BAKAN ÖZHASEKİ: İNŞALLAH BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZIN ZARARINI TAZMİN EDECEĞİZ,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Osmaniye Valiliği’nde düzenlenen Afet Koordinasyon Toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, “Afet bölgesindeki yeni yerleşim alanlarında birtakım standartlar ve iyileştirmeler yaparak, tedbirler alarak yapıları yapmamız icap ediyor" dedi.

BAKAN ÖZHASEKİ: İNŞALLAH BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZIN ZARARINI TAZMİN EDECEĞİZ,
21 Haziran 2023 - 08:40
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Osmaniye Valiliği’nde düzenlenen Afet Koordinasyon Toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, “Afet bölgesindeki yeni yerleşim alanlarında birtakım standartlar ve iyileştirmeler yaparak, tedbirler alarak yapıları yapmamız icap ediyor… Mecburen yapı yasağı getireceğimiz yerler olacak… Çelik hatların bile eğildiği bir ortamda fay kırıklarının üzerine inşaat yapılmasına izin vermeyeceğiz. Dere yataklarına ev yapılmasına asla izin vermeyeceğiz… Şu anda biz Bakanlık olarak 170 bin civarında bağımsız birimin ihalesini yaptık, devam ediyor. Bu sayıyı 311 bine kadar çıkacak ve bir sene içerisinde teslim edeceğiz. Bir taraftan da şehirlerin hayatını canlandırmamız lazım. Yıkılan yerlerin eski hale dönmesi lazım… Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere talimatı; ‘Vatandaşlarımız sizden Allah razı olsun, deyinceye kadar afet bölgesinden çıkmak yok’, şeklindedir. Bu işlere devam edeceğiz. İnşallah bütün vatandaşlarımızın zararını tazmin edeceğiz. Yaralarını saracağız. Hayatı normalleştireceğiz.” dedi.

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, afet bölgesindeki yeni yerleşim alanlarında birtakım standartlar ve iyileştirmeler yapılıp, yeni tedbirlerle inşa çalışmalarının yürütüleceğini belirterek, “Fay kırıkların üzerinde yapı yapılmasına, dere yataklarına ev yapılmasına asla izin vermeyeceğiz.” dedi.

Bakan Özhaseki, göreve tekrar atandıktan sonra alan ziyaretlerini deprem bölgesiyle başlatarak, ilk ziyaretlerini geçtiğimiz hafta Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’da gerçekleştirdi. Bugün de Osmaniye’ye giden Bakan Özhaseki, bölgede incelemelerde bulunarak Osmaniye Valiliği’ni ziyaret etti.

Bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi alan Özhaseki, Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, AK Parti Osmaniye Milletvekili Derya Yanık, AK Parti Osmaniye Milletvekili Seydi Gülsoy, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ile bilim insanları, şehrin ileri gelenleri ve vatandaşlarla birlikte kentte yürütülen çalışmaların ele alındığı Afet Koordinasyon Toplantısı’na katıldı.

“Afet bölgesinde yaklaşık 850 bin bağımsız birimin yeniden inşa edilmesi gerekiyor”

Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Özhaseki, 6 Şubat depremlerinin Anadolu toprakları üzerinde kurduğumuz bin yıllık medeniyetimizde karşımıza çıkan en büyük felaket olarak tanımlandığını söyleyerek şöyle devam etti:
“Çünkü doğrudan 11 ilimizi, yüz kadar ilçemizi ve binden fazla köyümüzü etkilemiştir. Bütün bu etkilenen yerlerde yaptığımız tespitlerde 680 bin konutumuz yerle yeksan olmuş veya ağır hasarlıdır, yıkılmak durumundadır. Tek katlı iş yerleri ve depolar gibi bağımsız birimlerde de 170 bin civarında hasarımız var. Toplamda 850 bin bağımsız birimin yeniden yapılması gerekiyor. Bu da neredeyse Osmaniye, Adıyaman veya Malatya büyüklüğündeki 6-7 vilayetin sıfırdan yapılması anlamına geliyor. Maddi hasar rakamsal olarak ifade edecek olursa 100 milyar dolar civarında. Bütün bunları karşılayabiliriz. Ama 50 binden fazla canımızı da toprağa verdik. Onun acısını unutmak hiç kolay değil.”

“Yeni yerleşim alanlarında birtakım standartlar ve iyileştirmeler yaparak, tedbirler alarak yapıları yapmamız icap ediyor”

Bakan Özhaseki, deprem bölgesinde yapımı devam eden ve yapılacak kalıcı konutlar üzerinde hassasiyetle çalışıldığını ifade ederek, “Şimdi de sıra normal kalıcı konutların yapılmasına geldi. Çok hızlı olarak imar planlarının yeniden gözden geçirilip, revize edilip hayatın normale dönüşünü sağlamamız gerekiyor. Mecburen yapı yasağı getireceğimiz yerler olacak. Eğer bir yerde fay kırığı varsa, hareketlilik her zaman mümkünse onun üzerine herhangi bir şekilde inşaya izin vermek hangi şartlarda olursa olsun, deliliktir. Devlet Demiryolları'ndaki çelik hatların bile eğildiği bir ortamda fay kırıklarının üzerine inşaat yapılmasına izin vermeyeceğiz. Bakanlığımız bünyesindeki arkadaşlar aylardır çalışmalarını sürdürüyorlar. Dere yataklarına ev yapılmasına izin vermeyeceğiz. Yeni yerleşim alanlarında birtakım tedbirler, standartlar, iyileştirmeler, belki de sert tedbirler alarak yapıları yapmamız icap ediyor.” şeklinde konuştu.

“İnşallah bütün vatandaşlarımızın zararını tazmin edeceğiz, yaralarını saracağız ve hayatı normalleştireceğiz”

Bakan Özhaseki, afet bölgesinde yapılacak konutlarla ilgili yürütülen çalışmaları da paylaşarak, “Şu anda biz Bakanlık olarak 170 bin civarında bağımsız birimin ihalesini yaptık, devam ediyor. Bu sayıyı 311 bine kadar çıkacak ve bir sene içerisinde teslim edeceğiz. Bir taraftan da şehirlerin hayatını canlandırmamız lazım. Yıkılan yerlerin eski hale dönmesi lazım. Oradaki yerel ticaretin, yerel mimarlık, mühendislik bürolarının devreye girmesi lazım. Yerinde dönüşümün esaslarını benimseyerek bizim hayatı yeniden kurgulayıp daha sağlam, daha güvenli, konutlarımızı yapıp yola çıkmamız gerekiyor. Bu noktada epeyce tedbirlerimiz var. Toplantıda, ilkelerimizi konuşacağız ve sonrasında da nasıl bir yol haritası izleyeceksek bunu takip edip en kısa sürede hayatımızı normalleştirme cihetinde adımlar atacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere talimatı; ‘Vatandaşlarımız sizden Allah razı olsun, deyinceye kadar, oralardan çıkmak yok’, şeklindedir. Bu işlere devam edeceğiz. İnşallah bütün vatandaşlarımızın zararını tazmin edeceğiz. Yaralarını saracağız. Hayatı normalleştireceğiz. Bir kere daha söylüyorum, altını çizerek söylüyorum. Tevekkül edeceğiz ama tedbiri asla elden bırakmayacağız. Bu konuda tavizimiz olmayacak, lütfen hak sahipleri de haklarını iade edeceğimizi ve devlet olarak yanlarında olduğumuzu bilsinler.” diye konuştu.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum