Hizmet ihracatının %64,4'ünü, hizmet ithalatının %56,3'ünü büyük ölçekli girişimler yaptı
Uluslararası hizmet ticareti istatistikleri (seyahat hariç) verileri ile Yapısal iş istatistikleri ve Yabancı kontrollü girişim istatistikleri verileri eşleştirilerek uluslararası hizmet ticareti yapan girişimlerin özellikleri elde edilmektedir.
Girişim özelliklerine göre uluslararası hizmet ticareti istatistikleri verilerine göre 2022 yılında hizmet ihracatının %64,4'ü, hizmet ithalatının ise %56,3'ü büyük ölçekli girişimler tarafından yapıldı.
Hizmet ihracatının %6,7'sini yapan 1-9 çalışanı olan mikro ölçekli girişimler, toplam hizmet ihracatı yapan girişimlerin %63,2'sini oluşturdu. Çalışan sayısı 10-49 kişi olan küçük ölçekli girişimlerin hizmet ihracatındaki payı %12,2 iken 50-249 kişi olan orta ölçekli girişimlerin ihracattaki payı %16,2 oldu. Hizmet ihracatı yapan girişimlerin %3,0'ını oluşturan 250 ve daha fazla kişinin çalıştığı büyük ölçekli girişimler, hizmet ihracatının %64,4'ünü yaptı.
Hizmet ithalatı yapan girişimlerin %54,2'sini oluşturan 1-9 çalışanı olan mikro ölçekli girişimler, hizmet ithalatının %7,5'ini yaptı. Çalışan sayısı 10-49 kişi olan küçük ölçekli girişimlerin hizmet ithalatındaki payı %8,5 olurken 50-249 kişi olan orta ölçekli girişimlerin payı %17,9 oldu. Hizmet ithalatının %56,3'ünü, hizmet ithalatı yapan girişimlerin %4,9'unu oluşturan 250 ve daha fazla kişinin çalıştığı büyük ölçekli girişimler gerçekleştirdi.
Girişimlerin hizmet ihracatındaki payı, 2022 Girişimlerin hizmet ithalatındaki payı, 2022
Hizmet ihracatının %72,6'sını ulaştırma ve depolama faaliyetindeki girişimler gerçekleştirdi
Toplamda 47 milyar 420 milyon dolar olan hizmet ihracatının 34 milyar 442 milyon dolarını ulaştırma ve depolama faaliyetindeki girişimler gerçekleştirirken, bilgi ve iletişim faaliyetindeki girişimlerin hizmet ihracatı 3 milyar 576 milyon dolar oldu. Hizmet ihracatında 3 milyar 116 milyon dolar imalat sanayiindeki girişimler tarafından yapılırken ana faaliyeti finans ve sigorta olan girişimlerin hizmet ihracatı 1 milyar 571 milyon dolar oldu.
Hizmet ticaretinde 35 milyar 933 milyon dolarlık ithalatın 10 milyar 604 milyon doları imalat sanayinde faaliyet gösteren girişimler tarafından yapıldı. Hizmet ithalatındaki 6 milyar 899 milyon dolar, ana faaliyeti toptan ve perakende ticaret olan girişimlere ait iken 2 milyar 298 milyon dolarlık hizmet ithalatı finans ve sigorta faaliyetinde bulunan girişimlerin oldu. Bilgi ve iletişim faaliyetindeki girişimler ise 2 milyar 99 milyon dolar hizmet ithalatı yaptı.
Girişimlerin ekonomik faaliyetine göre uluslararası hizmet ticareti, 2022
Hizmet ihracatının %15,6'sını, ithalatının ise %28,7'sini yabancı kontrollü girişimler yaptı
Hizmet ticaretinde en yüksek paya sahip olan taşımacılık hizmetlerinde yapılan ihracatın %91,4'ü, ithalatın ise %83,7'si Türkiye kontrolündeki girişimler tarafından gerçekleştirildi. Telekomünikasyon, bilgisayar ve bilgi hizmetleri ihracatında Türkiye kontrollü girişimlerin payı %43,5 iken yabancı kontrollü girişimlerin payı %56,5 oldu. Sigorta ve emeklilik hizmetleri ihracatının %35,4'ü ve ithalatının %37,6'sı yabancı kontrollü girişimler tarafından yapıldı. Finansal hizmetlerde ihracatın %60,1'ini, ithalatın ise %72,0'ını Türkiye kontrollü girişimler gerçekleştirdi.
Girişimlerin kontrol durumuna ve hizmet türüne göre uluslararası hizmet ticareti, 2022
Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 29 Aralık 2025'tir.
AÇIKLAMALAR
Uluslararası hizmet ticareti, yerleşik ve yerleşik olmayan gerçek veya tüzel kişiler arasında yapılan hizmet ticaretidir.
Uluslararası hizmet ticareti yapan girişimlerin özelliklerine ilişkin veriler, Uluslararası Hizmet Ticareti İstatistikleri verileri ile Yapısal İş İstatistiklerinde yer alan girişimlerin ana faaliyet türü, çalışan sayısı, ciro ve mal ve hizmet satın alış bilgileri ile Yabancı Kontrollü Girişim İstatistiklerindeki girişimin kontrol türü verisi eşleştirilerek elde edilmektedir.
Uluslararası hizmet ticareti istatistiklerinin bir alt başlığı olan "seyahat" bu haber bülteni ile sunulan istatistiklerde yer almamaktadır.
Hizmet türlerinin sınıflandırılmasında "Genişletilmiş Ödemeler Dengesi Hizmetler Sınıflaması (EBOPS)", girişimlerin ekonomik faaliyetlerinin sınıflanması için de "Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması (NACE Rev.2)" kullanılmıştır.
Tablolar
Tablo-1 Girişimin büyüklük grubuna göre uluslararası hizmet ticareti
Tablo-2 Hizmet türüne ve büyüklük grubuna göre uluslararası hizmet ticareti
Tablo-3 Hizmet türüne ve ekonomik faaliyete göre uluslararası hizmet ticareti
Tablo-4 Hizmet türüne ve kontrol durumuna göre uluslararası hizmet ticareti
Tablo-5 Ekonomik faaliyet ve büyüklük grubuna göre uluslararası hizmet ticareti
Tablo-6 Ekonomik faaliyete göre uluslararası hizmet ticareti yapan girişimlerin hizmet ihracat ve ithalatı ile ciro ve mal ve hizmetlerin toplam satın alışları
Tablo-7 Girişim Özelliklerine Göre Uluslararası Hizmet Ticareti İstatistikleri Metodolojisi
İstatistiksel Tablolar
Bültene ait istatistiksel tablo bulunmamaktadır.
Raporlar
Bültene ait rapor bulunmamaktadır.
Metaveri
tuikbilgi