Kayseri'nin Aylık İhracatı Yüzde 10,5 Oranında Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kayseri’nin mayıs ayı ihracatı bir önceki aya göre yüzde 10,54 oranında artarak, 327 milyon 996 bin dolar olarak gerçekleşti.

Kayseri'nin Aylık İhracatı Yüzde 10,5 Oranında Arttı
23 Haziran 2023 - 15:39 - Güncelleme: 23 Haziran 2023 - 15:45
TÜİK mayıs ayı ihracat verilerini değerlendiren Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Mayıs ayında ihracatımız bir önceki aya göre yüzde 10,54 oranında artarak, 327 milyon 996 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın mayıs ayına göre de yüzde 7,57 oranında bir artışımız var” dedi.

2023 yılı mayıs ayında en çok ihracat yapılan sektörleri ve ülkeleri de açıklayan Büyüksimitci, mobilya sektörünün ihracat kalemleri arasında ilk sıradaki yerini koruduğunu, ardından elektrikli ev aletleri ve kablo geldiğini, en çok ihracat yapılan ülkelerin ise, Almanya, Irak ve ABD olarak sıralandığını söyledi.    

Mayıs ayı ihracat rakamlarının toparlanmaya işaret ettiğini açıklayan Başkan Büyüksimitci, “Türkiye olarak seçimlerimizi tamamladık. Artık hep birlikte ekonomiye odaklanacağız. Bugün açıklanan ihracat rakamları mayıs ayı itibarı ile toparlanmanın işaretlerini vermeye başladı. Her ne kadar geçen yılki rakamları henüz yakalayamasak da, hem depremden etkilenen 11 ilimizin toparlanması, hem de dünya ihracat pazarlarımızda yaşanan olumlu gelişmelerle birlikte, kayıplarımızı telafi edeceğimiz inancındayım. Kayseri olarak önceki aylarda yaşanan artış trendimizi yakalayarak, Türkiye’nin aylık ihracat artışının üzerine tekrar çıkmak istiyoruz. Ülkemiz ve şehrimiz ciddi bir potansiyele sahip. Ülke olarak dünya ihracatından aldığımız pay yüzde 1 civarında. Dolayısı ile burada daha gidecek çok yolumuz var. Yeni ekonomi yönetiminin ortaya koyacağı öngörülebilir programla inşallah bunu da hep birlikte başaracağız. Hem finansmana ulaşımda hem de yüksek kredi maliyetlerindeki sıkıntılarımız devam etse de sanayicilerimiz gece gündüz durmadan çalışıyor. Şehrimizin ihracatının bu seviyelere gelmesinde emeği geçen tüm üyelerimize ve çalışanlarımıza can-ı gönülden teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” şeklinde sözlerini tamamladı. 

**



GÜLSOY : “MAYIS AYINDA 147 ÜLKEYE 327 MİLYON 996 BİN DOLAR İHRACAT YAPTIK”

 “MAYIS’TA İHRACATIMIZ GEÇTİĞİMİZ YILA ORANLA YÜZDE 7,57 ARTTI”

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs Ayı İhracat rakamlarını değerlendirdi. Başkan Gülsoy, Mayıs ayında Kayseri’nin 327 milyon 996 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

327 milyon 996 bin dolarlık mayıs ayı ihracatıyla bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,57 artış sergileyen Kayseri, 2023 Ocak-Mayıs dönemini ise 1 milyar 513 bin dolar ihracat ile kapattı. 

Başkan Gülsoy, “TÜİK verilerine göre 2023 yılı Mart ayı ihracatımız 327 milyon 996 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,57 artış yaşanırken, 2023 Nisan ayına kıyasla yüzde 10,54 oranında artış görülmüştür.  Kayseri olarak İthalatımız ise Mayıs ayında 154 milyon 101 bin dolar olmuştur. Azalış oranı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 2,54 oranında gerçekleşmiştir. Bir önceki aya göre artış oranı ise yüzde 8,24’tür. İhracatımızın ithalata oranla 2 katını aşmış olması, şehrimizin ihracatının karşılama oranına verdiği desteği göstermektedir. 2023 yılı Mayıs döneminde ihracat pazarlarımız; Almanya, Irak, Romanya, Avusturya, ABD, İtalya, Birleşik Krallık,  İsrail, Polonya ve Fransa’dır. Kayseri’den Mayıs ayında 147 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir.”  ifadelerini kullandı.

Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun  belirlediği sektörlerden  Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri, Elektrik Elektronik, Makine Aksamları, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Halı gibi sektörlerde artış yaşanırken Demir ve Demir Dışı Metaller, Çelik, Tekstil ve Hammaddeleri, Madencilik Ürünleri gibi sektörlerde azalış gerçekleşmiştir.“ dedi.

Seçimlerin de tamamlanmasıyla birlikte ekonominin ana gündem maddesi olması gerektiğini ifade eden Başkan Gülsoy, “Büyük bir demokrasi örneğinin sergilendiği seçimleri de geride bıraktığımıza göre artık ana gündem maddesi ekonomi olmalıdır. Deprem felaketi bizlere bir kez daha gösterdi ki Marmara bölgesine alternatif şart… Muhtemel İstanbul depremi de göz önünde bulundurularak ülke ekonomisinin geleceği için ‘Marmara Sanayi Havzası’ yedeklenmeli. Bu sebeple ülkemizin dengeli kalkınmasına paralel şekilde 'Orta Anadolu Yatırım Havzası' oluşturulmasını istiyoruz. Devletimizin vereceği desteklerle bunu başarabilecek potansiyele fazlasıyla sahibiz. Burada güçlü, nitelikli ürün üreten, yeşil dostu bir sanayi havzası oluşturulmalı. Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında hedefimiz daha da büyük. Hedeflerimizi tutturmamız için ihracattaki sorunların çözümüne odaklanmalıyız. En zorlu koşullarda dahi yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı yaklaşımımızla ekonomimizi büyütmeye ve güçlendirmeye devam diyoruz. Tüm zorluklara rağmen dimdik ayakta duran, memleketi ve ülkesi için üretmeye devam eden, yüzlerimizi güldüren tüm ihracatçı üyelerimizi, iş insanlarımızı ve emektar çalışanlarımızı can-ı gönülden tebrik ediyorum.” dedi.



 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum