Avukat Abdullah Kaya sunumunda şu bilgileri katılımcılarla paylaştı
İnsanların yasalara göre bir kuşak ve iki kuşak hakları vardır. Birinci kuşak haklar yaşama, beslenme, barınma ve benzeri haklardır.
2. kuşak hakları ise eğitim, sağlık, mülk edinme, seyahat, meslek edinme, kamu hizmetlerine girme, dilekçe verme, toplantı ve benzeri haklardır.
İnsanların haklarını kullanmak ve korumak için bilinç düzeylerinin ve farkında olma anlayışının gelişmesinin gerekli olduğunu bildiren Avukat Abdullah Kaya, bu alışkanlığın okullarda verilmesinin önemli bir uygulama olduğunu bildirdi.
İnsan haklarını tanıma ve hakları ile yaşama, hakların ihlal edilmesi ya da kısıtlanması konusunda nasıl ve nerelere müracaat ederek kısıtlamaların engellenmesinin eğitim yolu ile kazanılacağını bildiren Avukat Abdullah Kaya, bu konuda okullarda verilecek eğitimin önemli olduğunu bildirdi.
Kanunlarda verilen ve korunan hakların çoğu zaman yanlış uygulamalarla kullanımının engellendiğini bildiren Avukat Kaya, hak aramanın sabır ve zaman isteyen bir mücadele yolu olduğunu bildirdi.
Hak aramanın dilekçe verme, CİMER'e başvurma, kamu denetçiliğine başvurma gibi yollarla olabileceğini bildiren Avukat Kaya, bizim insanımızın çoğu zaman zaman alacağı ve masraflı olması sebebiyle hakkını aramaktan vazgeçtiğini söyledi.
Hakkını arayan insanların bunu mahkemelerde dava açarak yapabileceklerini bildiren Kaya, ülkemizde bu konuda en son başvurulacak mahkemenin Anayasa Mahkemesi olduğunu, buradan sonuç alamayanların uluslararası mahkemelere başvurma haklarının olduğunu bildirdi.
Sunumunun tamamlanmasından sonra katılımcıların sorularını da cevaplandıran Av. Abdullah Kaya, her insanın adil yargılanma hakkının olduğunu bu konuda devletin belirli sürede neyin nasıl yapılacağını kanun ve yönetmelikle belirlediğini, insan haklarının insanın doğumuyla başladığını, hak aramanın uzun süren külfetli bir olay olduğunu, kanuni yaptırımların kanunların ihlali sonucunda ortaya çıktığını, şikayetçi olan kişilerin mahkemeye başvurmadan ara buluculara başvurarak şikayetlerine çözüm bulabileceklerini, şikayet konularının mutlaka ilgili mercilere dilekçe ile başvurarak bildirilmesi gerektiğini bildirdi.
İnsan Hakları Okulu uygulamasının 6 hafta devam edeceğini bildiren MAZLUMDER şube yetkilileri 8 Aralık'ta yapılacak programla katılımcılara sertifikalarının verileceğini bildirdi.