FLAŞ GELİŞME: MAHMUT ARIKAN "KAYSERİ'DE BÜYÜKŞEHİR'E ADAYIM" DEDİ!
Saadet Partisi'nde ismi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için geçen vekil Mahmut Arıkan'ın adaylığı kesinlik kazandı. Mahmut Arıkan "Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanılğı'na adayım" dedi.
Son Genel seçimlerde CHP kontenjanından Kayseri milletvekili olarak seçilen Saadet Partili Mahmut Arıkan'ın Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylığı kesinleşti.
Bugün saat 14.00'da SP Genel Merkezi'nde tören düzenlenecek
Konuya ilişkin özel açıklamalarda bulunan SP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, "Kayseri Büyükşehir Belediye başkanlığına resmen adayım. Bugün Ankar'da saat 14.00'da Saadet Partisi Genel Merkezi'nde aday tanıtım töreni var ve o törende de adaylığımız resmen ilan edilecek inşallah Kayseri için hayırlara vesile olur" dedi.
MAHMUT ARIKAN 8 OCAK 2024'TE 'TA DÜZENLEDİĞİ 'Z RAPORU' ADLI BASIN TOPLANTISINDA KAYSERİ'DE DAİR ÖNEMLİ ELEŞTİRİLERDE BULUNMUŞTU
SP'li vekil Mahmut Arıkan 8 Ocak'da Kayseri'de düzenlediği 'Z RAPORU' adlı basın toplantısında Kayseri'ye dair dikkat çeken eleştirilerde bulunmuş ve aday olacağı yönünde ilk sinyalleri de vermişti. Mahmut Arıkan o basın toplantısı'nda Kayseri'ye dair şu eleştirilere yer vermişti:
Kayseri'de hızlı tren 2028'de gelecek otoban hala yok"
SP'li Kayseri milletvekili Mahmut Arıkan, Kayseri gündemine dairde önemli açıklamalarda bulundu. Kayseri'nin yıllardır üvey evlat muamelesi gördüğüne dikkati çeken Mahmut Arıkan, "Hızlı tren hala yok, otoban hala yok. Havalimanı daha yeni açılacak. Kayseri malesef hak ettiği hizmeti alamıyor" dedi.
Arıkan Kayseri'ye dair de şunları söyledi:
"Maalesef Türkiye’de yaşanan bu menfi olayların hepsi, bir boyutta güzel Kayseri’mizi de etkiliyor. Ben burada “Kayseri’nin sorunları” dediğimde hepimizin kafasında çok başka şeyler canlanıyor. Gerçekten Kayseri’mizin çok sorunu var. Burada önemli olan şey şu farkında mısınız bilmiyorum? Dile getirilmese bile “sorun” deyince zihnimizde devasa bir liste oluşuyor. Dolayısıyla önce şunu söylemek istiyorum: Biz kayserinin sorunları deyince aklınıza gelip, dilinize gelen gelmeyen ne varsa çok farkındayız. Biliyoruz ve üzerine çalışıyoruz. Üzerimizde milletimizin bir emaneti var. Bunun sorumluluğu ile hareket etme gayretindeyiz. Fakat gördük ki, iktidar üzerindeki emanetin sorumluluğunu almayı bırakın, alanın da önüne engel koyuyor.
'Kayseri’ye hızlı tren ne zaman gelecek? Bu milleti niçin oyalıyorsunuz?”
Bir Kayseri Milletvekili olarak Kayseri özelinde bize en çok sorulan şey ne biliyor musunuz? Kayseri Hızlı Treni! Sırf bundan dolayı Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bütçe görüşmelerine bizzat gittim. Orada yaptığım konuşma esnasında Sn. Bakan’ın gözlerinin içine bakarak sordum “Kayseri’ye hızlı tren ne zaman gelecek? Bu milleti niçin oyalıyorsunuz?”. Sn. Bakan birkaç hafta sonra tek cümle ile döndü. “2028’de” diye. 2015’i duyduk, 2018’i duyduk, 2026’yı duyduk, 2027’yi duyduk. Şimdi Sn. Bakan 2028 diyor. Peki niçin 2028? Ben cevabı biliyorum, sizler de biliyorsunuz. Burada hepimiz Kayseriliyiz. Bunu ifade etmek de bana emanet edilen şeyin sorumluluğudur. Arkadaşlar üzgünüm, hızlı tren konusunda iktidarın ciddiyeti budur.
"Hızlı tren, artık hizmet olmaktan öte bir şehir efsanesine döndü"
Sadece hızlı tren de değil, Kayseri’de ulaşım da başlı başına bir sorun. TÜİK verilerine göre Kayseri 68 ilden göç almakta. Turizm ve özellikle yaz aylarında gurbetçi vatandaşlarımızın da gelişiyle Kayseri trafiği çekilmez hale geliyor. Ona rağmen Kayseri’de hala “Metro” diye bir gündem yok! Tramvay var, varlığı bir dert yokluğu yara! 2009 yılında kurulan mantık aynen devam ediyor ve 14 yıldır yeni bir yöntem üzerinde çalışılmıyor maalesef. Hızı, trafiği engellemesi, durak arası mesafeleri hep tartışma konusu. Bu mevcut şikayetlerin ortadan kalkması için henüz bir şey yapılmadı. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı “2050 yılında ancak metro için gerekli yolcu sayısına ulaşıyoruz” demişti. Bugün nüfusu Kayseri’den az olan şehirlere birer birer metro projeleri başlıyor. Ama biz Kayseri’de metroyu konuşamıyoruz bile. Trafik sorununu ışıkla çözemezsiniz. Trafik ışığı zorunlu hallerde kullanılması gereken palyatif bir tedbirden ibarettir. Bugün İldem’e, Talas’a, Erkilet’e, Altınoluk-Hacılar istikametine ve İncesu yönüne giden vatandaşlarımız trafik ışıklarından dolayı illallah demektedir."
"Kayekri'de su faturaları malesef aşırı yüksek"
Mahmut Arıkan Kayseri'de su faturalarının da çok yüksek olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: "Hemşehrilemizin belini büken bir başka olay Kayseri’deki su faturaları. Elde edilen verilere göre KASKİ Ocak 2023 ile Eylül 2023 ayında ayı arasında Atıksu Bedeli kaleminde; 1. Kademede: %85’lik; 2. Kademede: %100,7’lik bir artış yapmıştır. Elde edilen verilere göre KASKİ 2023 yılı Eylül ayında aynı yılın Ocak ayına göre Su Bedeli kaleminde: 1. Kademede: %99,7’lik; 2. Kademede: %114,86’lik bir artış yapmıştır. Bu artışların enflasyon oranı artışları ile de bir ilgisi olmadığı görülmekte. Yani KASKİ hizmet giderlerini vatandaşın sırtına yüklüyor. Bu güzel şehir böyle mi yönetilecek?"
"Kayseri'de depreme dair ne tür çalışmalar yapıldı bilgi istedik hala verilmedi"
Mahmut Arıkan 6 Şubat depremi sonrasında Kayseri'de de bir çok binanın hasar gördüğünü bu nedenle yetkililerden Kayseri'nin deprem konusundaki hazırlıklarını çalışmalarını sorduklarını ancak henüz bilgi alamadıklarını söyledi. Arıkan şöyle devam etti:Uzun vadeli olduğu için belki çok dikkate alınmıyor ama Kayseri deprem bölgesi ve çok ciddi bir sorunlu yapı stoku var. Biz şu an hasarlı binaların tespit süreci ve bunlarla ilgili eylem planı henüz bilinmezken, bir yandan da Ecemiş, Sarız, Erkilet fayının hareketliliği tartışılmakta. Yapılan araştırmaları dikkatle inceliyorum hepsi diyor ki, büyük bir depremde Kayseri kent merkezinin bilhassa ova içerisinde kalan kesimlerinde sıvılaşma tehdidinde bahsediyor. Hatırlayacaksınız, 6 Şubat depreminin yıkıcı olmasındaki en önemli etmenlerdendi. Kayseri’nin yeni “fay haritası”nı, hasarlı bina tespit raporlarının durumunu, afet durumunda ulaşım yollarının kullanılabilirliği hakkında da Kayserili Bakanımız Sn. Özhaseki’ye sorularımı yönelttim. Bu şehrin bir vekili olarak henüz cevap alamadık. Deprem bizim ana gündem maddelerimizden. Kayseri’de sorunlu yapı stokunun dönüşümü noktasında ciddi şüphelerimiz var.
" Dahası şimdi bu yurtlardaki durum nedir? Eğer ağır bir hasar varsa bu yurtların tahliye edilmesi gerekmez mi?"
Bütün bunlar yaşanırken geçen hafta Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bir ihale açtı. Kayseri’de bulunan yurtların hasar tespiti ve mümkünse dönüşümü üzerine. İsteyen EKAP’tan bunu kontrol edebilir. İnsanın aklına şu soru geliyor, “asrın felaketi dediğiniz bir depremden ancak 10 ay sonra mı yurtlarda bunu ihalesini yapmak aklınıza geldi?” Dahası şimdi bu yurtlardaki durum nedir? Eğer ağır bir hasar varsa bu yurtların tahliye edilmesi gerekmez mi? Sorularımıza cevap alamıyoruz ama en azından buradan uyarmak bizim vazifemiz, olası bir afette, bu yavaşlığınızın bedelini hiçbiriniz ödeyemezsiniz! Kayseri’miz de Türkiye’de yaşanan sorunlar ile bağlantılı olarak enflasyonda, gıda zammında, kira zamlarından aynı şekilde etkilenmektedir. Bugün Kayseri’de hangi pazarcıya selam verseniz ah vah işitirsiniz. Yine meydanda hiçbir parti ayrımı gözetmeksizin herkes pahalılıktan şikayetçi olacaktır. Bunlar Türkiye’nin içinde bulunduğu durumlar ile ilgili.
Haber: Mustafa DURAN / AYAKLIGASTE.COM
FLAŞ GELİŞME: MAHMUT ARIKAN "KAYSERİ'DE BÜYÜKŞEHİR'E ADAYIM" DEDİ!
Saadet Partisi'nde ismi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için geçen vekil Mahmut Arıkan'ın adaylığı kesinlik kazandı. Mahmut Arıkan "Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanılğı'na adayım" dedi.