mecliste bu şiir   12 Mart 1921 yılında İstiklal Marşımız olarak kabul edildi." ifadelerini kullandı.
CHP'li Dr. Karaoğlu, "Biz Türk Milleti olarak tarih boyunca bağımsızlığımıza her daim aşık olduk, esarete ve tutsaklığı asla ama asla kabul etmedik. İstiklal Marşı da zaten bu ruhun vücut bulmuş haline dönmüş halidir. İstiklal Marşı, Türk Milletinin vatanını sonuna kadar koruma ve kollama iradesinin yansımasıdır. İstiklal Marşı ile ortaya konan mücadele ruhu ve hürriyet ateşi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde cephelerde destan olarak yansımış ve vatanın her toprağına bağımsızlık mührü vurulmuştur. Bu hürriyet ateşi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanı ile taçlanmış, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, bütün Dünya'ya Türk Milletinin bir kez daha esaret altına alınamayacağını göstermiştir" dedi.
 Dr. Karaoğlu "Bugün de halkımız aynı ruha ve aynı heyecana sahiptir. Özgür, adil ve huzur içinde bir Türkiye’nin teminatı halkımızın sahip olduğu bu ruhtur. Geleceğimizi de bu ruh belirleyecektir. Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşımızın kabulünün 102'nci yıl dönümünde Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyor, başta Ulu önderimiz,  Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatan ve özgürlük uğruna nice destana imza atan bütün kahramanlarımıza, şehitlerimize ve gazilerimize sonsuz şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.

 


 

 
 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum