• Reklam

Kripto piyasalarında rezerv kanıtı, yeni sektör standardına dönüştü  

Kripto para birimlerinin geleneksel piyasalar tarafından da benimsenmeye başladığı bir döneme girilirken, merkezi borsaların yükümlülüklerini ve sorumluluklarını şeffaf bir biçimde paylaşma zorunluluğu da arttı. Rezerv Kanıtı adı verilen raporlar, varlık güvenliği için kullanıcıların yakından takip ettiği göstergelerden birine dönüştü.

Kripto piyasalarında rezerv kanıtı, yeni sektör standardına dönüştü  
13 Şubat 2024 - 11:27
2022’nin sonlarında dünyaca ünlü bir kripto para borsasının müşteri fonlarını amacı dışında kullandığı için birkaç gün içinde iflasa sürüklenmesi, merkezi kripto para borsaları (CEX) cephesinde yeni bir yükümlülüğü beraberinde getirdi. Rekabet avantajı kazanmak, yatırımcıların güvenini yeniden inşa etmek ve finansal sürdürülebilirliğine dair kamuoyunu açıkça bilgilendirmek isteyen öncü kripto para borsaları, Rezerv Kanıtı (Proof of Reserves | PoR) raporlarını daha anlaşılabilir kılmak için kolları sıvadı. 2020’den bu yana endüstriyi Rezerv Kanıtı konusunda teşvik eden küresel kripto para borsası ve Web3 şirketi Gate.io, 4 yıl içinde Rezerv Kanıtı’nın bir endüstri standardına dönüşmesi için önemli adımlar attı. 

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Gate.io Küresel Büyüme Direktörü Kafkas Sönmez, “Özellikle 2023’ün son ayları, kripto para birimleri için bir dönüm noktası oldu. Hükümetlerin yakından incelemeye başladığı ve böylece varlığını tanıdığı, kurumsal yatırımcı ilgisinin arttığı ve piyasadaki taşların yerine daha fazla oturduğu bu dönem, işlem hacimlerini ve pazar büyüklüğünü artırırken artık kripto para borsalarına yönetişim anlamında daha fazla sorumluluk yükledi. Rezerv Kanıtı raporları da merkezi borsalar arasında bir endüstri standardına dönüşmeli” dedi.

170’ten fazla varlığı düzenli olarak raporluyor

2023'ün ilk Rezerv Kanıtı raporunu ocak ayının son günlerinde yayımlayan Gate.io, 4,3 milyar dolarlık varlığı olduğunu, bu varlığın müşteri fonlarına oranının %115 olduğunu duyurdu. Başka bir deyişle borsa, müşteri fonlarına ek 584 milyon dolar değerinde varlık tuttuğunu doğruladı. Bir önceki rapora 59 dijital varlık daha ekleyerek toplam 171 kripto para birimi için Rezerv Kanıtı sunan borsa, bu rakamla rakiplerini de geride bıraktı. 

Kripto para ekosisteminin ilk oyuncularından biri olan Gate.io’nun Rezerv Kanıtı raporları konusunda 2020’den bu yana öncü rol üstlendiğini kaydeden Kafkas Sönmez, “Gate.io, Merkle Ağacı olarak bilinen yöntemi bağımsız üçüncü parti denetim şirketlerinin hizmetleriyle birleştirerek Rezerv Kanıtı yayımlamaya başlayan ilk borsalardan biri oldu. Ardından 2022’deki iflasları yaşadık ve bunu takiben, yöntemimizi açık kaynak kodlu hale getirdik. 2023’te ise blokzinciri teknolojilerinin de gelişmesiyle ZK-SNARK gibi sıfır bilgiye dayalı metodolojileri kullanarak Rezerv Kanıtı raporlamasını bir adım öteye taşıdık” dedi.

“Sıfır Bilgi teknolojisi doğrulama sürecini kolaylaştırıyor" 

Merkle Ağacı ve denetim şirketlerinin kombinasyonunu kullandıkları dönemde dahi, ortalama kullanıcıların da Rezerv Kanıtı konseptini kavrayabilmesi için sürecin daha da yalınlaştırılması gerektiğini düşündüklerini belirten Kafkas Sönmez, “Merkle Ağacı’nı ve sıfır bilgi (Zero Knowledge | ZK) teknolojisini anlamak teknik bilgisi olmayan kişiler için karmaşık olabilir. Ancak tüm verileri, kaynak kodlarını, araçları yayımladığımızda, kullanıcı topluluğumuz verilerimizdeki kusurları ya da kusursuzlukları bulmak için birlikte çalışabilir. Bugün, blokzinciri teknolojileri de bunu mümkün kılıyor. Rezerv Kanıtı uygulamalarımızı başlattığımız dönemde kullanıcılarımızın bize ve denetim şirketimize güvenmesi gerekiyordu. Ancak artık hassas bilgileri paylaşmadan doğrulama olanağı sunan ZK metodolojisi ile yalnızca teknolojiye ve onun getirdiklerine güvenmeyi seçebiliyorlar. Doğrulama süreci kolaylaşınca, güven de yükseliyor” diye konuştu.

“Ekosistem ölçeğinde çok güçlü bir güvenlik sistemi sunmayı hedefliyoruz”

Özellikle kurumsal kullanıcıların ve büyük net değerli yatırımcıların Rezerv Kanıtı uygulamalarını daha yakından izlediğini dile getiren Gate.io Küresel Büyüme Direktörü Kafkas Sönmez, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Kurumsal şirketler, yüksek değerlerle işlem yapacakları platformu seçerken bir durum kontrolü süreci yürütüyor ve sıkı güvenlik ve uyumluluk kuralları uyguluyor. Bugün dünya çapında binlerce kurumsal müşteriye de hizmet veren Gate.io’nun tüm müşterilerini memnun etmek için yüksek tuttuğu güvenlik ve güvenilirlik standartları, günün sonunda bireysel yatırımcıların da yararına sonuçlar ve kural setleri oluşturuyor. Gate.io, ekosistem ölçeğinde yalnızca merkezi borsası için değil, Web3 için de çok güçlü bir güvenlik sistemine sahip olmayı hedefliyor. 2024 ve ilerleyen yıllarda güvenliğe daha fazla yatırım ve işbirliği yapacağız.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum