• Reklam
Mustafa DURAN

Mustafa DURAN



KAYSERİ'DE OTOGAZ NEDEN PAHALI KARTELLEŞME Mİ VAR?

20 Nisan 2021 - 15:21 - Güncelleme: 21 Nisan 2021 - 14:04


KAYSERİ'DE OTOGAZ NEDEN PAHALI?
KAYSERİ'DE KARTELLEŞME Mİ? VAR

Kayseri'de otogaz satışında   yaklaşık 2 yıldır dikkatlerden kaçmayan bir fiyat uygulaması var!  Özellikle LP'li araç kullananların fazlasıyla dikkatini çeken bir husus bu. 

Kayserili iki yılı aşkın süredir otogazı Sivas, Ankara, Nevşehir, Kırşehir, Mersin, Erzurum, Erzincan, aslına bakarsanız Türkiye'nin yüzde 80'ine yakın illerden daha pahalıya tüketiyor.

KAYSERİ DIŞINA ÇIKTIĞINIZ AN 80-90 KURUŞ DAHA UCUZ

Kayseri'nin dışına hangi ile giderseniz gidin otogaz satış fiyatı  Kayseri'ye oranlar 80-90 kuruş  daha ucuz. Kayseri'de 3.99 TL ye satılan otogaz şu an da Sivas'ta 3.20 TL Nevşehir'de 3.25 TL, Yozgat'ta 3.19 TL, Niğde'de 3.35 TL, Mersin'de 3.20 TL'den satılıyor, (Tabu bu illerde de istasyonlar arasında fiyat farklılıkları illaki var ancak asla Kayseri'deki fiyatları görmeniz mümkün değil 

Hal böyle olunca Kayseri'de nasıl bir sistem var Kayseri'de nasıl bir fiyat politikası var? diye insan kendi kendine sormadan edemiyor.

Şöyle ki Kayseri'de otogaz fiyatlarında anormal bir durum söz konusu! 

Kayseri'de şu anda otogaz satış rakamları taban fiyat yaklaşık olarak 3.99 TL tavan fiyat ise 4.16 TL. bandında.  Bu rakam üzerinden bazı istasyonlar zaman zaman indirim yapıyor yapılan indirimler ise 4-5 kuruşu geçemiyor.

Kayseri'de geçen gün Talas'ta yeni açılan bir akaryakıt istasyonunda otogaz fiyatını 3.59 olarak görüncü açıkçası çok şaşırdım ve çalışanlara sormadan edemedemi, "Nasıl olur Kayseri'de böyle fiyat var mı" diye; "Beyefendi bu açılışa özel fiyat sadece 1 hafta geçerli" dediler. 

OTOGAZ FİYATLARI 2 YILI AŞKIN SÜREDİR ÇOK YÜKSEK!

Kayserili,  yaklaşık 2 yıl aşkın süredir otogaz ihtiyacını rekabet kurumunun belirlemiş olduğu tavan fiyat bareminden temin ediyor.

Kayseri'de otogaz fiyatlarının bu şekilde yüksek fiyattan satılıyor olması heralde tesadüf değil. 



Kayseri'de bu otogaz satışı yapan yaklaşak 40-45 tane akaryakıt istasyonu var.

Kayseri otogaz satışını Rekabet Kurumunun belirlediği tavan fiyattan satıyor. Bu fiyat politikasını Kayseri'de hiç bir firma bozmuyor delmiyor!

O zaman akıllara şu soru geliyor: "KAYSERİ OTOGAZ SATIŞINDA KARTALLEŞME Mİ VAR?"

Öyle ya ağız birliği etmişcesine Kayseri'de hangi istasyona gitseniz aynı fiyatları görmeniz mümkün. Kayseri dışına çıktığınız anda rakamlar litre bazonda 80-90 kuruş düşüyor.

Yani şu demek oluyor: Kayseri'deki akaryakıt istasyonları özellikle LPG konusunda gayri resmi bir anlaşmaya varmış!

Kayseir'de OTOGAZ fiyatlarında kartelleşme  olduğu düşünülüyor.

Bu nedenle de LPG'li araç kullanan Kayserili'nin cebinden yılda  yaklaşık olarak 27-28 milyon TL daha fazla çıkıyor. 

Yani şöyle de denebilir; otogaz satışı yapan Kayseri'deki o 40- 45 tane akaryakıt istasyonu sahibi yılda yaklaşık 27-28 milyon TL daha fazla kar ediyor.

Bu rakama nasıl mı ulaşıldı?

Şöyle ulaşıldı: Kayseri'de yaklaşık 100 bin civarında LPG'li araç olduğu tahmin ediliyor.
Bu yüz bin aracın her birinin aylık (otogaz litre fiyatı 3.99 TLden)  150 TL  yıllık  1800 TL otogaz  tükettiği düşünülürse, Kayseri'deki 100 bin LPG'li araç yılda yaklaşık 180 milyon TL'lik otogaz  tüketimi yapmış olur. Çevre illerden daha pahalı tükettiği için yılda 27-28 milyon TL daha fazla ödemiş  oluyor. 

Asıl can alıcı noktaya geldik.

Yazıda bir kaç yerde Kayseri'deki otogaz fiyatlarının yaklaşık 2 yılı aşkın süredir yüksek olduğundan bahsettik.


Kayseri'de ki otogaz fiyatları aslında 2 yıl öncesinde böyle değildi  ve  diğer illerde ki indirimli  fiyatları Kayseri'de de görmek mümkündü. 

Şöyle bir hafızalarınızı yoklayalım:

Kayseri'de 12 Şubat 2019'da bir cinayet işlenmişti. İldem''de akaryakıt istasyonu sahibi olan Mehmet Özet, işyerinde pompalı tüfekle ortağı tarafından öldürülmüştü. ( Mehmet Özet, liseden arkadaşım ve yakından tanıdığım değerli bir insandı. Rabbim rahmetiyle muamele eylesin Mekanı cennet olsun inşallah )  

Tesadüfmüdür bilinmez ama;  işte Kayseri'deki  özellikle otogaz fiyatlarındaki garip kartelleşme, tuhaf fiyat birliği, Mehmet Özet'in öldürülmesinden sonra ortaya çıktı. 

Buradan yetkililere yargı erkine, ve bu konularda çok hassas olduğunu bildiğim Kayseri'nin çok değerli Valisine seslenmek istiyorum. Ortada ciddi bir haksızlık var ciddi bir haksız  kazanç var. Kayseri'de özellikle LPG'li araç kullananlar yaklaşık 2 yıldır otogaza yüksek fiyat ödemek zorunda kalıyor.

Bu haksız kazancın ve vatandaşa yapılan bu haksızlığın bir an önce ortadan kaldırılması için gerekli girişimlerin yapılması gerekiyor. Çünkü ortada ciddi bir kul hakkı söz konusu..

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar