Psikolojik iyi oluşu destekleyen ve adım adım duygusal dayanıklılığı artıran yolları keyifli anlatımıyla aktaran Hülya Mutlu, “Zebralar neden ülser olmaz?” başlıklı bölümde, hepimizin en muzdarip olduğu stresin hem zihnimize hem de bedenimizdeki etkilerini ve stresle baş etmenin yollarını anlatıyor.

Basın bülteni 20.11.2023 Bireyler ve kurumlar için olan esenlik programlarını psikoloji başta olmak üzere beslenme ve spor alanlarında sunan online platform HiDoctor, yazar – eğitmen ve konuşmacı Hülya Mutlu ile başlattığı “Psikolojik Sermaye 101” serisinin yeni bölümünün  konusu “stres yönetimi” oldu. İlk bölümde izleyicilere “Sende iyi giden ne var?” sorusunu soran ve iyi bir ruh haline ulaşmak için nasıl düşünmemiz gerektiğini anlatan Mutlu, serinin yeni bölümünde stresle baş edebilme yöntemlerini anlatıyor.

Konuşmasına, Robert M. Sapolsky’nin “Zebralar Neden Ülser Olmaz” kitabına atıfta bulunarak başlayan Mutlu, iş hayatı başta olmak üzere aslında tüm hayatımızı saran stresin biriktikçe fiziki rahatsızlıkları da tetiklediğini, duygusal dayanıklılığımızın önündeki en büyük engel olduğunu vurguluyor.

HiDoctor Linkedin, Youtube ve Spotify kanallarından takip edilebilen bu seri, sosyal yaşamda ve iş hayatında stresle baş etmek durumunda olanlara yön göstermeyi hedefliyor.

Hayatımızın bir parçası olmasına rağmen yüksek stresin kendimize yüklediğimiz yük olduğunu belirten ve bu yükleri taşımaya devam ettikçe verdiği zararın artacağını belirten Hülya Mutlu, “Çok fazla ve uzun süre strese maruz kalmanın sonuçları beklediğinizden daha farklı olabilir” diyor. Mutlu, yüksek stresi ölçmenin şu basit sorularla verilecek cevaplarla bulunabileceğini söylüyor:

-Gün içinde duygusal dengesizliklerin oluyor mu?

-Duygu durumun sık değişiyor mu?

-Sindirim problemleri yaşıyor musun?

-Belinin, boynun, başın sık sık ağrır mı?

-Plan dışı, ani değişiklerde zorlanıyor musun?

-Kaslarında sıkışmalar, ağrılar var mı?

-Uykuyla ilgili problemin var mı?

-Derin uyuyabiliyor musun?

-Uykuya geçmekte zorluk çekiyor musun?

-Sürekli tetikte misin?  Sanki sürekli olumsuz bir şeyler olacak gibi mi hissediyorsun?

-Eskiden zevk aldığın şeylerden hiç zevk almıyor musun?

-Alkol ve sigara tüketiminin var mı?

-Beklenmedik durumlarda garip tepkiler verip sinirleniyor musun?

-Öfke, kızgınlık gibi duyguları çok şiddetli ve sık sık yaşıyor musun?

-Sanki hiçbir şey yoluna girmeyecekmiş gibi geliyor mu?

-Konsantre olmakta güçlük çekiyor musun?

-Motivasyonun çok kolay bozuluyor mu?

-Kontrol edemediğin şeyler seni rahatsız eder mi?

‘10’dan fazla soruya evet dediyseniz uzman desteği almanız gerekiyor’

Bu sorulardan 0 – 5 kadarına ‘evet’ diyenlerin stres kontrolünün iyi olduğunu belirten Mutlu, 5-10 arası soruya ‘evet’ cevabını verenlerin stres yönetimini öncelikleri arasına koymasını tavsiye ediyor. 10’dan fazla soruya ‘evet’ cevabını verenleri ise uyarıyor: “Bu kadar yoğun bir şekilde sorulara evet cevabı veriyorsanız ve bu süre iki haftayı geçtiyse bir uzman desteği almanın zamanı gelmiş olabilir.”

Mutlu, stresi azaltmak için neler yapacağını merak edenlere ise ,  insanlarla bağlantıda ve iletişimde olmayı, hayatın koşturmacasından sıyrılıp durabilmeyi, düzenli bir uyku rutini edinmeyi, stres karşıtı nefes teknikleri öğrenmeyi, açık havada daha çok vakit geçirmeyi, düşüncelerinizi irdelemeyi ve kontrol edemeyeceğimiz şeyleri kabullenmeyi öneriyor.

Linkler:

Psikolojik Sermaye 101 video serisini HiDoctor Linkedin https://bit.ly/LinkedIn_PsikolojikSermaye ve Youtube https://bit.ly/YouTube_PsikolojikSermaye kanallarından takip edebilirsiniz.

Aynı zamanda HiDoctor Spotify kanalından podcast olarak dinleyebilirsiniz. https://bit.ly/Spoti