• Reklam

MAHMUT ARIKAN KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ADAYLIĞI İLE İLGİLİ KONUŞTU: "GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDİYOR"

SP'li Kayseri Milletvekili ​​​​​​​Mahmut Arıkan, "Z Raporu" adlı basın toplantısında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Mahmut Arıkan,: "Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olacakmısınız" şeklindeki soruya; "Henüz net bir şey yok görüşmeler devam ediyor. Haftaya ya da sonraki hafta netleşecek" dedi.

MAHMUT ARIKAN KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ADAYLIĞI İLE İLGİLİ KONUŞTU: "GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDİYOR"
08 Ocak 2024 - 14:32 - Güncelleme: 08 Ocak 2024 - 15:26
MAHMUT ARIKAN KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ADAYLIĞI İLE İLGİLİ KONUŞTU: "GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDİYOR"

SP'li vekil  Mahmut Arıkan'dan dikkat çeken basın toplantısı 


Mahmut Arıkan, "Z Raporu" adlı basın toplantısında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Mahmut  Arıkan,:  "Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olacakmısınız" şeklindeki soruya; "Henüz net bir şey yok görüşmeler devam ediyor. Haftaya ya da sonraki hafta netleşecek" dedi.





İSRAİL'İN YAPTIĞI DEVLET TERÖRÜDÜR

Gazze'de yaşanan katliama vurgu yapan Mahmut Arıkan:


"Öncelikle bir konuya açıklık getirmek gerekiyor, biz her ne kadar “İsrail-Gazze Savaşı” desek de bu açıkça bir devlet terörüdür. Çünkü ideolojik nedenlerle, örgütlü bir şekilde, düşmanı dehşete düşürecek faaliyetlerde bulunmaya TERÖR denir.  Savaşın bir hukuku vardır. 7 Ekim’den bu yana “hukuk” Filistin coğrafyasına uğramamıştır. Savaş teröre, terör soykırıma dönmüştür." dedi. Mahmut Arıkan hükümetin Gazze'de yaşananlarla ilgili etkili bir çıkış yapamadığını da sözlerine ekledi.

Mahmut Arıkan 7 Ekim'den bugüne Gazze'de yaşanan katliamda yaşananları rakamlarla ortaya koydu:

•    20.000 insan şehit edildi, 54.000 yaralı var.
•    8.000 çocuk, 6.000 kadın öldürüldü.
•    103 gazeteci öldürüldü.
•    4.695 Filistinli gözaltına alındı.
•    55.000 konut tamamen yıkıldı.
•    258.000 konut hasar gördü.
•    115 cami tamamen yıkıldı, 200 cami zarar gördü.
•    23 hastane, 53 sağlık merkezi yıkıldı.
•    92 okul tamamen, 285 eğitim kurumu kısmen yıkıldı.
•    355.000 kişi bulaşıcı hastalığa yakalandı.

Ülke ekonomisini mevcut durumunu da eleştiren Mahmut Arıkan şunları söyledi:

"Biliyorsunuz 2023 Türkiye için önemli bir tarihti. Birincisi, Türkiye ilk yüzyılını tamamlıyordu. İkincisi 2011’den bu yana davulla zurnayla duyurulan 2023 hedefleri vardı. Madem 2023 Z Raporu diyoruz, gelin hep birlikte 2023 hedeflerinin gerçekleştirilme oranlarına bir göz atalım:
•    Dünya’nın ilk 10 ekonomisinde olacaktık, 17.’liğe düştük. Çünkü 16’ya kadar ilerlediğimiz olmuştu.
•    Kişi başına gelir hedefi 25 bin dolardı ancak 13 bin dolar olarak gerçekleşti.
•    Enflasyon için tek hane dendi, % 65 olarak gerçekleşti.
•    İşsizlik % 5 olacaktı, %8 olarak gerçekleşti.
•    Otoyol hedeflerinde gerçekleşme oranı % 26.69 oldu.
•    Hızlı Tren hedeflerinde gerçekleşme oranı % 14,87 oldu. Kayseri de bu konuda çok çekti.
•    Havaalanı yolcu kapasitesi hedeflerinde gerçekleşme oranı % 21,96 oldu. Göreceksiniz çok yakında, seçimlerden önce Kayseri Havalimanı Yeni Tesisi yine açılacak. Ama şimdiden söylüyorum bu rakamlar konuşulmayacak."

Enflasyon ve hayat pahayıllığı vatandaşlarımızı bunaltmıştır

SP'li vekil Mahmut Arıkan, ülkede yaşanan enflasyon karşısında vatandaşların çok zor durumda kaldıklarını söyledi.  Arnıkan ülkedeki enflasyon rakamları ile ilgili de dikkat çeken rakamlar ortaya koydu. Akıran şöyle devam etti:

"Bu gerçek ile yüzleşmek zorundayız! Türkiye ekonomisi yönetilmiyor, savruluyor! Gelin Enflasyon rakamlarına bakalım: TÜİK’e göre % 64,77; İTO’ya göre %74,88; ENAG’a göre % 127,21. Şimdi biz hangisine göre hareket edeceğiz? Veya şunu sorayım siz enflasyonu kaç hissediyorsunuz? Bazı veriler sunayım.
•    Gıda fiyatlarındaki yıllık artış % 100,2 oldu.
•    Et ve balık fiyatlarında bir yılda % 129,8 artış oldu. 
•    Yağ fiyatlarında bir yıllık artış % 77
•    Meyvede bir yıllık artış % 104
•    Sebze fiyatlarında bir yıllık artış % 212,7

2023 yılında asgari ücret, 14 bin 431 tl olan açlık sınırının altındaydı. Son 40 ayda sadece 1 ay açlık sınırının üstüne çıkabildi. Davullarla zurnalarla zam yapıldı: Asgari ücret şu an açlık sınırının üstünde! Eh iktidar bir alkışı aldı. Merkez Bankası Başkanımız da diyor ki, “Mayıs ayında enflasyonda pik yaşamayı bekliyoruz enflasyon % 75 olacak” diyor. Yani yine, ücretlere yapılan bütün zamlar eriyecek. Türkiye’de enflasyon Cumhurbaşkanlığı sisteminden beri çok hızlı bir şekilde yükselme eğiliminde. Bir dönem “Türkiye Ekonomi Modeli” diye pazarlanan şey aslında bu eğilimi baskılamaktı. Fakat 2023 seçimlerinden sonra bu baskılama işini de kaldırdılar" 



Türkiye eğitim alanında da geriye gitmektedir

Miletvekili Mahmut Arıkan Türkiye'nin eğitim alanında da geriye gittiğine vurgu yaptı ve şunları söyledi:

"Malumunuz OECD ülkelerinde uygulanan PISA sınavları var. Herkes kendi dilinde sınava giriyor. Maalesef bu sınavlarda en alttayız.

Burada önemli olan başka bir istatistik var. Son yirmi yılın verilerini incelediğimizde Avusturya, Polonya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti 2003 yılında OECD ortalamasının altındaymış. 2022 yılı verilerini incelediğimizde bu ülkelerin tüm alanlarda OECD ortalamasının üzerine çıktıkları görülüyor. Estonya’yı ele alalım. 1,3 milyon nüfusu var. 37,2 milyar dolar da millî hasılası var. Estonya’nın PISA’daki sıralamasına bakıyorsunuz, 2006 yılında 3 alanda da 10’uncu ve 11'inci sırada fakat son beş yıldır bütün alanlarda ilk 3’te. Estonya’nın rakamlarından doğru orantı yaparsak -1,3 milyon- bizim onun 65 katı nüfusumuz var, ona göre bizim millî gelirimizin bugün 2,4 trilyon olması lazımdı ancak 1 trilyonu bulduk. Hani büyük ülke, küçük ülke kıyaslaması yapılıyor ya. ABD’yi biliyoruz Çin’ biliyoruz Rusya’yı biliyoruz. Bakın burada da küçük ülkenin performansı var. Yani arkadaşlar “Küçük ülke”, “büyük ülke” diye bir şey yok; iyi yönetim var, iyi yönetmek var, iyi kadroların ülkeyi yönetmesi var; onu yapmadıktan sonra zaten doğru sonuç almak mümkün değil. Yani okuduğunu anlama gibi niteliksel bir artışta bu beklentilerimiz 2 yıllık bir hükümet için fazla olabilir ama biz 20 yıllık kesintisiz bir iktidardan bahsediyoruz.

Hani 2023 Z Raporu diyoruz ya, PISA’yı geçtik, 2023 Üniversite sınavlarının istatistiklerine bakalım. Doğru yanıt ortalaması şöyle: Türkçe’de 40 soruda 20 doğru, Temel matematikte 40 soruda 8 doğru, Fen Bilimlerinde 20 soruda 3,5 doğru, Sosyal bilimlerde 20 soruda 8 doğru. Anadili Türkçe olan gençlerimiz temel Türkçe bilgisine ancak yarı yarıya sahipler. Okuduğunu anlama düzeyinden bahsediyoruz. İktidar her gün bilimden, teknolojiden, şöyle arabadan böyle uçaktan bahsediyor ama matematikte 40 soruda 8 doğru, Fen Bilimlerinde 20 soruda 3,5 doğru yapılıyor."

Kayseri'de hızlı tren 2028'de gelecek otoban hala yok"

SP'li Kayseri milletvekili Mahmut Arıkan, Kayseri gündemine dairde önemli açıklamalarda bulundu. Kayseri'nin yıllardır üvey evlat muamelesi gördüğüne dikkati çeken Mahmut Arıkan, "Hızlı tren hala yok, otoban hala yok. Havalimanı daha yeni açılacak. Kayseri malesef hak ettiği hizmeti alamıyor" dedi. 

Arıkan Kayseri'ye dair de şunları söyledi:

"Maalesef Türkiye’de yaşanan bu menfi olayların hepsi, bir boyutta güzel Kayseri’mizi de etkiliyor. Ben burada “Kayseri’nin sorunları” dediğimde hepimizin kafasında çok başka şeyler canlanıyor. Gerçekten Kayseri’mizin çok sorunu var. Burada önemli olan şey şu farkında mısınız bilmiyorum? Dile getirilmese bile “sorun” deyince zihnimizde devasa bir liste oluşuyor. Dolayısıyla önce şunu söylemek istiyorum: Biz kayserinin sorunları deyince aklınıza gelip, dilinize gelen gelmeyen ne varsa çok farkındayız. Biliyoruz ve üzerine çalışıyoruz. Üzerimizde milletimizin bir emaneti var. Bunun sorumluluğu ile hareket etme gayretindeyiz. Fakat gördük ki, iktidar üzerindeki emanetin sorumluluğunu almayı bırakın, alanın da önüne engel koyuyor.

Bir Kayseri Milletvekili olarak Kayseri özelinde bize en çok sorulan şey ne biliyor musunuz? Kayseri Hızlı Treni! Sırf bundan dolayı Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bütçe görüşmelerine bizzat gittim. Orada yaptığım konuşma esnasında Sn. Bakan’ın gözlerinin içine bakarak sordum “Kayseri’ye hızlı tren ne zaman gelecek? Bu milleti niçin oyalıyorsunuz?”. Sn. Bakan birkaç hafta sonra tek cümle ile döndü. “2028’de” diye. 2015’i duyduk, 2018’i duyduk, 2026’yı duyduk, 2027’yi duyduk. Şimdi Sn. Bakan 2028 diyor. Peki niçin 2028? Ben cevabı biliyorum, sizler de biliyorsunuz. Burada hepimiz Kayseriliyiz. Bunu ifade etmek de bana emanet edilen şeyin sorumluluğudur. Arkadaşlar üzgünüm, hızlı tren konusunda iktidarın ciddiyeti budur.

Hızlı tren, artık hizmet olmaktan öte bir şehir efsanesine döndü. Sadece hızlı tren de değil, Kayseri’de ulaşım da başlı başına bir sorun. TÜİK verilerine göre Kayseri 68 ilden göç almakta. Turizm ve özellikle yaz aylarında gurbetçi vatandaşlarımızın da gelişiyle Kayseri trafiği çekilmez hale geliyor. Ona rağmen Kayseri’de hala “Metro” diye bir gündem yok! Tramvay var, varlığı bir dert yokluğu yara! 2009 yılında kurulan mantık aynen devam ediyor ve 14 yıldır yeni bir yöntem üzerinde çalışılmıyor maalesef. Hızı, trafiği engellemesi, durak arası mesafeleri hep tartışma konusu. Bu mevcut şikayetlerin ortadan kalkması için henüz bir şey yapılmadı. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı “2050 yılında ancak metro için gerekli yolcu sayısına ulaşıyoruz” demişti. Bugün nüfusu Kayseri’den az olan şehirlere birer birer metro projeleri başlıyor. Ama biz Kayseri’de metroyu konuşamıyoruz bile. Trafik sorununu ışıkla çözemezsiniz. Trafik ışığı zorunlu hallerde kullanılması gereken palyatif bir tedbirden ibarettir. Bugün İldem’e, Talas’a, Erkilet’e, Altınoluk-Hacılar istikametine ve İncesu yönüne giden vatandaşlarımız trafik ışıklarından dolayı illallah demektedir." 

"Kayekri'de su faturaları malesef aşırı yüksek"

Mahmut Arıkan Kayseri'de su faturalarının da çok yüksek olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: "Hemşehrilemizin belini büken bir başka olay Kayseri’deki su faturaları. Elde edilen verilere göre KASKİ Ocak 2023 ile Eylül 2023 ayında ayı arasında Atıksu Bedeli kaleminde; 1. Kademede: %85’lik; 2. Kademede: %100,7’lik bir artış yapmıştır. Elde edilen verilere göre KASKİ 2023 yılı Eylül ayında aynı yılın Ocak ayına göre Su Bedeli kaleminde: 1. Kademede: %99,7’lik; 2. Kademede: %114,86’lik bir artış yapmıştır. Bu artışların enflasyon oranı artışları ile de bir ilgisi olmadığı görülmekte. Yani KASKİ hizmet giderlerini vatandaşın sırtına yüklüyor. Bu güzel şehir böyle mi yönetilecek?" 

"Kayseri'de depreme dair ne tür çalışmalar yapıldı bilgi istedik hala verilmedi"

Mahmut Arıkan 6 Şubat depremi sonrasında Kayseri'de de bir çok binanın hasar gördüğünü bu nedenle yetkililerden Kayseri'nin deprem konusundaki hazırlıklarını çalışmalarını sorduklarını ancak henüz bilgi alamadıklarını söyledi. Arıkan şöyle devam etti:Uzun vadeli olduğu için belki çok dikkate alınmıyor ama Kayseri deprem bölgesi ve çok ciddi bir sorunlu yapı stoku var. Biz şu an hasarlı binaların tespit süreci ve bunlarla ilgili eylem planı henüz bilinmezken, bir yandan da Ecemiş, Sarız, Erkilet fayının hareketliliği tartışılmakta. Yapılan araştırmaları dikkatle inceliyorum hepsi diyor ki, büyük bir depremde Kayseri kent merkezinin bilhassa ova içerisinde kalan kesimlerinde sıvılaşma tehdidinde bahsediyor. Hatırlayacaksınız, 6 Şubat depreminin yıkıcı olmasındaki en önemli etmenlerdendi. Kayseri’nin yeni “fay haritası”nı, hasarlı bina tespit raporlarının durumunu, afet durumunda ulaşım yollarının kullanılabilirliği hakkında da Kayserili Bakanımız Sn. Özhaseki’ye sorularımı yönelttim. Bu şehrin bir vekili olarak henüz cevap alamadık. Deprem bizim ana gündem maddelerimizden. Kayseri’de sorunlu yapı stokunun dönüşümü noktasında ciddi şüphelerimiz var.

Bütün bunlar yaşanırken geçen hafta Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bir ihale açtı. Kayseri’de bulunan yurtların hasar tespiti ve mümkünse dönüşümü üzerine. İsteyen EKAP’tan bunu kontrol edebilir. İnsanın aklına şu soru geliyor, “asrın felaketi dediğiniz bir depremden ancak 10 ay sonra mı yurtlarda bunu ihalesini yapmak aklınıza geldi?” Dahası şimdi bu yurtlardaki durum nedir? Eğer ağır bir hasar varsa bu yurtların tahliye edilmesi gerekmez mi? Sorularımıza cevap alamıyoruz ama en azından buradan uyarmak bizim vazifemiz, olası bir afette, bu yavaşlığınızın bedelini hiçbiriniz ödeyemezsiniz! Kayseri’miz de Türkiye’de yaşanan sorunlar ile bağlantılı olarak enflasyonda, gıda zammında, kira zamlarından aynı şekilde etkilenmektedir. Bugün Kayseri’de hangi pazarcıya selam verseniz ah vah işitirsiniz. Yine meydanda hiçbir parti ayrımı gözetmeksizin herkes pahalılıktan şikayetçi olacaktır. Bunlar Türkiye’nin içinde bulunduğu durumlar ile ilgili. 

Haber: Mustafa DURAN / AYAKLIGASTE.COM 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum