• Reklam

MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÖZER, KANADA EĞİTİM BAKANLARI KONSEYİ BAŞKANI WYANT İLE GÖRÜŞTÜ

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Paris'te katıldığı OECD Eğitim Bakanları Toplantısı'nın yanı sıra, temasları çerçevesinde Kanada'nın Saskatchewan Eyaleti Yüksek Eğitim Bakanı ve Kanada Eğitim Bakanları Konseyi Başkanı Gordon Wyant ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÖZER, KANADA EĞİTİM BAKANLARI KONSEYİ BAŞKANI WYANT İLE GÖRÜŞTÜ
10 Aralık 2022 - 15:26 - Güncelleme: 10 Aralık 2022 - 15:28
Özer, görüşmede yaptığı değerlendirmede önceki dönemlerden bu yana Kanada ile Türkiye arasında Bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı düzeyindeki temasların devam etmesinin mutluluk verdiğini ifade etti. Özer, "Kanada ile Türkiye'nin eğitim alanındaki ilişkilerinin son 10 yılda gelişim göstermesinden memnuniyet duyuyoruz. Ülkenizdeki yükseköğrenim kurumlarında 66'sı devlet burslusu olmak üzere toplam 2 bin 857 Türk vatandaşı öğrenimine devam etmektedir. Ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarında 3'ü Türkiye bursları kapsamında olmak üzere toplamda 218 Kanadalı öğrenci, eğitimlerine devam etmektedir. Misafir ettiğimiz bu gençlerin toplumlarımız arasındaki dostluk köprüsünü güçlendireceklerinden şüphem yoktur." dedi.
 
Her iki ülkede de karşılıklı öğrenci sayılarının yıllar içinde artış göstermesinin eğitim ilişkilerini geliştirme konusunda önemli fırsatlar doğurduğunu ifade eden Özer, ayrıca Türkiye burslarına olan ilgiden duyduğu memnuniyetini dile getirdi.
 
"Kanada ile iş birliğimizi derinleştirmekten memnun olacağız"
Özer, sözlerine şöyle devam etti: "Gittikçe küreselleşen eğitim alanında Kanada ile ilişkilerimizi anlaşmalar boyutuna taşımaktan memnuniyet duyarız. Bu amaç doğrultusunda taslakları oluşturularak ülkenizin makamlarına iletilen 'Kültürel İşbirliği ve Eğitim İş Birliği Anlaşmaları'nı hızla hayata geçirmek, büyük öneme sahip. Desteğinizle bu anlaşmalara ilişkin süreci hızlandırarak Kanada ile eğitim ve kültür alanlarındaki iş birliğimizi derinleştirmekten memnun olacağız. Yaklaşık üç ay önce de Millî Eğitim Bakanlığında Senato Başkanı George Frey ve heyetini ağırlamıştık. Kendisine, ilişkilerimizi anlaşmalar boyutuna taşımanın öneminden bahsetmiştim. Sayın Başkan da benzer fikirde olduğunu ve süreci hızlandırmak üzere çalışacaklarını ifade etmişti. Bu konularda ilerleme sağlarsak ilişkilerimizi güçlendirmeyi yasal zemine kavuşturmuş olacağız."
 
"Türkiye ile çalışmalarımızı artırmak açısından sizle görüşmekten memnuniyet duyuyorum"
Wyant, görüşmede uluslararası anlamda yürüttükleri çalışma stratejileri içinde önem verdikleri konulardan birinin de eğitim noktasında birlikte faaliyet yürütmek olduğunu belirtti. Bu bağlamda üniversiteler arasındaki etkileşime değer verdiklerini kaydeden Wyant, "Bu tip iş birlikleri hem bizim ülkemiz hem de ülkenizin değerlerini artırmada ve öğrencilerimizle araştırmacılarımız açısından önemli bir fırsat olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.
 
Wyant, "Türkiye ile çalışmalarımızı daha da artırmak açısından sizinle görüşmekten memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Kanada'ya döndüğümde 'İişkilerimizi ne kadar hızlı geliştirebiliriz?' diye hemen meslektaşlarımla, diğer bakanlarla görüşeceğim. Türkiye ile daha fazla çalışma yapmanın bizim için bir fırsat olduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.
 
Görüşme, konuşmaların ardından hediye takdimi ile sona erdi.

BAKAN ÖZER: TÜRKİYE, SON 20 YILDA EĞİTİMDE YAPILANLARLA TÜM ÜLKELERE ÖRNEKLİK TEŞKİL EDİYOR
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen OECD Eğitim Bakanları Toplantısı'na katıldı.   
Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen OECD Eğitim Bakanları Toplantısı, 38 OECD ülkesi ve 6 aday ülkenin eğitim bakanları; UNESCO ve Avrupa Konseyi gibi çeşitli uluslararası örgütlerin katılımıyla başladı.
 
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, OECD Konferans Merkezinde gerçekleştirilen "Kapsayıcı ve Eşitlikçi Toplumu Yeniden İnşa Etmede Eğitimin Rolü" temalı açılış oturumun ardından "Eğitim: Geleceğe Yatırım Yapmak" konulu oturuma katıldı.
 
Bakan Özer, burada katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada öncelikle davetleri için OECD yetkililerine teşekkür etti.
 
Özer, konuşmasında kendisinden önceki konuşmacılara atıfta bulunarak sosyal politikalarla desteklenmediği sürece kapsayıcı ve eşitlikçi bir toplum inşa etmede eğitimin tek başına yetersiz kalabileceği uyarısında bulundu.
 
Kapsayıcı ve eşitlikçi bir toplum inşa etmede eğitimin çok önemli bir işleve sahip olduğunun önemine dikkat çeken Bakan Özer, şunları söyledi: "Eğitim sistemi ve okulları toplumdan soyutlayarak değerlendiremeyiz. Dolayısıyla toplumlardaki okul dışı ortamlardaki eşitsizlikler ve engeller azaltılmadığı müddetçe tek başına eğitim sistemi, bu fonksiyonu yerine getiremez çünkü okullar tek başına eşitsizliklerin üreticisi değil; sadece toplumdaki eşitsizliklerin yansıtıcısı olabilir. Bu nedenle okul dışı ortamları, bu bağlamda yeniden düşünmeliyiz."
 
Eşitlikçi ve kapsayıcı bir toplum inşa etmede öncelikle eğitimdeki eşitsizlikleri azaltıcı ve kapsayıcılığı artırıcı sosyal politikaların son derece kritik olduğunu belirten Bakan Özer, şunları söyledi: "Bu bağlamda Türkiye'de son yirmi yılda eğitim alanında yapılanlar, tüm ülkelere örneklik teşkil etmektedir. Eğitime erişimi artırmak için derslik sayısı yaklaşık üç kat artırılmıştır. Eğitime erişimin önündeki tüm engeller kaldırılmış ve eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için şartlı eğitim yardımından burs programlarına, ücretsiz taşıma ve ders kaynaklarına ulaşmaya kadar çok sayıda sosyal politika yirmi yıldan beri kararlı bir şekilde uygulanmıştır. Bugün Türkiye'de 1,8 milyon öğrenci, ücretsiz yemek desteğinden yararlanmaktadır. Tüm bu sosyal politikalar eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmiş ve ilk kez eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları %95'in üzerine çıkmıştır. Özellikle dezavantajlı kesimlerin dezavantajları böylece ortadan kaldırılmış ve özel eğitim ihtiyacı duyan öğrenciler de çok rahat bir şekilde eğitim sistemine dâhil edilebilmiştir. Bugün Türkiye'de 19 milyon öğrenci bu sosyal politikaların desteği ile eğitime erişebilmişlerdir. Yaklaşık bir milyon geçici koruma altındaki Suriyeli çocuk, eğitim hizmetinden yararlanmaktadır. Bu şekilde eğitim sistemi kapsayıcı ve eşitlikçi yapıldığında artık toplumun kapsayıcılığı ve eşitliğinden bahsedebiliriz."
 
Bakan Özer'e; OECD Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kerem Alkin, Bakan Yardımcıları Petek Aşkar ve Sadri Şensoy ile AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal eşlik etti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum