Yahya ŞAHAN

    Yahya ŞAHAN

    Konuk yazar

    OLİMPİYATLARDA KAYBOLAN DEVŞİRMELER!

    01 Eylül 2021 - 19:07 - Güncelleme: 01 Eylül 2021 - 19:53

    Dünyanın en büyük spor organizasyonu olan ve her 4 yılda bir yapılan ve yapıldığı ülkedeki bir il ismi ile anılan32 inci Tokyo 2020 olimpiyat Oyunlarını 205 ülke ve 11.750 sporcunun katılımıyla ( 23 Temmuz 08 Ağustos ) yakın zamanda geride bıraktık.

    Olimpiyat Oyunlarından sonra katılımcı ülkelerin oyunlarda ki başarısı aldıkları madalya sayıları IOC ( Uluslararası Olimpiyat Komitesi )tarafından yayınlanmaktadır.
    ****
    Olimpiyatları 108 sporcuyla 18 branşta temsil eden ülkemiz,oyunları 13 madalya ile 35 inci sırada tamamladı.Ülkemizi temsil eden tüm sporcularımızı gönülden kutluyorum.
    Dikkatimi çeken konu Olimpiyat takımımızda ki 108 sporcudan 13 tanesi devşirme sporcu olarak karşımıza çıkıyor olması.Devşirme sporcu sistemini kısaca bir göz atalım.

    Devşirmesporcunedemek?

    Farklı bir ülkede doğmuş ancak başka bir ülke vatandaşlığına geçerek,vatandaşlığına geçtiği ülkeyi temsil eden sporculara “ DEVŞİRME SPORCU “ denilmektedir

    Diğerbirifadeyle:Yabancı ülkelerden transfer edilen,transfer edilen ülkenin vatandaşlığına geçirilerek,ulusalve uluslararası yarışmalarda o ülkeyi temsil eden yarışmacı sporcu olarak tanımlanabilir.

    İngilizce de birçok terim devşirme sporcular için tanım olarak kullanılır.
    Bunlar “ Passportswap “ “transferofallegiance “ “braundrain” “muscledrain “kullanılan bazı terimlerdir.

    Devşirme sporcular genellikle daha önce başarı göstermiş yada gösterme potansiyeli yüksek olan sporculardan seçilmektedir.

    DEVŞİRİLEN SPORCULARIN BAŞKA ÜLKELERİN VATANDAŞLIĞINA GEÇME NEDENLERİ :

    ●Kendi ülkelerindeki ekonomik zorluklar
    ●Finansal açıdan gelir elde etmek
    ●Daha iyi bir eğitim alabilmek
    ●Antrenman olanaklarını iyileştirmek
    ●Kendi ülkesinde başarılı sporcuların fazlalığı nedeniyle olimpiyatlara gidebilmek
    ●Ailevi nedenler Anne ve babanın farklı ülke vatandaşı olmak gibi nedenlerden dolayı bu sistemin içerisinde yer almaktadırlar.

    Devşirmesporcu transferi dünyanın birçok ülkesi tarafındanyapıldığı bilinmektedir.
    Katıldığımız 2020 Tokyo olimpiyat Oyunlarında ki ülkemizin başarılı veya başarısızlığından ziyade sizlerin dikkatini farklı bir noktaya çekmek istiyorum.

    Oyunlarda ülkemizi farklı branşlarda temsil eden Devşirme sporcularımızın maalesef hiçbirinin kürsüyügörmemesiydi.Siz bu devşirme sporcuları niye transfer ettiniz.

    Devşirme sporcular özellikle mensubu oldukları branş ve fedrasyonlardan ciddi anlamda ücretler almaktadırlar.Her sporcu için federasyonlar veya kulüpler ödedikleri yüksek ücretlerin ve farklı avantajların dışında bünyesinde birde tercüman istihdamı söz konusu.


    Eskiden olimpiyatlardan sonra neden kendi sporcularımız kürsüyü göremiyor veya alınan madalyalarınbir elin parmaklarını neden geçmediğini ve 4 branşın dışına çıkamadığımızıeleştirirken.Şimdi neden devşirme sporcularımız kürsüde değil sorusuna cavap arıyoruz.

    Ancak sporumuzu yönetenlere de şu sormadan edemeyeceğim “ NEREDE BU DEVŞİRME SPORCULAR “ olimpiyatlarda ülkemizi temsil eden 13 devşirme sporcudan hiçbiri mi kürsü de yer alamaz hepsinin de başarısız olması kocaman bir soru işareti.

    Efendim bu sporcular finallerde yarışmayı kazandılar.Olimpiyatlarda finallere kalanlara madalya vermiyorlar geçin bu basit savunma mekanizmalarını.

    Sonuç olarak eğer olimpiyatlarda kürsüde yer almak için onca paralar vererek devşirdiğiniz sporcular kürsünün yanından bile geçemiyorsa demek ki bu politikalar yanlış.
    Öze dönmek gerekiyor kendi sporcularımızın başarılı olmaları için politikalar geliştirilmesi gerekiyor.

    “ GÜNÜ KURTARMAK DEĞİL,GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREN POLİTİKALARA “ ihtiyacımız var

    Tabi bunu düşünecek ve uygulayacak İRADE’YE DE.
    Türk sporun da
    Devşirmeleri çıkar birde altyapı eğitimlerini Avrupa da alanları çıkar
    Geriye ne kalıyorsa o kadarız

    Kalın Sağlıcakla

    FACEBOOK YORUMLAR

    YORUMLAR

    • 0 Yorum