İŞADAMI SEDAT KILINÇ: ERKEN SEÇİM ŞU AN İÇİN ÜLKEYE BÜYÜK ZARAR VERİR SEÇİMLER ZAMANINDA YAPILMALI!

İşadamı Sedat Kılınç son dönemde gündemde olan erken seçim tartışmalarını değerlendirdi. Muhalefet partilerinin ısrarla erken seçime gidilmesi yönünde söylemlerini eleştiren Sedat Kılınç, ekonomide olumsuz gelişmelerin yaşandığı bir ortamda erken seçimin ülkeye büyük bir zarar vereceğini söyledi.

İŞADAMI SEDAT KILINÇ: ERKEN SEÇİM ŞU AN İÇİN ÜLKEYE BÜYÜK ZARAR VERİR SEÇİMLER ZAMANINDA YAPILMALI!
29 Kasım 2021 - 15:25 - Güncelleme: 29 Kasım 2021 - 17:04
Sedat Kılınç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kılınç, erken seçim tartışmalarını değerlendirdi. Aynı zamanda MHP Kocasinan Meclis üyesi de olan İşadamı Sedat Kılınç muhtemel bir erken seçimin  büyük bir hata olacağını erken seçim tartışmalarının tamamen yersiz ve gereksiz tartışmalar olduğunu söyledi. 

ERKEN SEÇİM ÜLKEYE BÜYÜK ZARAR VERİR

Erken seçimin ülke ekonomisine de büyük bir zarar verdiğini kaydeden Sedat Kılınç,  seçimlerin zamanında yapılması gerektiğine dikkat çekti. Sedat Kılınç, "Seçimler zamanın8da olmalı. Erken seçim şu an dünyadaki konjöktürde ülkeye büyük zarar verir. O yüzden seçimlerin zamında yapılması taraftarıyız. O yüzden bütün iş dünyası şu anda hükümetten ekonomiye odaklanmasını bekliyor. Seçimlerinde günü geldiğinde yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle ekonominin böylesine sıkıntılı bir süreçte muhalefetin de hükümeti seçime zorlama gayretini de tamamen yanlış bir siyaset olarak görüyorum" dedi. 



SEDAT KILINÇ PİYASALARDAKİ SON DURUMU DA DEĞERLENDİRDİ

Sedat Kılınç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kılınç, son dörenme ülke genelinde yaşanan ekonomik gelişmeleri hükümetin faiz indirim politikasını ve dövizdeki aşırırı artış ile TL'deki aşırı değer kaybını da değerlendirdi.  Sedat Kılınç sektörün bu ekonomik gelişmelerden nasıl etkilendiği konularında da görüş bildirdi. 

Sedat Kılınç, " Buradaki hareketlilikler zikzaklar çok arttı. Bir günde TL'nin yüzde 10 değer kaybettiği anları gördük. Bu durum maliyetleri ciddi manada artırdıl Ülkede yaşanan enflasyon var. TÜİK'in açıkladığı rakamlar var. Bu artışların temeline bakıldığında en büyük sebep ise döviz kurundaki aşırı artış. Çünkü dövizdeki artış hammadde ürünlerinde de doğrudan artış sağlıyor bu da yüksek enflasyonun ortaya çıkmasına neden oluyor. " dedi. 

Kılınç, "Şöyle bir çelişki de var. Tüketici fiyatı artışı ile üretici fiyat artışı arasında da büyük bir farlılık var. Üretici fiyatları yüzde 50 artmış tüketiciye yüzde 20 yansıtmış. Bu da büyük bir sıkıntı. Bu durum yakın zamanda enflasyonun yüzde 50 görülmesine neden olacaktır.  TÜİK'in verileri de malesef yeterince şeffaf değil. Son bir yılda piyasada malesef yüzde 50 enflasyon var" ifadelerini kullandı

ENLASYONDA  ARTIŞ VAR ANCAK İNSANLARIN ALIM GÜCÜ ARTMADI!

Sedat Kılınç, son 1.5 yılda inşaat sektöründe önemli  kalemlerde ciddi artış olduğunu belirterek, " İnşaat maliyetlerindeki fiyat artışları son 1,5 yılda ortalama yüzde 100'ün üzerinde seyrediyor. Bazı inşaat malzemelerindeki fiyat artışları yüzde 300-400'e ulaştı. Fiyat artışında yüzde 432'lik zam ile 4 mm düzcam zirvede yer aldı.  Nisan 2020 ile Kasım 2021 dönemlerini kapsayan verilere göre inşaat malzemelerindeki fiyat artışları yüzde 432'ye kadar çıkıyor." dedi. Sedat Kılınç son 1.5 yıldaki fiyat artışlarını da şöyle sıraladı:




Sektörde bu nasıl tolere edilecek bunun cevabını veremiyoruz. Farzedelim bu imalatlarla yeni binalar yeni evler yaptık Bu evleri kimlere satacağız inanın bilemiyoruz. Böylesine maliyetlerde oluşan bir dairenin fiyatı hakikaten astronomik fiyatlara ulaşacaktır. 

YENİ PROJELERE ARA VERDİK MEVCUT PROJELERİ TAMAMLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

 Sedat Kılınç şu anki  ekonomik durumdaki belirsizlik aşırı zikzaklar ve maliyet fiyatlarının aşırı artış göstermesi nedeniyle yeni projelere şu an için start vermeyi düşünmediklerini mevcut hali hazırdaki projeleri tamamlamak için çaba sarfettiklerini söyledi. Sedat Kılınç:

"Bu mevcut projeleri tamamlamak için yaşadığımız sıkıntılar da var.  Biz geçen yıl bu aylarda start verdiğimiz ve  satışa yeni başladığımız proje var. O günkü maliyetle bugünkü maliyet arasında bu bahsettiğimiz kalemlerde ortalama yüzde 250 farklılık var. Bu durumda ne oldu inşaat firmaları bu ilk satışlarında malesef zarar etti. Bugün yeni bir proje üretmek istesek yüzde 250 fark ile üreteceğiz. Geçen yıla göre maliyetin yüzde 250  artması ile oluşan yeni konutları kime nasıl satacağız."

ORTALAMA MALİYETLER GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 250 ARTMIŞ DURUMDA
BÖYLESİNE ARTAN MALİYETLERLE YENİ PROJE ÜRETSEK KİME SATACAĞIZ?

Sedat Kılınç şu an için geçen yıla oranla maliyetlerin yüzde 250 arttığını böyle bir ortamda hayata geçirilen yeni projelerde üretilen daireleri kime nasıl satacaklarını bilemediklerini söyledi. Kılınç, " İnsanların geliri yüzde 250 artmadı. Geçmiş yıllarda biz bu enflasyonu gördük. Ancak o dönemlerde gelirlerde ona göre artıyordu. Malesef şu anki durum çok farklı. Bu dönemde sadece gurbetçi vatandaşlarımız ve yabancı yatırımcılar ev alabilir. Bu rakamda malesef mevcut pazarın yüzde 10'u bile değil. Sektörü genel anlamda iç piyasada ciddi bir sıkıntı bekliyor" dedi. 

2022 YILINDA SEKTÖR İLE İLGİLİ CİDDİ BİR KÜÇÜLME BEKLENİYOR

Sedat Kılınç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kılınç, inşaat sektörünün 2022 yılından umutlu olmadıklarını ve sektörün 2022 yılında küçülmeye gideceğini söyledi. Bu da cidid iş kaybına neden olacak. İstihdamda büyük sıkıntılar doğruacak. İnşaat sektörü ülke genelinde 6 milyonunu üzerinde istihdam üreten bir sektör böyle bir sektörün daralmaya gitmesi demek milyonlarca çalışanın işsiz kalması anlamına gelecektir. Malesef şu andaki ülke okonomisindeki bu durum nedeniyle bir çok inşaat firması yeni projelerine başlayamıyor. başlamaya cesaret edemiyor. Ülkede alım gücü dengesi oluşana kadar da yeni projelere başlamak pek mantıklı gözükmüyor.



FAİZ DÜŞSÜN BUNDA SIKINTI YOK İTİRAZIMIZ DA YOK

İşadamı Sedat Kılınç, hükümetin faiz politikalarını değerlendirdi. Son dönemde ekonomik alanda  faiz indirimi ile birlikte yaşanan gelişmelerle ilgili görüş belirten Sedat Kılınç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kılınç, hükümetin faiz indirme düşüncesinin doğru bir düşünce olduğunu ancak zamanlamının yanlış olduğunu kaydetti. 

Sedat Kılınç: "Buna itirazımız yok. Faiz düşürme politikaları yerinde ve doğru ancak, piyasaların böyle kötü olduğu bir dönemde. faiz düşürmek akıl işi değil. Faiz düştüğünde döviz artacak algısının olduğu bir ortamda faizi düşürmek doğru bir hamle olmadı. İnsanların ciddi anlamda döviz alıp sattığı bir dönemde faiz düşürmek  doğru değil.  Bu dönemde faiz indirimi yersiz ve zamansız. Piyasaların böyle hareketli olduğu dönemde bu hamle malesef ekonomiye zarar vermekte. Bu durum malesef toplumun herkesimi tarafından bilinen bir dönemde faiz indirimi ekonomiye zarar verdi" dedi. 

DÜNYA GENELİNDE EKONOMİK SIKINTI VAR

Sedat Kılınç, son dönemde ülkede genelinde yaşanan ekonomik sıkıntının sadece Türkiye'de değil, pandemi nedeniyle bu ekonomik sıkıntının  dünya genelinde ve  avrupada da yaşandığını söyledi. Bu dönemde Türkiye'nin dezavantajı ise bu dönem, TL'nin değer kaybettiği bir dönem oldu. Bu nedenle bizde hissedilen enflasyon oranı çok daha yüksek oldu. Biz bu süreçte üretime devam ettik ihracat rakamları da arttı. Ancak faiz indirimi konusunda hükümet aceleci davrandı" dedi.

ELEŞTİRİLER DİKKATE ALINMALI

Sedat Kılınç, hükümetin bu yöndeki eleştirileri de dikkate alması gerektiğini kaydetti. Kılınç, "Hükümet özellikle ekonomi ile ilgil son dönemde yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle yapılan eleştirileri dikkate almalı.  Bu eleştirilen dikkate alınırsa, ülke ekonomisi için daha doğru olur diye düşünüyorum.

PİYASA OLUŞMADAN YENİ PROJELERE BAŞLAMAYACAĞIZ

Sedat Kılınç, ekonomik olumsuzlukların yaşadığı şu dönemde dolardaki aşırı artışın inşaat maliyetlerinde totalde yüzde 250'lere varan oranlarda artışa neden olduğunu bu nedenle Sedat Kılınç İnşaat olarak yeni projeleri bir süreliğine ertelediklerini söyledi. Sedat Kılınç, "Biz şu anda Sedat Kılınç inşaat olarak piyasa şartları yeniden oluşmadan yeni proje üretmeyi düşünmüyoruz. Çünkü bu artan maliyetler karışsında oluşacak yeni fiyatlar vatandaş tarafından nasıl kabul görecek. Vatandaşın bu maliyetlerle oluşacak daire fiyatını benimsemesi çok zor. Bu nedenle bir süreliğine yeni proje üretmeyeceğiz" dedi.


Haber: Mustafa DURAN  ( AYAKLIGASTE.COM ) 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum