Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan TRT Çocuk Şenliği'ne katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başakşehir Millet Bahçesi’nde düzenlenen 23 Nisan TRT Çocuk Şenliği’ne katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan TRT Çocuk Şenliği'ne katıldı
24 Nisan 2022 - 16:39 - Güncelleme: 24 Nisan 2022 - 16:40
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, "Evlatlarımızın her birinin gözlerinden öpüyorum. Buradaki evlatlarımızın nezdinde tüm milletimizin tüm çocukların 23 Nisan Millî Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı tebrik ediyorum" dedi.


Şenliğin uluslararası seviyede düzenlenmeye başlandığı 1979 yılından beri, 120 ülkeden 30 binin üzerinde çocuğun ağırlandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın sebebiyle zorunlu ara verdikleri misafir çocukları ağırlama programlarına önümüzdeki yıldan itibaren tekrar başlayacaklarını bildirdi.

“ÇOCUKLARIN YÜREKLERİ TEDİRGİNLİKLE DEĞİL, SEVGİYLE, COŞKUYLA, UMUTLA ÇARPMALIDIR”

Yakın coğrafyadaki gelişmelere dikkati çekerek, bu bölgelerdeki çocuklar için derin bir üzüntü yaşadıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Güneyimizde on binlerce çocuğun hayatını yitirdiği, yüz binlerce çocuğun yetim öksüz kaldığı, on binlerce çocuğun Avrupa başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında kaybolduğu bir trajedi hâlâ sürüyor. Kuzeyimizde ikinci ayını bitiren savaşın da acı neticeler doğurarak devam etmesini endişe ile takip ediyoruz. Böyle dönemlerde çocukların yüreklerindeki saf sevgiye, onların hayatımızı güzelleştiren gülüşüne, neşesine, dokunuşuna her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Bizim savaşları bitirmek, krizleri sona erdirmek, güvenlik ve huzur iklimini genişletmek için gösterdiğimiz gayretlerin en önemli motivasyon kaynağı çocuklardır. Çocukların kulakları bomba sesleri ile değil, işte burada olduğu gibi, akranlarının neşeli sesleri ile çınlamalıdır. Çocukların yürekleri tedirginliklerle değil sevgi ile coşku ile umutla çarpmalıdır. Çocuklar korkunun pençesinde değil, huzurun kucağında uyumalıdır. Ankara'da toplanan Büyük Millet Meclisi'nin açılış tarihi, bundan dolayı Millî Mücadelemizin en kritik dönüm noktası olan 23 Nisan'ın çocuklarımıza armağan edilmesinin ardında işte bu inanç, bu hayal vardı. Aynı şekilde ülkemize sığınan herkesi ama özellikle de çocukları adeta üzerlerine titreyerek, koruyup kollamamızın sebebi de bu yaklaşımdır. Merhum bir sanatçımız 'yakarsa dünyayı garipler yakar' diyor ya, aslında bu sözün tersinden doğrusunu 'güzelleştirirse dünyayı çocuklar güzelleştirir' diye ifade etmek lazım."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şair Nazım Hikmet'in "Dünyayı Verelim Çocuklara" şiirinden, "Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne. Allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar, oynasınlar türküler söyleyerek yıldızların arasında. Dünyayı çocuklara verelim kocaman bir elma gibi verelim. Sıcacık bir ekmek somunu gibi. Hiç değilse bir günlüğüne doysunlar. Dünyayı çocuklara verelim bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı. Çocuklar dünyayı alacak elimizden. Ölümsüz ağaçlar dikecekler." dizelerini okuyarak, "Evet dünyayı çocuklara verdiğimiz gün her şeyin daha vicdanlı, daha şefkatli, daha sevecen olduğunu göreceğiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çocuklara şu tavsiyelerde bulundu: "Bugünün çocukları sizler, yarın hayatın farklı alanlarında söz, etki, yetki sahibi olduğunuzda sakın ola zamana yenik düşmeyin. Sakın ola kirlenmeyin. Ailenize, arkadaşlarınıza, okulunuza sıkı sıkıya sahip çıkın. Teknolojinin imkânlarını kullanın ama asla onun esiri olmayın. Okulda size öğretilenleri mutlaka alın ama onunla sınırlı kalmayın. En iyi öğretici hayattır. Hayatla bağlarınızı asla koparmayın. Salgın döneminde aylarca evden çıkamadığınızı biliyorum. Artık bu sıkıntılı günler inşallah geride kaldığına göre her fırsatta parklarda, bahçelerde, imkânı olan her yerde, temiz havayla -bugün olduğu gibi- tabiatla, arkadaşlarınızla buluşun. Derslerinizin dışında spordan müziğe, resimden edebiyata ne olursa olsun kendinizi mutlu hissedeceğiniz bir alanda mutlaka çalışın."

“GENÇLERİMİZE NASIL 2053 VİZYONUNU MİRAS BIRAKMAK İÇİN ÇALIŞIYORSAK, SİZLER İÇİN DE 2071 VİZYONUNU TASARLIYORUZ”

Geçen 20 yılda sadece eğitim sisteminin altyapısını güçlendirmekle kalmadıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sizlerin işte bu tür çabalarınızı kolaylaştıracak adımları da attık. Şimdi hatırlıyorum, bu parkı açtığımız gün, bu millet bahçesini açtığımız gün gerçekten çok mutluydum. Ve şu anı, işte o açılışta düşledim. Yeter ki siz isteyin. Bizim için en keyifli, en verimli işler sizin için yaptığımız hizmetlerdir. Gençlerimize nasıl 2053 vizyonunu miras bırakmak için çalışıyorsak, sizler için de 2071 vizyonunu tasarlıyoruz. İnşallah sizler de kendinizden sonraki nesillere çıtayı sürekli yükselterek mirası daha da zenginleştirerek bu emaneti aktaracaksınız" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Millî Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı tebrik ederek, Millî Mücadele'nin Başkomutanı, Cumhuriyetin banisi ve bu bayramı çocuklara armağan eden Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere istiklali ve istikbali borçlu oldukları tüm kahramanları şükranla yâd etti.

Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu ve Suriye'nin kuzeyinde şehit olan tüm kahramanlara Allah'tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hepinizi gözlerinizden öpüyorum. Kalın sağlıcakla" diyerek konuşmasını tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının ardından platformda eşi Emine Erdoğan ve İstanbul Radyosu Çoksesli Çocuk Korosu üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan daha sonra hediyeler verdikleri çocukların seslendirdiği "23 Nisan" şarkısına eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, programın gerçekleştirildiği alanda da çok sayıda çocukla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğrencilerle iftar yemeğinde bir araya geldi
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mimar Sinan Yurdu'nda kalan öğrencilerle iftar programında bir araya geldi.

Programda yaptığı konuşmasında, başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ebedî azaptan kurtuluş olan mübarek Ramazan-ı Şerifi tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ramazan ayının bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni de içinde barındıran son dilimine geldik ve leyle-i kadri şimdiden tebrik ediyorum. Rabbimin özellikle bize bir taltifi olan Kur'an-ı Azimüşşan malum bu ayda inzal oldu ve onun için de ramazan ayının başından itibaren evlerde, camilerde Kur'an-ı Azimüşşan ile hep müşerref olduk. Rabbimden bizleri daha nice ramazanlara, nice Kadir gecelerine, nice bayramlara hayırla, sağlıkla, huzurla, esenlikle eriştirmesini diliyorum" dedi.


“2053 VİZYONUNA SAHİP ÇIKACAK BİR GENÇLİK GÖRÜYORUM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü iftar sofralarını kendileriyle paylaştığı için öğrencilere ayrıca teşekkür ederek şöyle konuştu: "Her birinize önce okulunuzda, ardından da mesleki kariyeriniz başta olmak üzere hayatınızın her alanında Rabbimden muvaffakiyetler diliyorum. Bizim okul hayatımız, Türkiye’nin siyasi, sosyal ve ekonomik bakımdan gerçekten çok çalkantılı, çok sıkıntılı bir döneminde geçti. Bir yandan ideolojik gerilimlerin ve kavgaların, diğer yandan yokluğun, yoksulluğun hepsinin üzerine bir de 12 Eylül darbesinin baskısı altında eğitimimizi tamamlamaya çalıştık. Bizim evlatlarımız da hem koalisyonların yol açtığı istikrarsızlığın hem de vesayetin tüm çirkin yüzünü sergilediği siyasi ve sosyal çalkantıların gölgesinde eğitim öğretim hayatlarını sürdürdüler.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle kız evlatlarımın yaşadığı sıkıntıları ve onları aşmak için çektiğimiz çileyi asla unutamam. Kızlarımızın anneleri okul kapılarında kızlarımızı almak için beklerlerdi. Bir taraftan polis, bir diğer taraftan kızlarımızın anneleri. Sizler ise çoğunlukla hayata gözlerini AK Parti döneminde açmış bir nesilsiniz. Ülkemizi ve dünyayı AK Parti'nin ülkemize kazandırdığı eserlerin ve hizmetlerin penceresinden gördünüz, tanıdınız. Bu süreçte elbette sizler de ülkemizin yaşadığı farklı sınamalara şahit oldunuz. Herhalde 15 Temmuz darbe girişimi başta olmak üzere son yedi, sekiz yıldır yaşadığımız hadiseleri hatırlıyorsunuz. Türkiye, bir taraftan son iki asrın demokrasi ve kalkınma eksikliklerini tamamlamak için gece gündüz çalışırken, diğer taraftan da işte bu tür yeni tehditlerle mücadele ederek bugünlere geldik” diye ekledi.

Ülkeyi, bundan 11 yıl önce millete ilan ettikleri 2023 hedeflerine ulaştırmak için çok çalıştıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çok engel aştık, çok eser ve hizmet ürettik. Amacımız, sizlere 2053 vizyonunu hayata geçirebileceğiniz büyük ve güçlü bir Türkiye bırakmaktı. Birikimleriyle, enerjileriyle, azimleriyle, heyecanlarıyla 2053 vizyonuna sahip çıkacak bir gençlik görüyorum. Birileri farklı şeyler söyleyebilir ama ben bu gençliğe 'Teknofest gençliği' diyorum. Zira sizler artık uzayı okuyorsunuz. Artık sizler uzaya bu milletin veya bu gençliğin göndereceği evet uzay araçlarının bütün tanzimini, hesaplamalarını ve bu hesaplarla birlikte de onların hazırlığını yapıyorsunuz. Teknolojiden edebiyata, spordan sanata her alanda gençlerimizin ülkemiz sınırlarını aşan başarılarıyla gurur duyuyoruz" açıklamasında bulundu.

“ESER VE HİZMET SİYASETİNDEN ASLA VAZGEÇMEYEREK ÜLKEMİZİ HEDEFLERİNE ULAŞTIRACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında geçmişte bu milletin gençlerini kimi zaman sağ-sol, kimi zaman Türk-Kürt, kimi zaman ilerici-gerici diyerek bölen, ülkenin potansiyelini heba eden oyunlara karşı yeteri kadar dirayetli durulamadığını belirtti.

Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Abhaz ayrımı olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizde ne var? Bizde sadece ve sadece 'Yaratılanı severiz Yaradan'dan ötürü' anlayışı var" dedi.

PKK'dan FETÖ'ye kadar gençleri hedef alan, onların yıllarını ve hayallerini çalan terör örgütlerinin yol açtığı kayıpların da ülkeye çok ağır bedeli olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hamdolsun şu anda bildiğiniz gibi Suriye'nin kuzeyi ile Irak'ın kuzeyinde Pençe Harekâtı yürüyor. Bugün 13.10 itibarıyla 45 teröristin, artık bedeli ödediler ve bütün inlere, mağaralara komandolarımız giriyor, aramalar devam ediyor. Bu sayı tabii ki çok daha fazlasıyla artacak. Ama üç şehidimiz var. Bütün bu şehitlerimizin ruhaniyeti inşallah farklı bir şekilde bunlara bu bedeli ödetecek" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şartlar ne olursa olsun, hangi senaryo sahnelenirse sahnelensin eser ve hizmet siyasetinden asla vazgeçmeyerek ülkemizi hedeflerine ulaştıracağız. Bugün de güneyimizde ve kuzeyimizde kanlı savaşlar yaşanırken, küresel, siyasi, sosyal, ekonomik krizler zirveye çıkmışken, Türkiye'yi 2023 hedefleri ve 2053 vizyonu rayından asla çıkarmadan yolumuza devam edeceğiz. İnşallah yarın sizler, bizden emaneti devralıp ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğinizde işte bu güçlü altyapı üzerinde çok daha büyük hedeflere yöneleceksiniz" ifadelerini kullandı.

Hayata geçirdikleri eser ve hizmetlere değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tabii birçoğunuz özellikle birçok hizmet ve eseri belki de bilmiyorsunuz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün başlangıcıyla bitişini çoğunuz bilmiyorsunuz. Aynı şekilde Osmangazi Köprüsü'nün başlangıcıyla bitişini bilmiyorsunuz. İstanbul-İzmir Otoyolunun başlangıcıyla bitişini belki de bilmiyorsunuz. Yani bir zamanlar İstanbul'dan İzmir, gençler buradan yola çıktığınızda İzmir'e varış şöyle kilometreler, saatlerle baktığınızda altı, yedi saat ama şimdi üç saatte İstanbul-İzmir, bu mesafeyi katedebiliyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları dile getirdi: “Aynı şekilde 18 Mart Çanakkale Köprüsü dünyada bir ilk, bunu başardık. 2,5 milyar avroyla bunu bitirdik ama hangi usulle? Yap-işlet-devret anlayışıyla bitirdik. Yani kasamızdan para çıkmadan getirilen krediyle bitirildi ve belli bir süre bu yüklenici firma, Kore ve Türkiye olmak üzere burayı işletecekler. Ondan sonra da Türkiye'nin kendisine bunu teslim edecekler. İşte bu bir maharettir. Bizden öncekiler de bunu yapabilirdi, niye yapmadılar? Zaten böyle bir ne köprüleri ne viyadükleri yok ama şimdi ben az önce burada masamda Şanlıurfalı bir kardeşim vardı. Şanlıurfa-Adıyaman arasında Nissibi Köprüsü var değil mi? Nasıl, güzel mi? Ama sen o köprüden belki de geçmedin. Çünkü bu tür köprüleri yapmak filan maharetti ama biz bunları başardık."

“ÜLKEMİZİN HER VİLAYETİNDE ÜNİVERSİTEMİZ VAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hükûmete gelirken milletimize bir söz verdik. Dedik ki 'Ülkemizi dört temel alan veya dört temel esas üzerinde yükselteceğiz; eğitim, sağlık, adalet, emniyet' Ve dikkat ederseniz ilk sıraya başka hiçbir şeyi değil, eğitimi yerleştirdik. Ülkemizde eskiden üniversite kapısında öyle bir yığılma vardı ki akıl alır gibi değildi. Bizim üniversiteye girişlerimizde 10 öğrenciden bir tanesi üniversiteye girebiliyordu ama şimdi 10'da 10. Nereden nereye? Açıkta bırakmıyoruz kimseyi" diye konuştu.

Önce, üniversite sayısını 78'den 207'ye çıkardıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda üniversite olmayan bir il bulunmadığını, 81 vilayetin 81'inde de üniversite olduğunu dile getirdi.

"Bunlar iş bilenin kılıç kuşananın, böyle oldu" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İbrahim Tatlıses'in üniversite sorulduğu zaman "Oxford vardı da gitmedik mi?" sözünü hatırlatarak şunları kaydetti: "Hakikaten, şimdi ülkemizin her vilayetinde üniversitemiz var. Geçen hafta Hakkâri’deydim. Hiç haber vermeden biz Hakkâri’ye gittik. Orada iftarımızı askerimizle beraber yaptık. Ondan sonra dedik ki şöyle bir Yüksekova'da şehir merkezine inelim. Baktık ki maşallah öğretmenler, gençler hepsi beraber orada bir pastanede oturuyorlar. Biz de onların yanında masaya oturduk. Gerek Millî Savunma Bakanım, gerek Kuvvet Komutanlarım, hep beraber oturduk gençlerimizle, hocalarımızla orada şöyle bir akşam, onların da tatlısı bayağı güzeldi maşallah. Güzel yapmışlar, güllaçları güzeldi. Baklavaları falan da güzeldi. Benim tabii baklavayla pek aram yok ama güllacı ramazanda eksik etmem. Bu akşam da nitekim burada güllaçla başladık. Eline sağlık arkadaşların, güllaç güzel olmuş."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, akademisyen sayısını 70 binden 182 bine çıkartarak bu yığılmayı da ortadan kaldırdıklarına dikkati çekerek, bugün Türkiye'de üniversite kontenjanlarının sayısı ile liselerden mezun olan öğrenci sayısını neredeyse aynı seviyeye getirdiklerini, artık gençlerin herhangi bir üniversite programına girmek değil, istediği üniversiteye, istediği bölüme yerleşmek için rekabet ettiklerini anlattı.

“KREDİ VE BURS ÖDEMELERİNİ MAYIS AYI İÇİN BU AYIN 25'İNDEN İTİBAREN YATIRACAĞIZ”

Yurt, kredi ve burslarla ilgili de bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Hani birileri diyor ya, 'Yurt yok' diyor. Yurtlarımızın sayısını biz 190'dan 778'e, yurt kapasitelerini de 182 binden 747 bine yükselttik. Bay Kemal'e sorarsan 'Yurt yok' diyor. İşte buyur ve biz bununla da kalmadık. Yurtlarda kalan öğrencilerimizi aylık 750 lira beslenme yardımından internete kadar her türlü imkânla destekliyoruz. Maddi imkânsızlık sebebiyle hiçbir evladımız eğitim öğretimden geri kalmasın diye isteyen her öğrencimize aylık 850 lira burs veya kredi veriyoruz. Bu rakam yüksek lisansta bin 700 liraya, doktora da 2 bin 550 liraya çıkıyor. Sadece bu yıl, kredi veya burs alan 1 milyon 374 bin öğrencimiz var. Biliyorsunuz her ay bu ödemeleri ayın 6'sı ile 10'u arasında hesaplara yatırıyorduk. Kredi ve burs ödemelerini Mayıs ayı için bu ayın 25'inden itibaren yatıracağız. Hayırlı olsun diyoruz."

“SPOR KONUSUNDA DA TARİHİMİZİN EN BÜYÜK ATILIMLARI BİZİM DÖNEMİMİZDE GERÇEKLEŞTİ”

Türkiye'nin 81 vilayetinde 399 gençlik merkezi, 299 genç ofisi, 43 gençlik kampıyla pek çok farklı alanda gençlere hizmetler sunduklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Spor konusunda da tarihimizin en büyük atılımları bizim dönemimizde gerçekleşti. Ülkemizin dört bir yanını sentetik futbol sahalarından atletizm pistlerine, yüzme havuzlarından spor salonlarına kadar toplam 4 bin 126 tesisle donattık. Tabii kapalı spor salonlarını söylemezsek ayıp olur. Koç burada. Koçun yanında söylememek ayıptır. Basket, voleybol hepsi var. Bu sayede lisanslı sporcu sayımız 278 binden 11 milyon 300 binin üzerine çıktı. Okullarımızda yaklaşık 2 milyon çocuğumuzu sportif yetenek taramasından geçirerek beceri eğitimlerine tabi tuttuk. İnşallah bizim bıraktığımız yerden sizler devam edeceksiniz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerin Ramazan-ı Şerifini tebrik ederek Ramazan Bayramı'nın şimdiden mübarek olmasını diledi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum