• Reklam
Mustafa DURAN

Mustafa DURAN



KARTEL CENNETİ KAYSERİ!

16 Mart 2022 - 13:38 - Güncelleme: 16 Mart 2022 - 16:26

KAYSERİ'DE KARTELLEŞEN KARTALLEŞENE! 

Pandemiyi atlattık dedik şimdi de Rusya -Ukrayna savaşı patlak verdi
Ülke 2 yıldır yangın yeri..

Pandemi ile başlayan ve ardından savaş ile devam eden şu dönemde hayat pahalılığı ise hat safhada..

Benzin, mazot almış başını gitmiş. Gıda fiyatlarına yetişebilene aşkolsun. 

Mevcut  durumdan ise fakirinden zenginine her kes zengin..

İşte ekonominin böylesine kötü gittiği bu son dönemde insanların genelinin aşina olduğu iki kelime türedi Biri 'KARTEL' biri 'TEKELLEŞME'

Pandemi ve savaşın olumsuz etkilerini fırsata çevirme gayretine giren piyasa fırsatçıları malesef artan fiyatları daha da artırma çabası veriyor.

Piyasalar bir şekilde speküle ediliyor emtianın değeri bir kaç kat artabiliyor. Burada ise 'KARTEL' devreye giriyor 

'KARTEL' ise hayatın her alanına girmiş durumda ve bu kartelleşmeyi malesef ilimizde Kayseri'de de görmek mümkün.

Peki nedir bu 'KARTEL' ya da 'KARTELLEŞME' !!!

Son dönemde hemen her kesimin diline dolanmış olan Kartelleşme, günlük yaşam içerisinde bir çok kez duyulmaya başladı.   Peki, Kartelleşme  anlama geliyor? Kartelleşme ne demek ?
 
Kartelleşmenin anlamı;  Tekelci sermaye piyasasında, birtakım ticaret, üretim kuruluşlarının, genellikle kazanma veya başka kuruluşlara karşı tutunabilme ve buna benzer  amaçlarla aralarında dayanışma birliği kurmaları anlamına geliyor..

İşte kartelleşmenin anlamı bu. Bazı firmalar başka kuruluşlara karşı piyasada var olabilimek için aralarında dayanışma birliği amacının güdüldüğü bir eylem..

Peki bu kartelleşme vatandaşa neden hep olumsuz yönü ile tesir ediyor. Çünkü kartelleşmeye giden firmalar fırsatçılık yapıyor. Piyasayı tekeline alıp fiyat birliği yaparak istedikleri rakamdan ürününü satıyor..

Malesef Kayseri'de  bu yönde kartelleşmenin en güzel yaşayan örneği  'KAYSERİ OTOGAZ PİYASASINDAKİ KARTELLEŞME'

Evet bu konu resmen ve alenen hala devam ediyor..
Malesef OTOGAZ KARTELİ şehrimizde   aynen devam ediyor. Kayseri'nin dışına çıkın 'OTOGAZ' giyatları en az 1 TL aşağı satılıyor.

Ancak Kayseri'ye geldiğinizde durum değişiyor. Mevcut güncel rakamların üzerine 'OTOGAZ' da minimum 1 TL eklemek zorundasınız.  Çünkü Kayseri'de BENZİN İSTASYONLARI Kartelleşmeye gitmiş. 

Mesela şu an da Kayseri'de en ucuz OTOGAZ litre fiyatı 11.15 TL iken Niğde'ye, Sivas'a Nevşehir'e Kırşehir'e, Adana'ya ya da bir başka şehre gidin Kayseri'de 11.15 TL olan Otogaz fiyatı o şehirlerde 10.15 T civarındadır..

Malesef Kayseri'deki OTOGAZ KARTELİ 4-5 yıldır sürüyor.

İşin ilginç tarafı bu uygulamadan vatandaş ciddi manada zarar görüyor ve hal böyle iken, şehri yönetenler, siyasiler, bürokratlar ya da konuyla ilgisi olan resmi kurum ya da kuruluşlar hiç kimse sesini çıkarmıyor. Adeta her kes üç maymunu oynuyor..

Bu arada Kayseri'de bu KARTELLEŞme sadece OTOGAZ fiyatların da yapılmıyormuş..

Kayseri'de bir başka sektör de de son dönemde ciddi bir kartelleşme olduğu konuşuluyor.
Kayseri'deki bu kartelleşme ise özellikle İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ yakınen ilgilendirdiği konuşuluyor..

Kayseri'de büyük çaplı iş yapan müteahhitler ise bu durumdan hayli müzdaripmiş..
İnşaat maliyet fiyatlarını çok yakından ilgilendiren bu alanda çok ciddi bir KARTELLEŞME TEKELLEŞME söyleniyor..

Üstelik Kayseri'de büyük çaplı iş yapan müteahhitler konudan öylesine rahatsız ki sormayın gitsin..!

Evet Kayseir'de OTOGAZ KARTELİNDEN sonra son dönemde devreye giren KARTEL ise inşaat sektörünün temel ürünlerin başında gelen çimento sektöründe olduğu konuşuluyor..

Evet Kayseri'de çimento üretiminde şaşırtan bir KARTELLEŞMEye gidildiği iddiaları var. 
Benim bildiği çimen hammaddesi taş. Bu taşta Kayseri'nin bir çok yerinde taş ocaklarından çıkartılıyor. Yani ithal ettiğimiz bir hammadde değil.

Çimento yapımında kullanılan Böylesine çok bululan bir emtia nasıl oluyor da bir anda 2 katına 3 katına fırlıyor anlamak mümkün değil. Aslında anlayan çok iyi anlıyor da.. 

Dediğimiz gibi KARTEL CENNETİ Kayseri'de OTOGAZ KARTELİnden sonra şimdi de ÇİMENTO KARTELİ oluşmuş durumda. Bu kartelleşme yüzünden malesef Kayseri'de çimento fiyatları çevre illerden daha pahalı!

İnşaat sektörünü doğrudan etkileyen, maliyetleri ciddi manada etkileyen çok önemli bir konu..

Bu arada Ticaret Bakanlığı bugün önemli bir adım attı.  Bakanlık fiyatların belirlenmesi ile ilgili çimente sektörüne yönelik inceleme de başlattı.

Bu şehrin Hakimi, savcısı, Emniyet Müdürü valisi Belediye Başkanı, iktidar ya da muhalefetteki milletvekilleri kısaca şehri yönetenlerin bu soruna acilen çözüm bulmaları şart!!

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar