Bu artış hızı, 2050’deki sayının 1.3 milyarı aşacağını gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü diyabeti “mikrobu ve bir etkeni olmayan sessiz pandemi” olarak tanımlıyor. Ülkemizde de diyabet görülme oranı dünya ile paralel ilerliyor. Türkiye’de dünya ortalamasının 2, Avrupa ortalamasının ise 3 katı hızla seyrediyor.
İyi tedavi edilmeyen diyabet; böbrek ve kalp hastalıkları olmak üzere, felç, görme kaybı ve nöropati gibi dünyada en çok ölüme yol açan 5 hastalığın oluşmasında çok önemli rol oynuyor.
Öte yandan, sessiz seyrettiği için milyonlarca diyabet hastası, kendi hastalığının farkında bile değil; dolayısıyla, ne diyabete ne de diyabetin yol açtığı sağlık risklerine karşı önlem alabiliyor.
İşte bu önemli hastalığın toplumsal farkındalığını artırmak için Acıbadem Üniversitesi’nden 3 önemli uzman, “Ustalarla Diyabette Uzun Yaşam Üzerine Söyleşiler” isimli toplantıda bir araya geliyor.
Diyabetin kalbi ve beyni nasıl etkilediğinin ve bu iki önemli yaşamsal organda nasıl riskler oluşturabileceğinin anlatılacağı söyleşinin moderatörlüğünü Acıbadem Üniversitesi Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü, Endokrinoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz yapacak. Aynı zamanda yapay pankreas gibi yeni tedavi yöntemlerini de aktaracak.
Diyabetin beyne verdiği zararları ve oluşturabileceği hastalıkları, beyin ve sinir cerrahisi alanının duayen isimlerinden Acıbadem Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necmettin Pamir anlatacak.
Kalp ve damar cerrahisi alanının önemli isimlerinden Acıbadem Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Alhan ise, diyabetin kalp krizinden damar tıkanıklıklarına kadar kalpte yarattığı sorunları ele alacak.