GÜLAY ÇETKİN'DEN DİKKAT ÇEKEN YAZI: MOBBİNG GÜNLÜKLERİ-9 : PROJE BABALARI

Eğitim Gücü Sen Denizli Dış İlişkiler ve Basından sorumlu İl Başkan Yardımcısı ve Psikolojik Danışman Gülay Çetkin, 'Mobbing Günükleri yazı dizisine devam etti.

GÜLAY ÇETKİN'DEN DİKKAT ÇEKEN YAZI: MOBBİNG GÜNLÜKLERİ-9 : PROJE BABALARI
23 Şubat 2024 - 09:51
Eğitim Gücü Sen Denizli Dış İlişkiler ve Basından sorumlu İl Başkan Yardımcısı ve Psikolojik Danışman Gülay Çetkin, 'Mobbing Günükleri yazı dizisine devam etti. Gülay  Çetkin, "MOBBİNG GÜNLÜKLERİ-9 : PROJE BABALARI" başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi

MOBBİNG GÜNLÜKLERİ-9 : PROJE BABALARI Mobbing Günlükleri yazı dizimize hız kesmeden devam ediyoruz.

Bu hafta proje konusuna değineceğiz. Özellikle de uluslararası projeler konumuz olacak. Sahadan gelen sorular var, merak edilenler var, sorgulamalar ve şüpheler var. Projenin yapımı, uygulaması gibi konulardan öte projeye katılanlar, yapan kişiler, proje kapsamında yapılanlar, harcama yetkilisi vs derken konu çok derinlere inebiliyor. Bizce durum gayet sade ve net ama bir de sizinle bakalım. Uluslararası projeler! Bu projelerin ülkemize girişi on yılı aşkın bir süre öncesine dayanıyor. Avrupa Birliği Fonlarıyla yapılır. Projeyi planlayıp kendinize başka ülkelerden de ortak adı verilen bir partner bulursunuz, başvurunuz da kabul edilirse de çalışamlara başlarsınız. Süreci az çok hepimiz biliyoruz. Ülkemizde uzun yıllardır bu çalışmalar yapılsa da son zamanlarda artan başvurular ve dahil olan kişi sayısındaki artış gözlerden kaçmıyor. Gözlerden kaçmayan diğer konu da bu projeyi yapan kişilerdeki değişik alanlardaki değişimler, yurt dışına giden öğretmen ve öğrenciler. İşte asıl değineceğimiz nokta da bu proje çalışmalarının, kar amacı güdülen bir çalışma haline getirilmesidir. Proje hazırlama, kabul, uygulamada belli usüller var elbette. Denetimleri de var. Ancak bazı şeyleri farklı yorumlamak serbes. Yurt dışına öğrencilerle gidiliyor tamam. Ama bunlar okuldaki öğretmen arkadaşların çocukları olmayacak diye bir şart yok mesela. Öğrencilerin başında da öğretmenler gidecek. Bu öğretmenlerimiz projeyi hazırlayan öğretmenin yakın arkadaşı olmayacak diye bir şey yok. Bütçe konusuna girmiyorum zira içinden çıkamamaktan endişeliyim. Hazırlayan olaya farklı bir bakış açısı getirdi mi iş tamam!!! Bu konudaki şikayetler ülke bazında bize iletilen sorunlardır. Bizzat gördüklerimi yazmayı çok isterdim aslında ama sorarlarsa hepsini tek tek anlatırım zevkle. Yurtdışına bırakın başka türlü gitme imkanı olmayan öğrenci gitsin. Asıl branşı veya donanımı itibari ile gitmesi gereken öğretmeni değil yakın arkadaşınızı götürmeyin. Bütçeler sadece proje içindir başka amaçla kullanılamaz, kullanmayınız. Mesela proje yazımı konusunda birkaç kişi profesyonelleşiyor, il-ilçede proje konusunda destek veriyor. Bir de düşünsenize İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri de proje derdindeyken tabiri caizse bu proje ekipleri ne değerli olur düşünsenize. Oluyor da zaten. Her dediklerini yapıyorlar. Bu konu maddiyata dayandığı için çok riskli bir konudur. Daha fazla yazmaktan imtina ediyorum. Ancak bizzat bu proje ekiplerinin içinden kişilerin bu işleyiş hakkında verdiği bilgileri çok fazla kişi dinledi mesela. Yaşananlara da çok kişi şahit oldu. Proje öğrenciler ve eğitim içindir. Yapan kişilere özel bir çalışma değildir. Proje yapan kişi “Hamili kart yakınımdır.” uygulayamaz. Bu konuda o kadar değişik şeyler yapılmıştı ki tabiri caizse gözümüze saplanmıştı. Şimdi çıkardık. Gerekli denetim ve uygulamada değişimler yapılarak gözümüzün mikrop kapmasına engel olunur. Bu yara da burada kapanır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum