• Reklam

"Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi'nin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “(Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi) Eksiklerin giderilerek girişimin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

"Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi'nin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz"
05 Eylül 2023 - 15:16

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Soçi kentinde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin adından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, nazik daveti ve misafirperverliği için Rusya Devlet Başkanı Putin’e teşekkür etti, 6 Şubat depremleriyle son aylarda yaşanan orman yangınları sırasında verdikleri destek ve sergiledikleri dayanışma için de şükranlarını sundu.

“İKİLİ TİCARET HACMİMİZ 69 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”

Rusya Devlet Başkanı Putin ile son olarak geçen yıl Astana’da düzenlenen Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı vesilesiyle bir araya geldiklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, o günden bugüne kadar Rusya Devlet Başkanı Putin ile daima yakın telefon diplomasisiyle diyalog içinde olduklarını söyledi.

Bugün gerek ikili gerekse heyetlerin katılımıyla yaptıkları görüşmelerde gündemdeki konuları ele aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaret, tarım, turizm, ekonomi ve finans başta olmak üzere çok boyutlu iş birliğini daha da güçlendirmek için atılabilecek adımları değerlendirdiklerini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İkili ticaret hacmimiz geçen sene yaklaşık 69 milyar dolara ulaştı. 100 milyar dolar olarak belirlediğimiz hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. Turizmde bu yıl da oldukça başarılı bir sezon geçiriyoruz. 2022 yılında 5 milyon 230 bin Rus vatandaşını ülkemizde ağırlamıştık. Bu yılın ilk 7 ayında ise 3,5 milyon Rus turist ülkemize geldi. Bu sayının kalan dönemde daha da artacağına inanıyorum” diye konuştu.

“KARADENİZ GİRİŞİMİ KÜRESEL GIDA KRİZİYLE MÜCADELEDE ANAHTAR ROL OYNADI”

Üzerinde özellikle durdukları konulardan birinin Karadeniz tahıl koridoru girişiminin yeniden canlandırılması olduğunu, Rusya’nın KKTC’de ofis açma kararından memnuniyet duyduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Karadeniz girişimi küresel gıda kriziyle mücadelede anahtar rol oynadı. Özellikle Afrika gibi tahıla en çok ihtiyaç duyanlar için bir nefes borusu oldu. Gündeme getirilen alternatif öneriler Karadeniz girişimi gibi sürdürülebilir, güvenli ve taraflar arası iş birliğine dayanan kalıcı bir model sunamamıştır. Rusya’nın girişimin yeniden başlaması noktasındaki beklentileri tüm tarafların malumudur. Rus dostlarımızın dile getirdiği hususları biz de farklı vesilelerle ifade ettik, ediyoruz. Eksiklerin giderilerek girişimin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konudaki görüşlerimizi değerli dostumla da samimiyetle ikili görüşmemizde paylaştım.

“BÖLGEMİZDE KALICI BARIŞA YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRME KARARLILIĞINDAYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu kapsamda Birleşmiş Milletlerle bir istişare, önemli ilerlemeler içeren yeni öneriler paketi hazırladık. Bu yeni süreç vasıtasıyla netice almanın mümkün olduğu kanaatindeyim. Türkiye olarak beklentileri karşılayacak bir çözüme inşallah kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum. Bölgemizde kalıcı barış, istikrar ve refahın tesisine yönelik çalışmalarımızı sürdürme kararlılığındayız. Devam eden çatışmaların bir an önce uluslararası hukuk temelinde kalıcı ve adil bir barışla sona erdirilmesini arzu ediyoruz. Her konuşmamda vurguluyorum, savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz. Bu ilkesel yaklaşımımızı aynen muhafaza ediyoruz. Taraflar arasında doğrudan müzakerelere evvelce ev sahipliği yaptık. Bu konuda üzerimize düşeni her zaman olduğu gibi yine yapmaya hazırız” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile diğer bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bu kapsamda Suriye, Güney Kafkasya, Libya ile Afrika’daki son gelişmeleri değerlendirdik. İkili ilişkilerimizi bugüne kadar iyi komşuluk, dostluk, samimiyet ilkeleri temelinde ülkelerimizin ve bölgemizin çıkarına hizmet edecek şekilde ilerlettik. Bu temel üzerine inşa edilen Türk-Rus münasebetlerinin faydalarını çok geniş bir alanda gördük, görüyoruz. Rusya ile yakın temasımız bölgesel ve küresel meselelerin çözümüne katkı sunmayı sürdürecektir. Özellikle Akkuyu Nükleer Enerji Santrali malum son şiddetiyle yürüyor. İkinci bir adım olarak da yine Sinop Nükleer Enerji Santrali konusunu bugün değerli dostumla ele aldık ve bu alanda da atılacak bir adımla Türkiye sınıf atlayacaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda Rusya Devlet Başkanı Putin’e, şahsına ve heyetine gösterdiği hüsnükabul nedeniyle bir kez daha teşekkür etti, ziyaretin her iki ülke ve bölge için hayırlı olmasını diledi.

“TEMENNİM ODUR Kİ SAYIN PUTİN AFRİKA ÜLKELERİNDEN GELEN TALEPLERİ SÜRATLE YERİNE GETİRİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Karadeniz Tahıl Koridoru’na ilişkin bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ukrayna’nın burada Rusya ile müşterek adımların atılabilmesi noktasında yaklaşımlarını tabii ki yumuşatması gerekiyor. Özellikle şu an itibarıyla Karadeniz Tahıl Koridoru’ndan, en az gelişmiş, fakir Afrika ülkelerine gönderilecek tahıl önemli. Ama buradan çıkacak tahılın yüzde 44’ü Avrupa ülkelerine giderse buna tabii haklı olarak Rusya olumlu bakmıyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın, tahılı fakir ülkelere göndermek istediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugünkü yaptığımız görüşmede de Sayın Putin, ‘Biz fakir ülkelere bu 1 milyon ton tahılı göndermeye varız, bunun bütün lojistik çalışmalarını da yaptık, bu lojistik çalışmalarıyla bu adımı atmaya hazırız’ dediler. Biz de kendilerine ‘burada üzerimize ne görev düşüyorsa Türkiye olarak biz de buna varız ve sizden gelecek olan bu tahılları biz fabrikasyon olarak değirmenlerimizde öğüterek un şeklinde fakir Afrika ülkelerine gönderebiliriz’ dedik ve bu konularda da mutabık kaldık. Temennim odur ki Sayın Putin de Afrika ülkelerinden gelen bu talepleri süratle yerine getirir ki altı tane ülkeden özellikle bahsediyor. Temennim odur ki bu adımları da müşterek atma durumunda oluruz.”

Katar’ın desteğiyle tahılın sevkiyatı konusunda neler konuşulduğuna ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Katar, özellikle bu fakir, en az gelişmiş Afrika ülkelerine tahılın, özellikle un hâline getirilerek gönderilmesi noktasında mali destek verme bakımından yani Rusya-Türkiye-Katar üçlüsü olarak katılabiliriz diyorlar. Böyle bir adımı atmak suretiyle temenni ediyorum ki en az gelişmiş Afrika ülkelerinin bizler de yanında oluruz” dedi.

RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN: “KARŞILIKLI TİCARETTE YERLİ PARA BİRİMİ KULLANIMI KONUSUNDA KARARLILIĞIMIZI TEYİT ETTİK”

Konuşmasında, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin önemine dikkat çeken Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye ile çok yönlü iş birlikleri olduğunu, bunun temelinde ise karşılıklı yarara dayalı iyi komşuluk ilişkilerinin bulunduğunu ifade etti.

Ticaret hacminde daha etkin şekilde millî para birimleri kullandıklarını hatırlatan Rusya Devlet Başkanı Putin, “Ticari ilişkimizde dolar ve avro payı sürekli düşüyor. Bizim Merkez Bankalarımız iki ülkenin finansal ve kredi kurumları arasında muhabir hesap oluşturuyorlar. Karşılıklı ticarette yerli para birimi kullanımı konusunda kararlılığımızı teyit ettik. Dolar ve avroyu daha az kullanma konusunda hemfikiriz” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, “Rusya doğal gaz konusunda her zaman Türkiye’nin sorumlu ve en büyük partneri olacaktır. Üçüncü ülkelere de doğal gaz sevk edeceğimizi söyleyebiliriz. İlerde de Türk ekonomisine bu ucuz ve etkili yakıtın sevkiyatına devam edeceğiz. Onun için Türkiye’de doğal gaz dağıtım merkezi kurulmasını teklif ettik” diye konuştu.

Karadeniz Tahıl Girişimi’nden ayrılma kararına mecbur kaldıklarının altını çizen Rusya Devlet Başkanı Putin, şunları kaydetti: “Batı, Rus tarım ve gübre ihracatının açılmasını engelliyor. Ukrayna tarafı insani koridorları sivil ve askerî tesislere terör saldırısı yapmak için kullandı. Söz konusu anlaşmanın sona ermesi küresel gıda pazarını çok etkilemedi. Üretim bakımından bir sorun yok ama dağıtım konusunda bir sorun var. Bunun Karadeniz girişimiyle hiçbir alakası yok.”

RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN: “TAHIL KORİDORUNU RUS TARIM ÜRÜNLERİNE YAPTIRIMLAR KALDIRILIRSA CANLANDIRMAK İSTİYORUZ”

Ukrayna’dan çıkan gıdaların yüzde 70’nin gelişmiş ülkelere ulaştığını dile getiren Rusya Devlet Başkanı Putin, “İlkesel tutumuzu tekrar etmek istiyorum. Tahıl koridorunu canlandırmak istiyoruz, bunu yapacağız. Bir şartla yapacağız. Tarım ürünlerimizin de engelsiz şekilde denize çıkmasını istiyoruz. Rus tarım ürünlerinin ihracatı ile tüm yaptırımlar kaldırılırsa bunu yapmaya hazırız” dedi.

Rusya olarak dünya gıda piyasasındaki fiyatları stabilize etmek için ellerinden geleni yapmak için projeleri olduğunu ifade eden Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya’dan 1 milyon ton tahılın imtiyazlı fiyatla Türkiye üzerinden una çevrilerek Katar’ın finansmanı ile ihtiyaç sahibi ülkelere gönderebileceklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye’de Türkiye ile olan iş birliğine değer verdiklerini vurgulayarak, Türkiye’nin bu ülkedeki krizin çözümü konusundaki temel ilkelerde hemfikir olduklarını belirtti.

RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN: “ERDOĞAN UKRAYNA KRİZİNİN ÇÖZÜLMESİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYOR”

Ukrayna krizi ve Karadeniz Tahıl Girişimi’nin önemine ilişkin soruyu cevaplayan Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna krizinin çözülmesine büyük önem verdiğini aktardı. Bu görüşmede de buna büyük önem verdiğinin altını çizen Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Rus ve Ukrayna heyetleri arasında geçmişte mutabakata varıldığını hatırlattı.

Ukrayna’nın bu müzakerelerde üzerinde varılan mutabakat belgelerini çöpe attığını belirten Rusya Devlet Başkanı Putin, bu mutabakatlara kimsenin dönmediğini, yeni girişimlerin olduğunu ancak bu girişimlerin ise Rusya ile hiçbir zaman görüşülmediğini dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, “Arabuluculuk girişimlerini hiçbir zaman reddetmedik. Çin’in de Afrika ülkelerinin de girişimleri var. Sayın Erdoğan’a da çabaları için müteşekkiriz.” ifadelerini kullandı.

Tahıl Anlaşması’na Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve BM’nin ara buluculuğu ile katıldıklarını dile getiren Rusya Devlet Başkanı Putin, şöyle devam etti: “Rus tarafına vaat edilenlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Anlaşmanın uzatılmasını istediler biz uzattık. İki kez bunu yaptık ama bize verilen vaatler yerine getirilmedi. Üçüncü kez de rica ettiler ama biz yine uzattık. Batılı partnerlerimiz bizi dolandırdı. Birkaç gün içinde sözler yerine getirilsin, biz bu tahıl koridorunun devam etmesi için kendi çabalarımızı sarf ederiz. Biz bu anlaşmaya karşı değiliz. Önümüzdeki günlerde eğer bütün vaatler yerine getirilecekse biz bu girişime döneceğiz. Buna bir şey ilave etmeye gerek yok.”

Tahıl koridorlarının Ukrayna tarafından askerî amaçlarla kullanıldığına dikkat çeken Rusya Devlet Başkanı Putin, TürkAkım ve Mavi Akım doğal gaz boru hatlarına da saldırı teşebbüslerinin olduğunu sözlerine ekledi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum