• Reklam
Mustafa DURAN

Mustafa DURAN



ÖZHASEKİ'NİN ADAY OLMAMASI KAYSERİ'DE İYİ PARTİ VE CHP'NİN VEKİL SAYSINI 3'E KATLAR!

24 Mart 2023 - 11:24 - Güncelleme: 24 Mart 2023 - 11:59

Halen, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri'de 5 dönem Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 1 dönem ilçe Belediye Başkanlığı, 3 dönem Milletvekilliği, bir dönem bakanlık yapan ve Kayseri siyasetinin son 30 yılına büyük bir damga vuran Özhaseki önümüzdeki seçimlerde aday olmak istemediğini söylemiş.

Şunu hemen peşinen söyleyelim bu durum en çok Kayseri için CHP ve İYİ Partilileri sevindirmiştir.

Çünkü Özhaseki'nin olmadığı bir listede CHP ve İYİ Parti Kayseri'deki vekil sayılarını 2'ye belki de 3'e katlayabilir.. Cumhur ittifakı ile Millet İttifakının Kayseri'deki milletvekili dağılımını tersine çevirir..! 

Şimdi bunun neden böyle olacağını anlatmaya çalışalım..

Özhasek Kayseri'de yerel bir kanalda verdiği röportajda yenilik olması gerektiğini ve önümüzdeki seçimde aday olmayı düşünmediğini söylemiş.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Özhaseki'yi kabine dışı, kadro dışı adına her ne derseniz deyip AK Parti dışında bırakacağına kesinlikle ihtimal vermiyorum.

Çünkü AK Parti son derece sıkıntılı ve adeta bıçak sırtında gittiği bir seçim öncesi Özhaseki'nin yarışlarda olmaması AK Parti adına, AK PArti'nin Kayseri'deki dengeleri ve gücü adına çok ama çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Özhaseki'nin listede olmadığı Kayseri listesi 3 milletvekilini dahi çıkartamaz. AK Parti Kayseri'de etkili olmak istiyorsa sürprizler yaşamak istemiyorda ki bunu asla istemez Özhaseki'yi kesinlikle gözden çıkartmaz çıkartamaz. Bunu sokaktaki çocuğa sorsanız bilir.

Çünkü Özhaseki AK Parti için sıradan bir genel Başkan Yardımcısı, ya da sıradan bir Milletvekili değildir. Kayseri'de herkes bilirki şehirdeki siyasetten ticarete, spordan bürokrasiye, hayır işlerinden tutunda şehrin ekonomisine yön veren oda borsa ve STK'lara kadar bütün her yerde Özhaseki'nin illaki bir ağırlığı hatrı, dahli vardır. 

Özhaseki Kayseri'nin vazgeçilmezi, hatta vazgeçilemezidir.

Çünkü Özhaseki'nin önümüzdeki genel seçimlerde yarışta yer almamış olması listede yer almıyor olması Kayseir'de dengeleri müthiş derecede bozar bütün taşları yeridenden oynadır, son siyasi seçimlerdeki Kayseri'nin milletvekili dağılımını Cumhur İttifakının milletvekili sayısını aşağılara çeker ve adeta Kayseri'deki vekil dağılımını tersine çevirir..



Bunu da az çok Kayseri'nin dengelerini, Kayseri'nin yapısını bilen bilir..

Özhaseki televizyon kanalında verdiği röportajda aday olmak istemediğini ve bunu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bizzat ilettiğini anlattı:

Peki Özhaseki orda ne demişti şöyle bir göz atalım Özhaseki dediki:

* 30 yıldır neredeyse kamu hizmeti içerisindeydim, 20 yılım belediye içerisinde geçti.

* Çok şükür geriye baktığımız zaman Kayseri’ye hizmet ettim, insanların yaşamını kolaylaştırdım.

* Hiçbir belediyenin cesaret edemeyeceği devasa projelere imza attım.

* Kayseri gelişti, büyüdü, güzelleşti. Yeniden aday olmam ancak insanlar dua ettiği, desteklediği için oy verdi ve bu yüzden mutluyum.

* Müracaat etmedim, aday da olmam. Cumhurbaşkanımıza da ilettim, 3 dönem kuralı vardı ve bunun uygulanmasını talep ettim.

* Yeni arkadaşlara yer açılması talebinde bulundum. 1.5 yıl sonra yerel seçimler yapılınca bir kenara geçip vakıf ve dernek hizmetleriyle uğraşmak düşüncesindeyim. Hayır yapmak çok önemlidir ve beni mutlu ediyor 

Özhaseki işte bunları söylemiş. Aslına bakarsanız Özhaseki bu cümleleri yeni kurmuyor 1-2 yıldır konuşuyor. Hatta 2018 seçimleri öncesi de benzer cümleleri sarfetmişti. Ancak AK Parti Genel Merkezi ve özellikle Recep Tayyip Erdoğan, Özhaseki'nin Kayseri'deki gücünü, ağırlığını Kayseri'de siyasetin merkezi konumunda olğunu çok ama çok iyi biliyor..

Bu nedenle Recep Tayyip Erdoğan Özhaseki'nin aday olmama  kararını kesinlikle ve kesinlikle olumsuz yönde değerlendirecek ve Özhaseki yine Kayseri'de 1. sırada aday gösterilecektir..

Şimdi Özhaseki bakın Kayseri ve özellikle AK Parti için için neden bu kadar önemli ve ne bu kadar vazgeçilmez bunu anlayabilmek için biraz geriye gidelim ve hafızalarımızı şöyle bir yoklayalım:

Özhaseki 1980 sonrasında 10 yıl kadar sosyal amaçlı vakıf ve derneklerin kuruluşunda görev aldı. Dolayısıyla insanlarla münasebeti diyaloğu ikili ilişkileri üst seviyede. 

Özhaseki; 27 Mart 1994 mahalli seçimlerinde Melikgazi Belediye Başkanlığı’nı kazandı.

Özhaseki, 23 Haziran 1998 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan seçimle Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na getirildi.

Özhaseki; 18 Nisan 1999 yerel seçimlerinde yeniden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

Özhaseki, 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde %70.2 gibi rekor bir oyla 3. kez Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi.

Özhaseki, geliştirdiği Kayseri Modeli Belediyecilik ile Türkiye’ye örnek oldu.

Özhaseki, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde ve 30 Mart 2014 seçimlerinde aday olup %60’larda oy alarak 5. kez Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi.

Başkan Özhaseki 5. kez üst üste Büyükşehir Belediye Başkanı seçilerek Kayseri tarihinde bir ilke de imza atmış oldu.

Özhaseki, 10 Şubat 2015 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa etti ve AK Parti’den milletvekili adayı oldu. 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde 25. Dönem Kayseri Milletvekili olarak seçildi.

Özhaseki, 12 Eylül 2015 tarihinde yapılan AK Parti Olağan Büyük Kongresi’nin ardından yenilenen parti vitrininde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı olarak yer aldı.

1 Kasım 2015 tarihinde yinelen genel seçimlerde tekrar seçilerek 26. Dönem Kayseri Milletvekili oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevini yürüttü. 

Özhaseki 2018'de yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinden yeniden Kayseri Milletvekili seçildi ve Halende AK Parti'nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığını yürütüyor  

Kayseri siyasetinin son 30 yılına damgasını vuran isim Özhaseki..

27 Mart 1994'te Refah Partisi kadrolarından siyaset arenasına adım atan Mehmet Özhaseki 2023'e giridiğinde Kayseri siyasetine adeta büyük bir damga vurdu.

1 dönem Melikgazi Belediye Başkanlığı 5 dönem Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı (Her seçimlerde rekorlarla seçildi) Son 3 dönemdir de Milletvekili olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın A Takımında yer alıyor.

Kayseri yaklaşık 30 yıldır Rehaf Partisi ve AK Parti'nin kalesi durumunda ise bunda Özhaseki'nin payı küçümsenemez.   

İşte tüm bu sebeplerdendir ki AK Parti yarışlara Kayseri'den Özhaseki'siz asla girmez giremez. Özhaseki'nin aday olmama ihtimalinin ben 'Yüzde 0' olduğunu düşünüyorum 'Yüzde 1' dahi ihtimal vermiyorum..

Son seçimlerde yani 2018 seçimlerinde 10 milletvekilinin çıktığı Kayseri'de dağılım Şöyle idi:
AK Parti 6 milletvekili ( Mehmet Özhaseki, Taner Yıldız, Mustafa Elitaş, İsmail Tamer, İsmail Emrah Karayel, Hülya Negis )
MHP : 1  milletvekili: (İsmail Özdemir, Baki Ersoy )
CHP 1 milletvekili ( Çetin Arık )
İYİ Parti 1 Milletvekili ( Dursun Ataş )  

14 Mayıs'ta yapılacak genel seçimlerde Özhaseki'nin listete olmaması demek  Bu '6 -2- 1-1' lik listenin tamamıyla tersine dönme ihtimali çok ama çok yüksek.

Özhaseki'nin olmadığı Kayseri seçimlerinde AK PArti'nin Kayseri'de 3 milletvekili çıkartaması büyük bir başarı olacakır.

Özhaseki'nin Kayseir'den aday olmaması Cumhur ittifakına da ciddi bir zarar verecek MHP'nin de çıkartacağı milletvekilleri sayısında ciddi bir düşüş sağlayacak CHP ve İYİ Parti'yi Kayseri'de çok daha güçlü bir duruma sokacaktır.. 

Hal böyle oluncada özellikle Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kayseri için böyle bir risk alabileceğini asla düşünmüyorum. Ha şöyle de düşünen olabilir. 'Tamam Özhaseki AK Parti için çok önemli.

Ancak Kayseri'den değil de Ankara'dan İstanbul'dan da aday gösterilebilir' diye düşünen de olabilir. Böyle bir seçenek te yine Kayseri adına büyük bir risk anlamı taşıyacaktır. 

Tekrar söylüyoruz Özhaseki'nin olmadığı bir listede CHP ve İYİ Parti Kayseri'deki vekil sayılarını 2'ye belki de 3'e katlayabilir.. Cumhur ittifakı ile Millet İttifakının Kayseri'deki milletvekili dağılımını tersine çevirir..! 

Özhaseki'nin Kayseri'den aday olmaması demek AK Parti'ninn ayağına değil direk kafasına sıkması anlamına gelir ki partinin bu kadar ileri görüşsüz ve beceriksiz olduğunu düşünmüyorum.

Recep Tayyip Erdoğan siyaseti dengeleri partiyi illeri çok ama çok iyi biliyor. Sanırım işte bu yüzden de AK Parti Türkiye Siyasetine bunca zaman yön vermekte..

İşte bu nedenlerden dolayıdır ki Özhaseki'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yeniden adaylık için ikna edileceğini ve listede yine 1. sırada yer alacağını düşünüyorum

AK Parti'de Taner Yıldız'ın, Mustafa Elitaş'ın, İsmail Tamer'in, Hülya Nergis'in hatta İsmail Emrah Karayel'in Kayseri'de listede olmamaları AK Parti'ye  kesinlikle hiçbir  şey kaybettirmez  aksine artı puan  kazandırır (Çünkü parti tabanının bu isimleri artık istemediğini sokaktaki küçük çocuğa sorsanız söyler)

Ancak;
 Özhaseki'nin konumu pozisyonu ismi ağırlığı adına ne derseniz çok ama çok farklı. Özhaseki asla üzeri çizilemeyecek bir isim..  Bu gerçek aynı zamanda bir realite.. Tabi tüm bunlar şahsi düşüncem... 





 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar