MHP Kayseri Milletvekili Baki ERSOY’un, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuştu.
MUSTAFA BAKİ ERSOY (Kayseri) - Teşekkür ediyorum Başkanım.
Sayın Bakanım, değerli Komisyon üyelerimiz ve milletvekillerimiz, kıymetli basın mensuplarımız; hepinizi saygılarımla selamlıyorum.
Öncelikle, Sayın Bakanımıza kapsamlı sunumları için teşekkür ediyorum.
Sayın Bakanım, 2025 yılı bütçesine ilişkin kapsamlı ve açıklayıcı bir sunum gerçekleştirdiniz. Türkiye Cumhuriyeti özellikle de son yıllarda olağan durumlar yaşamamıştır. Bu minvalde, Hükûmetin geleceğe yönelik politikalarını hassasiyetle incelememiz ve iyimser bir perspektifle ele almamız gerektiğini düşünüyorum.
Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi, küresel ekonomi son yıllarda pandeminin etkileri, jeopolitik gerilimler ve artan korumacılık gibi zorluklarla mücadele ediyor. Ancak, 2023 yılında yüzde 3,3 büyüyerek direnç gösteren küresel ekonominin önümüzdeki yıllarda daha dengeli bir büyüme sürecine girmesi bekleniyor. Avrupa ve Orta Doğu pazarlarında toparlanma işaretleri ihracat odaklı büyüme hedeflerimiz açısından umut vericidir. Bu olumlu küresel tablonun yanı sıra enerji fiyatlarındaki gerileme ve emtia fiyatlarındaki düşüş eğilimi Türkiye'nin cari dengesine katkı sağlama
potansiyeline sahiptir. Sayın Bakanımızın belirttiği gibi, bu süreçte dış finansman erişiminin iyileşmesi ve Türk lirasına olan güvenin artması da ekonomik değerlerimiz açısından sevindirici gelişmelerdir. Geçtiğimiz dönemde Türkiye ekonomisi cari açığın azaltılması ve makrofinansal istikrarın sağlanması konusunda önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Özellikle cari açığın millî gelire oranının yüzde 5,5'ten yüzde 0,8'e düşmesi, uygulanan maliye ve para politikalarının başarısını göstermektedir.
Bunun yanı sıra enerji ve yenilenebilir kaynaklara sahip olan yatırımlar ekonomik kırılganlıkları azaltma hedefimizi desteklemektedir. Yerli üretimin artırılması, yüksek katma değerli üretim politikalarının benimsenmesi ve sanayi yatırımlarının teşvik edilmesi bu başarıyı sürdürülebilir kılacaktır.
Ekonomimizin karşı karşıya olduğu en büyük zorluk -Sayın Bakanımızın da altını çizdiği gibi- enflasyondur ancak uygulanan programın etkileriyle 2023 yılında başlayan dezenflasyon süreci umut verici bir gelişmedir. Özellikle temel mallardaki fiyat düşüşleri ve beklentilerdeki iyileşme enflasyonla mücadelede önemli aşamalar kaydettiğimizi de göstermektedir. Bu başarıyı kalıcı hâle getirmek için para politikasındaki sıkı duruşun sürdürülmesi, bütçe disiplininin sağlanması ve fiyatlandırma davranışlarının daha rasyonel bir zemine oturtulması büyük önem taşımaktadır.
Büyüme oranımızın daha ılımlı ve dengeli bir seviyeye taşınması, uzun vadede gelir dağılımının iyileştirilmesine katkı sağlayacaktır. Özellikle deprem yaralarının sarılması, sosyal destek programlarının genişletilmesi ve eğitim, sağlık, tarım gibi alanlara yapılacak yatırımlar büyüme stratejimizin toplumsal faydasını artıracaktır.
Sayın Bakanım, sivil toplum kuruluşlarımızın da kamu görevlilerimizin çalışma koşulları ve mali haklarına dair bazı taleplerine de değinmek istiyorum. Memur ve diğer kamu görevlilerimizin aylıklarından kesilen vergi diliminin yüzde 15'e sabitlenmesi yönünde bir beklentisi bulunmaktadır. Ayrıca, statü hukukuna tabi devlet memurları maaş ve özlük haklarında iyileştirmeler beklemektedir. Özellikle 2024-2025 yıllarını kapsayan dönemde hedeflenen enflasyon oranlarının altında kalan maaş artışları nedeniyle ortaya çıkan mali daralmanın enflasyon farkına ek olarak bir refah artışıyla telafi edilmesi gerektiği sektör temsilcileri tarafından tarafımıza sık sık getirmektedir. Bununla birlikte Temmuz 2023'te yürürlüğe giren ilave ek ödemenin memur emekli maaşlarına yansıtılması talebi dile getirilmektedir. 1'inci dereceye ulaşan memurların ek göstergelerinin 3600'e yükseltilmesi ve kamu işçilerinin ücret düzenlemelerinin çalışma barışını koruyacak bir denge gözetilerek yapılması da öneriler arasında yer almaktadır. Bu taleplerin kamu çalışanlarımızın mali ve sosyal haklarının iyileştirilmesi yolunda dikkate alınmasının faydalı olacağı düşüncesindeyim. STK'lerimizin görüşlerini toplumsal refahın artırılmasına katkı sağlayacak öneriler olarak değerlendiriyor, tüm paydaşlarla istişare sürecinde çözüm odaklı bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğine de inanıyorum.
Sayın Bakanım, tüm bunların yanı sıra milletvekili kimliğimiz yanında aynı zamanda sanayici ve bir iş insanı sıfatımla da iş dünyasının genel problemlerini ve taleplerini dile getirmek istiyorum. Sayın Bakanım, özellikle gelir vergisi, kurumlar vergisi ve KDV yönünden matrah artırımlarının yeniden düzenlenmesi ve stok düzeltilmesi gibi konular tarafımıza çok iletilmektedir ve bir beklenti oluşmuştur; bunu takdirlerinize sunuyorum.
Bunun yanında, enflasyon muhasebesinin vergisel etkilerinin yeniden düzenlenmesi... İhracatın önündeki en büyük sıkıntının döviz kurlarının olduğunu hepimiz biliyoruz ama bu döviz kurlarının artmasının enflasyonu artırıcı etken oluşturacağından ihracat yapan firmalara döviz kuru noktasında destek vermemiz gerektiğini de düşünüyorum.
Bunun yanında, EXIMBANK kredi faiz oranlarının daha cazip hâle getirilmesini talep ediyoruz. Özellikle serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmaların vergi avantajlarının belirli bir dönem daha devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Asgari ücretteki işveren desteklerinin artırılmasının önümüzdeki dönemde yine kıymetli olacağı kanaatindeyiz.
Diğer bir talebimiz ise Sayın Bakanım, ithalatı engelleyen üretim ve faaliyetlerinde de ihracat desteklerinden ve teşviklerinden yararlanması yani ithalatı engellediğimiz her üretimde ihracatçı gibi destek ve teşvik almak istiyoruz. Bu firmaların bizzat tarafınızdan
belirleneceğini ümit ediyorum.
Sayın Bakanım, biraz önce hatiplerimizden -isim vermeyeyim- birkaçı dedi ki: "Kim bu ortamda yatırım yapar?" Bizim sanayicilerimiz hâlâ yatırım yapmaya, üretim yapmaya devam ediyor Sayın Bakanım. Biz inanıyoruz, yapıyoruz yatırımlarımızı, Allah'ın izniyle de biz bu yatırımları yapmaya devam edeceğiz. Ama tabii ki sizlere daha fazla talep geliyordur, bu taleplerini dikkate alınıp özellikle iş dünyasının önümüzdeki dönemde daha da üretken hâle gelmesi için desteklerinizi bizlerden esirgememenizi tüm iş insanları adına da talep ediyoruz.
Sayın Bakanım, bu duygu ve düşüncelerle başta siz olmak üzere, Bakanlığınızın tüm bürokratlarına emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. 2025 yılı bütçemizin de vatanımıza ve milletimize hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum.
Sağ olun.