KAYSERİ DİŞ HEKİMLERİ ODASI BAŞKANI KARACALAR’DAN NET MESAJ:
“DİŞ SAĞLIĞI LÜKS DEĞİL, TEMEL HAKTIR!”**
Atamalar Yetersiz, Randevular Aylar Sonrasına
Kayseri, Kırşehir, Niğde ve Nevşehir Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. İlhan Karacalar, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde yaşanan yapısal sorunlara dikkat çeken sert bir basın açıklaması yaptı.
Karacalar, her yıl binlerce diş hekimi mezun olmasına rağmen kamuya yapılan atamaların ihtiyacın çok altında kaldığını belirterek, bu durumun hem hekimleri güvencesizliğe ittiğini hem de vatandaşları özel sektörde yüksek ücretlerle tedavi olmaya zorladığını ifade etti.
“Vatandaş Sağlık Hakkına Zamanında Ulaşamıyor”
Kamu ağız ve diş sağlığı merkezlerinde randevuların aylar sonrasına verildiğini vurgulayan Karacalar, hekim başına düşen hasta sayısının nitelikli sağlık hizmetini imkânsız hale getirdiğini söyledi.
“Sonuç olarak vatandaş, anayasal bir hak olan sağlık hizmetine zamanında erişememektedir” dedi.
Özel Sektörde Çalışan Diş Hekimleri Güvencesiz
Açıklamada, özel sektörde çalışan on binlerce diş hekiminin;
Düşük ücretlerle
Uzun çalışma saatlerinde
Mesleki güvenceden yoksun şekilde çalışmak zorunda bırakıldığına dikkat çekildi.
Aynı zamanda SGK’lı vatandaşların diş tedavileri için cepten yüksek ödemeler yapmak zorunda kaldığı vurgulandı.
“Özelde Çalışan Diş Hekimleri SGK’ya Dahil Edilmeli”
Karacalar, çözümün açık olduğunu belirterek, özel sektörde çalışan diş hekimlerinin SGK ile sözleşmeli hale getirilmesinin artık bir zorunluluk olduğunu ifade etti.
Bu modelin;
Vatandaşın tedaviye erişimini kolaylaştıracağını
Kamu üzerindeki yükü azaltacağını
Diş hekimlerine güvenceli çalışma imkânı sağlayacağını
Hizmet kalitesini artıracağını söyledi.
Talepler Net, Mesaj Açık
Dt. İlhan Karacalar talepleri şu maddelerle sıraladı:
Diş hekimi atama sayıları ivedilikle artırılmalı
Kamu ağız ve diş sağlığı merkezleri güçlendirilmeli
Özel diş hekimleri SGK sistemine dahil edilmeli
SGK kapsamındaki diş tedavileri genişletilmeli
Genç diş hekimleri için güvenceli çalışma koşulları sağlanmalı
“Ağız ve Diş Sağlığı Bir Lüks Değil, Temel Haktır”
Karacalar, açıklamasını “Bu hakkın korunması ancak güçlü bir kamu istihdamı ve adil bir SGK sistemiyle mümkündür” sözleriyle tamamladı.
