• Reklam
Yahya ŞAHAN

Yahya ŞAHAN

Konuk yazar

EBE OLMAK KADER DEĞİLDİR ? 1

18 Temmuz 2021 - 16:09 - Güncelleme: 18 Temmuz 2021 - 16:17

Küçükkensaklambaçoyununu oynamayan çocuk yoktur basit oyun kuralı bulunan ve birinin ebe olması ve diğerlerinin saklanmasına dayalı zevkli bir o kadar da basit bir oyundur.

Basit sayılabilecek oyun kuralları vardır bir kişi ebe olur diğerleri ebe sayarken saklanırve ebeye yakalanmamaya çalışırlar.

Hatta ebeyi yanıltmak için bazen şapkalarını ve elbiselerini değiştirirler ebe yanlışlıkla başkasının ismini sobelediğinde “ Çanak Çömlek patladı ”diye bağırarak oyun ebenin tekrar saymasıyla yeniden başlar. 

   Buraya kadar bir çocuk oyununun basit kurallarını açıkladık.

*****

Ancak işin ilginç tarafı bu oyun bizler büyüdükçe hiç bitmedi ve hep hayatımızın içinde oldu.Birileri hep ebe olmaya mahkum edildi ve ebe olmaya zorlandı.

Çocukken de birilerinin gözü kapanıyor ebe ediliyor o kişi büyüdükçe de ebe olarak kalıyor.

Birileri küçükken de kaçıyor ve saklanıyordu büyüyünce de aynı kişisaklanıyor vekaçıyor, birileri kılık değiştirip hep birilerine ÇanakÇömlek patlattırıyor ve tekrar saydırıyor,birileri hep saklanıyor ve garibim ebe hep bulmaya çalışıyor.

Kural çok basit gariban hep Ebe oluyor kısaca birileri bir şeyleri değiştireceği zaman hemen ebeye gözlerini kapatması söyleniyor ondan sonra da bul bulabilirsen.

Negaripdeğilmi ?

Vatandaş ebe yapılmış gözünü kapat ve say tam birini sobelemeye kalkıyorsunuz hemen Çanak Çömlek patlatılıyor kim bu kaçanlar biz neden hep Ebe biz oluyoruz, neden kuralları saklananlar koyuyor.

Ebe’nin oyundaki rolü belli hep gözünü kapatıp saklananları bulmak.

****

Gelin bu saklambaçta ki oyuncuları ve karakterleri daha yakından tanıyalım. Oyun o kadar homojen bir yapıya sahiptir ki hangi ortama uyarlarsan uyarla yapısından hiç bir şey kaybetmiyor.

NE DİYORDU DEĞİRMENCİ DAYI 

“ Bu nasıl çark ulan
Buğday bizim,ezilen biz
Un olan biz,aç kalan biz
Kimdi doymak bilmeyen...


Mesela bu Saklambaç oyununu birde Sportif bir bakış açısından ele alalım. Saklambaç ve Futbol ilişkisine bir bakalım diyorum.

Futbolda ki EBE kim SAKLANANLAR kim...

Futbolda ki Ebe’nin futbol oyununun en önemli aktörü olancefakâr taraftar olduğunu hemen tahmin ettiniz.

EBEhep Taraftar olmuş ve gözleri hep kapalı olacak olan kişi Futbolun en önemli aktörü olmasına rağmen maalesef hiçbir karar noktasında olmayan en önemli parça.

Peki saklananlar kim? hangi üstün özelliklere sahiptirler, mesleki donanımları nedir? Hangi okullardan mezun olmuşlardır (Öğrenimleri nedir) Mesela Futbol ’unkarar noktasında ki bu yetenekli arkadaşların ortak özellikleri nedir? 

Sevgili Dostlar 

Futbol’un Saklananları adlı yazımızı ikinci bölümde paylaşmak istiyorum.

HAA bunları  yani Futbol ’unSaklananlarını ben biliyorum dediğinizi duyar gibiyim.

“  HAYAT DEVAM EDİYOR
KALIN SAĞLICAKLA


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum