• Reklam

TÜNEL EMEKÇİSİNİN HİÇ DEĞERİ KALMADI

Tünel Emekçileri Derneği Başkanı Ümit Demiroğlu, maden emekçilerinin çok ağır koşullarda çalışmasına rağmen, emeğinin karşılığını alamadığına dikkat çekerek, “Tünel emekçisinin hiç değeri kalmadı” ifadelerini kullandı.

TÜNEL EMEKÇİSİNİN HİÇ DEĞERİ KALMADI
27 Şubat 2024 - 12:55
TÜEMDER Başkanı Demiroğlu, tünel emekçilerinin sorunlarına dikkat çekti

TÜNEL EMEKÇİSİNİN HİÇ DEĞERİ KALMADI

Tünel Emekçileri Derneği Başkanı Ümit Demiroğlu, maden emekçilerinin çok ağır koşullarda çalışmasına rağmen, emeğinin karşılığını alamadığına dikkat çekerek, “Tünel emekçisinin hiç değeri kalmadı” ifadelerini kullandı.


Tünel Emekçileri Derneği (TÜEMDER) Başkanı Ümit Demiroğlu, Elazığ’ın Palu ilçesindeki krom madeninde meydana gelen göçük sonrası yaptığı açıklamada; tünel emekçilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
Tünel sektörünün tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında olmasına rağmen tünel emekçisinin hak ettiği değeri görmediğini belirterek, “Tünel sektörü çocuk oyuncağı olmuş. artık tünel emekçisinin hiç değeri kalmadı. İşe girişte bir sürü evrak isteniyor.  2020’ye kadar sadece sağılık raporu istenilirken 2020 sonrası sağlık raporunun yanında çalışılan branş a göre MYK belgesi de istenilmeye başlandı. MYK ilk çıktığında sponsor destekli adı altında göz boyamak için ücretsiz veriliyordu. Artık durum değişti. Tamamen paralı hale geldi. MYK belgen yoksa işe giriş yapamaz duruma gelindi. Peki, hal böyle iken üstüne birde gurbetçiliği eklersek bir de tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında ise tünel sektörü neden madenle bir tutulmuyor” dedi.

EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR

Daha iyi koşullarda yaşamak için gurbette çalışmak zorunda kalan tünel emekçilerinin emeklerinin karşılığını alamadığını vurgulayan Demiroğlu, sorunları şöyle sırladı: “Maden işinde de yerin altında çalışıyor. Tünelde de yerin metrelerce altında çalışıyor. Madende de toz var tünelde de toz var. Madende 8 saat çalışma var ve cumartesi pazar tatil. Tünelde ise çalışma 12 saat 15 gün çalış 1 pazar tatil yap. Tabi işverenin zorunlu çalışmasına tabi olmazsan tünelde çalışma şartları madenden daha ağır. Akabinde maaşa gelince işin ağır olduğu halde maaş düşük. Madenlerde en az 2 asgari ücret, tünelde ise asgari ücretin az üstü 1,5 gibi maaş ile çalıştırma var. 2013 yılına kadar en düşük tünel işçisi maaşı 3 asgari ücret idi. nereye gidiyoruz? Biz daha iyi şartlarda çalışıp daha refah düzeyde yaşayalım diye gurbete çıkıyoruz. Karşılaşmadığımız zorluklar kalmıyor. Devamında devlet zam oranını yüzde 50 yaparken, özel sektör ise yüze 35 ila yüzde 40 seviyesinde kalıyor. Sonrada birileri çıkıp adaletten bahsediyor. İnsanlar kilometrelerce evinden uzak çalışmaya gurbete gidiyor. Fakat vermiş olduğu emeğinin karşılığını alamıyor.  Sonra firmalar diyor ki çalıştıracak elaman bulamıyoruz. Çalışanın hakkını verirseniz en iyi elamanı bulursunuz.”
Demiroğlu, Elazığ’ın Palu ilçesindeki krom madeninde yaralanan madencilere “Geçmiş olsun” dileklerini iletti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum